Relax

Als je er even helemaal doorheen zit na een lange dag werken of gezeik aan je kop is daar nu de oplossing. Geen toevlucht in drank of drugs, maar een chillsessie met Live@Panama, het lang verwachte debuut van de Haarlemse hiphopsoulband Relax.

Een aantal jaren geleden stonden ze in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B/Hiphop. Daarna volgde een uitgebreide tour door het clubcircuit waarbij de warme, hartstochtelijke hiphopsoul van Relax naar meer deed verlangen. En dus is er nu Live@Panama, een livealbum dat in de Amsterdamse club Panama werd opgenomen.

Frontman LLEWY is Sell: De hele plaat is een soort trip omdat het live opgenomen is. Ik heb de show aan elkaar gebreid, dus er zijn niet echt tops in de dingen of zo. Het ene nummer loopt over in het andere en ik denk dat dat toch wel heel erg typisch is aan deze cd, plus dat het gewoon een live debuutalbum is. Qua nummers is het één hele grote journey, het is echt een trip van nummer één tot en met zeventien omdat je wordt meegenomen. Het kenmerkende element in de muziek zelf is dat het liedjes zijn. Geen hiphopsamples of zo, maar liedjes die ook nog eens live gespeeld zijn.

De vorige keer zei je dat je André Hazes erop wilde hebben vanwege zijn dope bluessnik. Gelukt?
Nee, is niet gelukt (lacht). Ik heb hem ook niet benaderd, want hij was druk bezig met de politiek. Als guest appearance hebben we nu Big Boy Caprice en Tasha’s World. De eerste single is Calling Ye Name waarvan de videoclip inmiddels draait.

Waar gaat de plaat over? 
LLEWY is Sell: De teksten gaan over het gevoel dat ik heb over hoe ik er nu insta. Het is mijn kijk op de wereld, weet je wel. Absoluut niet van ik ben de beste mc van de wereld, maar waarom mensen elkaar niet begrijpen en dan wel gericht op mijn ding, datgene wat ik nu doe.

Mensen die elkaar in de muziekscene niet begrijpen of in de wereld?
Over het algemeen allebei, maar we hebben ook nummers over the love for hiphop, het ontstaan van de band. Ik bedoel, de band heeft zo’n vijftien verschillende muzikanten gehad en je schrijft toch al snel over wat je meemaakt.

Live@Panama komt ook uit in Zuid-Afrika. De reden daarvoor is dat Relax samen met de Heideroosjes via een soort uitwisselingsprogramma van het Nationaal Pop Instituut van 30 augustus tot 9 september in Zuid-Afrika toert.
LLEWY is Sell:Ik heb tegen Warner (Relax’ platenmaatschappij, RJ) gezegd dat als we daar toch heen gaan, we in ieder geval effe moeten checken of die plaat daar ook uit kan komen. Onze ruwe demo hebben we toen opgestuurd en die gasten daar belden gelijk terug om te zeggen: ja, dat willen we doen. We zijn er elf dagen en doen zes gigs. Ik geloof dat als we daar aankomen we gelijk door moeten rijden naar de eerste twee gigs. Ja, ultimate toch? Dat is wat je wilt, weet je wel. Op 26 augustus komt onze cd in Nederland en Zuid-Afrika uit, maar er wordt tegelijkertijd verder gekeken. We moeten het album wel eerst in Nederland en Zuid-Afrika promoten, voordat we naar buitenlandse dingen toe gaan.

Iets anders. Hoe denk je dat de Engelstalige hiphop er op het moment in Nederland voor staat? Ik bedoel, je hebt alleen E-Life en Postmen die een beetje aan het doorbreken zijn, maar verder lijkt het soms een beetje stil te staan.
Nou, het is vooral veel Nederlandstalig tegenwoordig hè. Er zijn wel veel Engelstalige MC’s enzo. Ik was laatst bij die Homegrown. The Committee Gunmen was er dan ook weer in de vorm van Sonny D, maar voor de rest was het toch vooral Nederlandstalig: Opgezwolle, Kemphanen. Wel van niveau moet ik eerlijk zeggen. Dat ik dacht van: damn, dat Opgezwolle is echt dope hoor.

Je hebt natuurlijk ook Far I en Pete Philly. In het gesprek van de vorige keer had je het over die laatste die samen met een aantal dope Franse MC’s jouw aandacht had. Op je plaat heb je er niks mee gedaan?
Nee, dat contact dat ik had met die Fransen is helemaal niks geworden. Wat is sowieso ook heel erg wilde met de plaat was eerst gewoon Relax neerzetten zoals het is en zoals het was. Met plaat twee en drie wil ik me dan concentreren op extra mensen erbij. Tegenwoordig lijkt het wel alsof bijna alle hiphopplaten van artiesten niet meer van die personen zelf zijn. Dat je soms eigenlijk denkt: is het nummer nou van die of van die?

Vorig jaar won Relax een Essent Award en stonden ze op Lowlands. Dit jaar stonden ze daar voor de tweede keer. LLEWY verwachtte van tevoren een nog groter feest dan vorig jaar. Zijn verwachting kwam uit. Relax zette een strakke show neer waarbij hiphop, soul en funk op niet te versmaden wijze vermengd werden. De hele tent ging plat en shit… wat was die drummer strak!

Meer info: http://www.its-relax.com

Geplaatst door bowie op 27 augustus 2002