Hoewel het reizende popcircuit en de clubavonden compleet stil liggen, dendert de muziekindustrie door op een vlak waar dat nog wel kan: op de streamingdiensten. Deze week staat garant voor een albumregen vanuit de hiphopscene. Langverwachte platen van onder meer Joyner Lucas en Knxwledge zien het levenslicht en uit Nederland hoor je onder meer Akwasi en de zelfbenoemde ‘supercrew’ ’t Gilde. Scroll en pak je hiphopfix, maar waak op dagen zoals deze voor een overdosis (lees: smeer ’t lekker uit over het weekend!). En omdat we de beroerdste niet zijn, hebben we ook wat losse tracks toegevoegd.

Joyner Lucas – ADHD
Hij wordt door Eminem in elk interview gebombardeerd tot de belofte van de nieuwe lichting hiphopartiesten en belandde zelfs op diens album Kamikaze. Gestaag bleef Joyner Lucas de afgelopen anderhalf jaar singles uitbrengen en zijn album ADHD aankondigen, maar van de release kwam het maar niet. Hij vertrok bij zijn label en brengt ‘m nu eindelijk uit, vlak nadat hij Will Smith’s carrière naspeelde in de video van Will. Jammer genoeg kennen we bijna de helft van de tracks al door de vele single-releases, maar er valt genoeg moois te ontdekken op ADHD. Featurings van Logic, Young Thug en Fabolous bijvoorbeeld.

Akwasi – Sankofa
Akwasi brengt vandaag weer een nieuw soloalbum uit. Op Sankofa keert hij terug naar zijn roots in Ghana en dat uit zich niet alleen in het mooie artwork, maar ook in zijn onderwerpkeuze, zijn taalgebruik en de instrumentaties. Hij heeft zelf een vinger aan de pols gehad wat de productie betreft, naast onder meer Mucky, Hayzee en Drummakid. De opliftende klanken komen je van alle kanten tegemoet op Sankofa; de Zwart Licht-mc neemt je mee naar de muzikaliteit van zijn moederland, vermengt dat op een mooie manier met de hiphop die hij maakt. De muziek is rijkelijk, gelaagd, vrolijk en opbeurend. Sankofa is op dit moment een bruisend feestje in ieders huiskamer, dat nodig is in een tijd waarin de horeca en feesten nog wel even uitblijven. Zodra het sein ‘Let’s go!’ in Nederland weer wordt gegeven, kunnen we niet wachten om te zien hoe deze Afrikaanse riddims het op de podia gaan doen.

Knxwledge – 1988
Een pionier op het gebied van lofi-hiphopbeats, en een van de meest productieve beattikkers van na 2000: Knxwledge! De gruizige en stoffige drumpatronen klinken heerlijk vanaf zijn Bandcamp-pagina, maar vaak nog beter vanaf zijn mooie vinyl-releases. En hoewel de EP’s en remixes zich opstapelden, is zijn laatste officiële album alweer van vijf jaar geleden. En naast dat dit een heerlijk album is om in te verdwalen, heeft Knxwledge ook buiten de audio iets moois bedacht. De opgeknipte tracklist van zijn nieuwe album 1988 (zijn geboortejaar) vertelt in zijn geheel een even broodnodige als prachtige boodschap: “Don’t be afraid. Because tomorrow’s not promised. Do you. That’s all we can do. Listen; learn how to cope with reality. You only get one, so live life. Be safe. Watch who you call your homie. They come and go. Don’t gotta be gangsta all the time. Believe me; it can be so nice. Make use of the time. Make it live forever. A woman’s life is love. A man’s love is life. Keep on minding my business.” Moeten we nog meer zeggen? Dachten wij ook.

’t Gilde – Ambachtsliederen
Engel is een van de meest productieve rappers uit het land. Om dat te onderstrepen bracht hij vorige maand nog de verzamelaar Alles Nog Open uit, waarop hij niet alleen terugblikte op twintig jaar Engel, maar ook een nieuw project tease’de. ’t Gilde is een samenwerkingsverband tussen hem en -we zouden bijna zeggen ‘vaste partner’- Just, maar daar houdt ’t niet op. De zelfbenoemde ‘supercrew’ (yes, we lezen persmails!) is niet compleet zonder twee van de hardste battle-rappers uit de Nederlandse geschiedenis; Amsterdammers Surya en Robian. Ze keren ervoor terug naar de basis; dikke drumgedreven beats, goed gevonden samples en strakke raps. Iedereen strooit met one-liners, maar er zijn ook concepttracks te vinden op Ambachtsliederen. De balans wordt gevonden door de verschillende rapstijlen: de binnenrijm-structuren van Surya, de droge voordracht van ‘superrups’ Robian (wat een verademing om hem weer te horen), de fijne stem van Engel en de vaak wat fellere Just maken dit album een feest voor de hiphopliefhebber.

Skepta, Chip & Young Adz – Insomnia
Drie van de grootste UK-rapsterren van het moment teamen voor een album. Skepta en Chip ken je vast, maar Young Adz zegt je misschien weinig; toch is de invloed van zijn groep D-Block Europe niet te ontkennen. Zijn melodische en met autotune gevulde delivery beïnvloedt op deze plaat zelfs de twee grime-veteranen, wat zorgt voor een dynamische plaat. Er wordt met bars gegooid over moderne trapbeats, en de verschillende stemmen maken dat je in je hoofd continu heen en weer pingpongt over wie nu eigenlijk het meest fris voor de dag komt. Ja, dit trio biedt een behoorlijk geslaagde verrassing.

V.A. – Mocro Maffia II
De succesvolle serie Mocro Maffia heeft – ogenschijnlijk sneller dan verwacht – een vervolg gekregen; het tweede seizoen is vanaf nu te zien op Videoland. Net als het eerste seizoen wordt ook deze reeks begeleid door een soundtrack-album. Met twee sleutelwoorden heb je die plaat gecoverd; straat en collabo. Het werd gemaakt tijdens een schrijverskamp, en daarop werkte iedereen met iedereen, vertelt Mo Fouradi in het persbericht. Dat is hoorbaar op het eindresultaat. Hoewel het tegenwoordig wordt afgeraden door de overheid worden op dit megaproject sick veel handen ineen geslagen. De plaat opent met een samenwerking van Jack en Ashafar, wiens stemmen bijzonder fraai bij elkaar kleuren op de productie van Avenue. Het mooiste aan deze plaat is dat dat gelukkig wel vaker gebeurt; Kevin en Sevn heb je al vaker met elkaar op beats horen sparren, maar S10 geeft met haar zeer eigen stemgeluid een compleet nieuwe dimensie aan Bag. Een iets meer voor de hand liggende combo is die van drillrappers Qlas & Blacka en rapmonster D-Double, die een driedubbel spervuur aan woorden lossen met de toepasselijke titel Murderers. De verrassing van dit album schuilt in de combo’s.

Bokoesam & Jack $hirak – Go Go Club vol. 1
Bokoesam en Jack $hirak maakten beiden furore op New Wave en vieren nu hun zevenjarige vriendschap met een gezamenlijke EP. Go Go Club vol 1 werd in vier dagen gemaakt; toen ze de studio indoken om een nieuwe dancehall-track op te nemen ontstond er al gauw een hele nieuwe EP. Dit is een plaat die de stress rondom een al half weggevallen festivalseizoen wellicht een beetje kan verlichten. Het is tevens de eerste release op $hirak’s eigen label Maison $hirak, dat net als onder meer Hella Cash en 1OAK onderdeel uitmaakt van Top Notch. De dansbare, zomerse vibes zorgen voor een zonnetje in je huiskamer.

Losse singles / video’s:

Zwangere Guy – Rotjoch
Omdat BXL-legend Zwangere Guy het platform 101Barz en presentator zo dankbaar is dat hij twee keer in de studio mocht langskomen voor een keiharde sessie, dropt hij nu als cadeautje de track Rotjoch. Chuki Beats levert de sfeervolle productie en ZG levert de bars. Op verzoek, want er was veel vraag naar de joint die eerder alleen in de sessie op YouTube-sessie te horen was.

Killer Kamal – Raqaqa & Recessie
Hij is terug hoor, en hoe! Killer Kamal heeft met dank aan Teemong wederom een even harde als hilarische video gedropt. Je ziet hem onder meer auditeren bij The Voice Of Woensel met een voor hem én jou bekend jurylid. We verklappen niet teveel, maar deze dubbelvideo is de must-see van deze vrijdag!

Gil & Megas – We Maken Het Mee
Tilburgers Gil & Megas zetten de dansbare weg die ze in zijn geslagen voort met de nieuwe single We Maken Het Mee. Of dit een voorbode is van de opvolger van de Het Gaat Beter EP van vorig jaar is nog onduidelijk, maar dat we een enorme festivalknaldrang krijgen van deze pokoe staat vast. Aan de single-release op Spotify is ook de instrumental toegevoegd.

Meer Releases, Reviews