Het is haast moeilijk voor te stellen, maar vandaag is het alweer precies zes jaar geleden dat Joey Bada$$ zijn entree maakte in de rapgame. Op 12 juni 2012 bombardeerde hij op 17-jarige leeftijd de scene met zijn debuutmixtape 1999. En daardoor had hij een buzz, maar niet met bombastische producties á la Odd Future, Meek Mill of Chief Keef die toen booming waren, maar met authentieke boombap.

Hiphop van een jonge man met een oude ziel, zo omschreef Pitchfork het debuut van de Pro Era-frontman. Stoffige drums, jazzy blazers-samples, scratches en teksten die geschreven zijn met een passie voor de kunst die rap is.

Inmiddels mag Survival Tactics wel als een moderne klassieker worden gezien; de samenwerking met de helaas veel te vroeg overleden Pro Era-collega Capital STEEZ is een banger die deze zomer weer gaat zorgen voor een asociaal op en neer springende menigte op diverse festivalterreinen.

Tot voor kort moest je op de officiële Pro Era Soundcloudpagina of op Datpiff zijn om de plaat te beluisteren, maar Joey Bada$$, die in de jaren erna zijn albums B4.DA.$$ en All AmeriKKKan Bada$$ uitbracht, heeft vandaag de tape online gezet op diverse streamingdiensten, waaronder Spotify. Fans van stoffige hiphop, felle raps en heerlijke instrumentaties van illustere producers als Lord Finesse, Statik Selektah (tevens zijn live dj!), Chuck Strangers, MF DOOM, J. Dilla en Knxwledge raden we aan om hieronder op play te drukken. En zeker als je de plaat nog niet kent, is dit vandaag een absolute must hear! Hoor een 17-jarige student van de game aan het werk alsof je in een tijdmachine bent gestapt en ergens halverwege de jaren ’90 bent beland.

Joey Bada$$ is deze zomer te zien op onder meer WOO HAH!, Openair Frauenfeld, Dour en Longitude Festival. Stream de plaat en kom alvast in de stemming voor zijn tour door Europa:

Meer Releases, Reviews