Regga: “Als je een pro bent in winnen, moet je ook goed kunnen verliezen.”

Afgelopen weekend verscheen vrijwel uit het niets Vliegen, de nieuwe single van Regga. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg, volgens de Amsterdamse mc, sounddesigner en producer. Sinds zijn mixtape Niets Meer & Niets Minder uit verscheen hij nog enkele keren in een 101 Barz-sessie en met een EP. Van zijn Amsterdamse rauwheid is hij ook anno 2021 niets verloren.

Het was rond 2008 dat de naam MC Regga begon te buzzen. De ‘MC’ schrapte hij al snel uit zijn artiestennaam. In het decennium erna verdween hij naar de achtergrond. Zo af en toe loste hij nog een plaatje (de Vol Gas EP in 2016, bijvoorbeeld), maar naar eigen zeggen “zat hij niet helemaal meer in de game.” Zo hield hij zich onder meer bezig met sounddesign voor films.

“Rap is voor mij net als fietsen. Dat verleer je niet”, vertelt Regard Ibrahim, vlak nadat zijn eerste track in lange tijd is verschenen. “Ik ben nooit gestopt met schrijven en tracks opnemen. Op een gegeven moment had ik weer genoeg tracks liggen waarvan ik de kwaliteit inzag. Het is zonde om die op de plank te laten liggen. Hoe meer ik met het idee speelde om het uit te gaan brengen, hoe meer ik ook de drive kreeg om weer achter de microfoon te gaan staan.” Hij insinueert in zijn kersverse track ook dat hij nooit helemáál de mic aan de wilgen heeft gehangen: “Ze dachten dat we sliepen, maar terwijl ze liepen, was ik aan het vliegen / fly sky high…”

Hij wist dan ook zeker dat er meer mensen het hard zouden vinden als hij weer muziek uit zou gaan brengen. “Ik moest het op een manier doen waardoor het gecheckt zou worden. Daarom heb ik de video erbij geschoten en de track op Spotify gezet. Het zou zonde zijn als het ergens op een Soundcloud-pagina zou droppen waar tóch niemand op kijkt.”

Hij constateert de evolutie van de Nederlandse hiphopscene, en blijkt het al die tijd gevolgd te hebben. “Niet zo intensief als toen ik zelf opkwam, hoor. Maar ik heb het wel altijd zoveel mogelijk in de gaten willen houden. Nieuwkomers aangeklikt en gecheckt. Sowieso zitten in mijn vriendenkring veel mensen die me op de hoogte houden. ‘Check die 101 Barz-sessie’ of ‘Luister deze release’, hoorde ik dan. Zo bleef ik altijd up to date.”

“Het heeft bars, het heeft body en ik druk er een stempel mee.”

Regga heeft een heleboel tracks liggen, vertelt hij. “Daarin heb ik een hele hoop uitgeprobeerd. De experimentelere nummers bewaar ik voor later; nieuwe richtingen, nieuwe soorten beats. Eerst wilde ik de track uitbrengen die het dichtst lag bij wat ik voorheen deed. Dat is Vliegen. Het heeft bars, het heeft body en ik druk er een stempel mee.”

“Winnen of verliezen, ik ben in alle twee pro, maar ik houd mezelf op de rails net als de metro”, rapt hij kalm op een hypnotiserend synth-lijntje, dat subtiel geplaatst is over een trapdrumpartij. “Toen ik die line schreef, kreeg ik een soort reality check. Je moet er tegen kunnen dat dingen anders lopen dan dat je wilt. Als je een pro bent in winnen, moet je ook goed kunnen verliezen. Wijk niet af van je eigen spoor, het leven is nou eenmaal niet altijd feest.” Regga verpakt een advies in een stukje zelfreflectie. “99% van mijn teksten zijn reflecties op en over mezelf. Het gaat over wat ik zie, over wat ik meemaak en wat voor invloed dat op mij heeft. Daarbij is het mooi als iemand anders er ook wat aan heeft.”

In de bijbehorende videoclip speelt zijn geliefde thuisbasis Amsterdam een grote rol. De stad komt terug in de tekst en via Instagram deelt hij op de dag van ons gesprek een snippet van een nummer dat Made In Damsco lijkt te gaan heten. “Dat heb je goed gezien. Als ik aan het opnemen ben, ben ik soms te hyped. Natuurlijk gaat het nog even duren voordat die track af is inclusief mix en mastering, maar ik ben er dan zelf zo enthousiast over dat ik dat even moet delen.”

“Als ik denk aan thuis, denk ik aan Amsterdam.”

Maar goed; Amsterdam dus. Een onderwerp dat Regga hoorbaar nauw aan het hart ligt. “Ik kwam hierheen als tienjarige vluchteling uit Koerdistan. In die jaren begint je leven écht. Alles wat ik ben, alles wat ik heb meegemaakt en hoe ik nu in het leven sta, heb ik opgedaan in Amsterdam. Dit is mijn thuis. Waar ik ook ter wereld ben, als ik aan thuis denk, denk ik aan Amsterdam”, spreekt Regga liefdevol over zijn woonplaats. “Ik ken hier elk straatje, elk steegje… ik heb hier zoveel goede dingen maar ook nare dingen meegemaakt, maar dat heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben vooruit gegaan in het leven, en dat heb ik te danken aan mijn omgeving. Omdat bepaalde dingen hier gaan zoals ze gaan, en mensen zijn zoals ze zijn, denk ik dat deze stad mij echt gevormd heeft als mens. Daar ben ik eeuwig dankbaar voor, dus moet ik altijd representen voor Amsterdam.”

Vliegen blijkt nog maar het topje van de ijsberg: “Ik wil dit jaar elke maand minimaal een track, zo niet twee, gaan uitbrengen. Er liggen nu ongeveer vijftien nummers op de plank, en die gaan alle kanten op. Qua stijl liggen ze te ver uit elkaar om er één project van te maken. Ik wil laten horen wat ik allemaal kan. Dus ik kan ook alvast verklappen dat er tracks zullen verschijnen die ik volledig zing. Ik wil gewoon lekker experimenteren en als een van die experimenten goed uitpakt, waarom zou ik het dan niet gewoon uitbrengen? Als na deze reeks blijkt dat ik nog meer geïnspireerd ben en nóg vaker de booth in wil, kunnen we gaan denken aan een groter project als zoals album. Eerst maar eens kijken hoe hierop gereageerd wordt!”

Geplaatst door bowie op 19 januari 2021