Ray The Barbarian produceert ‘Close They Eyes’ voor Unknown Mizery en Ruste Juxx

De laatste tijd duiken er steeds meer Nederlandse producers op met credits op grote releases van Amerikaanse artiesten. Echter gebeurt het ook weleens dat van het een het ander komt. De Rotterdamse producer Ray The Barbarian brengt bijvoorbeeld een samenwerking uit met Unknown Mizery, voorheen bekend als King Mizo van het legendarische Canadese collectief Babylon Warchild en Ruste Juxx, de mc die ooit de protégé van Sean Price was maar inmiddels een household name is in het roster Duck Down Records.

In Nederland werkt Ray The Barbarian voornamelijk samen met Rafting Goods-members als Dion Masé en Nina X Ella. Voorheen landde zijn productiecredits onder meer bij artiesten als PSL Persoonlijk, Matarr en Big Huey. De internationale samenwerking op Close They Eyes komt niet helemaal uit de lucht vallen, vertelt Ray: “Unknown Mizery en ik hebben meer dan tien jaar geleden tracks en clips samen gemaakt als Empty Handed Warrior en Cerebros. Het contact is altijd gebleven, maar dit is weer de eerste samenwerking in tien jaar tijd.”

Makkelijke keuze

Het is altijd tof om met verschillende talen en verschillende rappers te werken, vindt de Rotterdamse producer. “Elk land heeft zo zijn eigen manier van werken en zijn eigen charme. Toen Unknown Mizery tegen me zei dat Ruste Juxx down was om op de beat te springen was de keuze makkelijk gemaakt. Ik ben altijd een hele grote Sean Price- en Duck Down-fan geweest. En bovendien: zo wordt m’n sound ook buiten de Benelux gehoord, dat is altijd mooi meegenomen.”

De track in een paar woorden omschrijven kan hij dan ook krachtig: “Gewoon simpel: beats ’n rhymes! Harde punchlines op een bangende beat, dan ben ik meestal wel van de partij.” Het eindresultaat is uiteindelijk op initiatief van de mc’s verfilmd, de video verschijnt zelfs via Duck Down. “Ik heb met Mizery afgesproken dat ik de sound en het artwork op me zou nemen, als hij de video en de bijbehorende promo doet. Hoe hij en Ruste elkaar kennen is me nog niet geheel duidelijk, maar aangezien Mizery al vaker met legends heeft gewerkt, kijk ik er niet van op.”

Over zijn sound is de Rotterdammer ook vrij stellig: “Ik ben opgegroeid met sounds uit de 36 chambers en met Soul Assassins. Donkere geluiden en mysterieuze samples met bangende drums en een duidelijk aanwezige bass is mijn hele ding. Ik houd van wat agressievere muziek, dus die invloeden zijn ook wel duidelijk te horen.”

De single Close They Eyes is nu beschikbaar op alle grote streamingplatformen. Check ‘m hieronder bijvoorbeeld via Spotify. Het artwork is gemaakt door Job Kind.

Geplaatst door bowie op 12 maart 2024