Relax Live @ Panama Much more, Nothing less (DVD)

 

DVD: Relax Live @ Panama Much more, Nothing less 

Regisseur: –

Bekend van: –

Acteurs: Relax

Extra’s DVD:
[list][li] TV Noord Holland (docu)
[li] Harpen Gala 2003 (2 tracks)
[li] Relax Reports
[li] Lowlands 2002 (7 tracks)
[li] Calling Ye Name (video)
[li] Rock-A-Spot (video)
[li] North Sea Jazz Festival 2003 (South Africa)[/list]

Uitgebracht in: 2003

Prijzen DVD: Adviesprijs 20 euro

Verhaal: Deze DVD begint waar het succes voor Relax eigenlijk echt allemaal begonnen is: de release van hun debuutalbum Live @ Panama. Daarvoor speelde Relax zich wel al helemaal suf in het clubcircuit, maar met deze release kon het grote publiek kennis maken met de formatie uit Haarlem.

Mening: De DVD begint met de live opnames van, hoe kan het ook anders, Live @ Panama. Dit concert was al eens eerder op tv te zien, maar voor de mensen die dat gemist hebben of voor de mensen die het wel nog een keer willen zien, is dit een leuke bijkomstigheid. Het gehele concert dat een ruim uur duurt is volledig in beeld gebracht. Dat is maar goed ook, want een concert van Relax horen is leuk, maar zien is nog beter. De camerastandpunten tijdens dit optreden maken het allemaal nog iets dynamischer, maar op een gegeven moment werkt dit ook een beetje irriterend. Er wordt namelijk zo vaak geswitchet van positie dat het af en toe pijn aan je ogen doet.

 

TV Noord Holland (docu) 
Erg leuke en boeiende docu waarbij Llewy uitgebreid aan het woord komt. De ontwikkeling van Relax wordt hierbij leuk in beeld gebracht. Zo worden er een aantal optredens door de jaren heen in korte flitsen belicht. Llewy rekent in deze docu trouwens ook af met het thema dat hij volgens een aantal mensen niet ‘zwart’ genoeg zou zijn. Opvallend is het zeker dat het lijkt dat dit thema best wel hoog zit bij Llewy terwijl zijn ouders gewoon uit Suriname komen. Enige minpunt aan deze docu is dat alleen Llewy aan het woord komt, terwijl ik denk dat de andere leden van Relax ook genoeg te vertellen hebben. De docu wordt afgesloten met een interessante quote van Llewy: The greatest rock ’n roll band of the world, ik denk dat het daar heen moet en zal gaan.

Harpen Gala 2003
Relax kickt op dit gala twee nummers (‘Zum say it’s strange’ en ‘Lightlife’) met het Metropool Orkest. Een leuke afwisseling op de DVD en het is ook erg nice om te horen hoe deze tracks tot uitvoering worden gebracht.

Relax Reports
Wat mij betreft kun je dit onderdeel in zijn geheel skippen. Deze verslagen die een tijd geleden te zien waren op The Box, voegen niks toe aan het geheel. De gesproken tekst bij deze reports komen erg kinderlijk en eentonig over. Dit is dan waarschijnlijk ook als opvulling gebruikt en niet om de DVD boeiender te maken.

Lowlands 2002
Voor de mensen die bij dit toch wel legendarische optreden waren, zullen er spontaan rillingen ontstaan bij het zien van 7 tracks die er in de Charlie tent ten gehore werden gebracht. Het publiek ging compleet uit zijn dak en dat is ook erg mooi te zien op deze DVD. Voor mij zouden deze beelden dan ook de doorslaggevende factor zijn om dit schijfje aan te schaffen. Dit onderdeel is namelijk gewoon genieten geblazen!

North Sea Jazz Festival 2003 (South Africa)
De DVD wordt afgesloten met een trip naar Zuid Afrika en deze maakt best veel indruk. Het is dan ook erg dope om te zien hoe de bevolking daar reageert op een hiphopformatie uit Nederland. Het optreden dat Relax gaf op het North Sea Jazz Festival is natuurlijk ook deels te zien. Deze trip wordt trouwens voorzien van de voice over van, hoe kan het ook anders, Jan Douwe Kroeske. 

Conclusie: Relax Live @ Panama Much more, Nothing less laat Relax van zijn beste kant zien. De vele live optredens en een aantal interviews geven duidelijk aan wat Relax op het podium laat zien en waar de band voor staat. Als de andere bandleden ook de ruimte hadden gekregen om wat meer over zichzelf te vertellen en de Relax reports waren weggelaten, dan zouden er echt geen redenen meer zijn om deze DVD niet aan te schaffen. Een must voor de fans en een leuke DVD voor de hiphop heads.

Meer info: http://www.its-relax.com

Geplaatst door bowie op 22 juli 2003