The Reavers – New York Times Mixtape

De muzikale samenhang van de mixtape is direct positief opvallend. Veelal fungeert de schreeuwerige DJ als rode draad op een mixtape, maar bij The Reavers lijkt er duidelijk meer aandacht te zijn besteed aan het geheel. Er is door de hele cd heen een sfeer te herkennen. Tevens zijn er geen ongemeen slecht afgemixte tracks te horen. Men wilde waarschijnlijk niet met halfbakken werk op de proppen komen.

Opmerkelijk is het hoge aantal downtempo beats. Hierbij komt dat de meeste MC’s weinig afwisseling in hun intonatie brengen, waardoor de tape op bepaalde momenten eerder uitnodigt tot geeuwen dan tot hoofdknikken. Dit is zonde, aangezien er best een aantal tracks op staat dat wél de moeite waard is: ‘Off the chester’ van Karneige is een lekker simplistische en energieke track die de luisteraar positief stemt. Vervolgens speelt Hasan Salaam ingetogen in op het gevoel met zijn ‘Prayer of a sinner’, een mooie tegenhanger van de vorige track.

Helaas zijn er te weinig van dit soort hoogtepunten. Het probleem met The Reavers is dat de groep niet voldoende afwijkt. Er is te weinig vernieuwing. Deze mixtape daagt niet uit tot veelvuldig luisteren. De hiphop is te dertien in een dozijn, terwijl de potentie wel degelijk aanwezig is om tot grote daden te komen. De MC’s zijn geen van allen aansprekende figuren. Het zijn allemaal talentvolle rappers, maar er springt niemand uit.

Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat The Reavers op geen enkel vlak vernieuwend zijn. Ze creëren wel degelijk een herkenbare sound, de onderwerpen zijn relevant en verpakt in pakkende flows. De muzikale kwaliteit is gewaarborgd. Het geheel is echter een stuk minder aansprekend dan de legendarische groepen waarmee The Reavers zichzelf zo graag vereenzelvigen. Natuurlijk is een mixtape niet het medium waarop zo’n conclusie gebaseerd moet worden. Daarom mag de volgende officiële release gaan uitwijzen of de potentie wordt omgezet in een klassieker, zodat The Reavers even invloedrijk kunnen worden als hun gedenkwaardige voorbeelden.

Tracklist:
01. Bond – Basic Training
02. Vordul Mega feat. Keith Masters – Mega Masters
03. Reavers – Warrior (007 Platoon Mix)
04. Karneige – Off The Chester
05. Hasan Salaam – Prayer Of A Sinner
06. Akir – Politricks
07. Priviledge – Momentum
08. Kong – Black Widow
09. Goldenchild – RISE
10. Vordul Mega, Creature – Coup Du Jour (007 Mix)
11. Billy Woods – High Treason
12. Keith Masters – Hands Up
13. The Reavers – Slums (Nasa Remix)
14. Super Chron Flight Brothers – Dirtweed
15. Karneige – NY Zone
16. Vordul Mega – Hard Times Pt. 2
17. Akir – Pedigree Pt.2
18. Hasan Salaam, Fifth Column – It’s The Time (Axis Mix)
19. Keith Masters, Goldenchild, Billy Woods – Nightline (Import Mix)
20. Privledge – International Relations
21. Spiega, Hasan Salaam, Akir – America (Goldenchild Remix)
22. Keith Masters feat. Vordul – Amongst The Havenots
23. Kong – Hideous (007 Mix)

Meer info: http://www.myspace.com/thereavers

Geplaatst door bowie op 4 oktober 2006