Rappers naar een hogere (Atmo)sphere

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Ik hoorde een nummer van Ruys, die had 2 tracks gedaan van Atmosphere, en dat sprak me erg aan. Toen dacht ik; dat wil ik ook wel eens een keer doen. Ik heb daarna ook een track opgenomen (God zij met ons) en ik heb daar verschillende mensen mee aangestoken. Op die manier is ook het idee ontstaan om daar uiteindelijk een album uit voort te laten vloeien.

Een idee puur uit liefde voor de muziek van Atmosphere?

Ja, uit liefhebberij en hobby. Voor iedereen die aan het album heeft gewerkt is Atmosphere speciaal. Dat maakt het extra leuk om een keer in die teksten te duiken en daar een eigen interpretatie aan te geven.

Is het iets eenmaligs en wie doen er mee aan het project?

Het is eenmalig, al hoewel er nog wat meer ideeën voor andere tracks liggen. Als dat zich nog uitbreidt, kan het zijn dat we nog met een tweede komen. Het is erg leuk, maar vergt ook een hoop organisatie. De rappers die aan het project hebben meegewerkt zijn Zira, Alpha (Bokkenrijders), Def P, Ruys, Che, Justus en Fuji. Op de releaseparty, zal buiten Ruys, ook iedereen optreden. Het wordt een erg vol programma waarin iedereen een eigen show zal geven om daarna de nummers van het album ten gehore te brengen.

Hoe verliep het proces in de studio?

Alle nummers zijn los van elkaar door de verschillende artiesten opgenomen. Er was wel veel communicatie over en weer over wie welke tracks had gedaan, zodat je niet de situatie kreeg dat 2 verschillende rappers hetzelfde nummer zouden doen. Daarna is alles naar mij gestuurd en heb ik alles laten mixen en masteren. Samen met Justus heb ik nog het hoesje in elkaar gezet. De organisatie van het album viel mee, echter het op poten zetten van de releaseparty vergde een hoop meer tijd en werk.

En de teksten en muziek, is daar nog veel aan gesleuteld?

De teksten zijn een eigen interpretatie met persoonlijke inbreng van de verschillende rappers. DJ Native heeft alles gemixt, sommige beats zijn van plaat opgenomen en andere weer gedownload. Enkele zijn 1 op 1 overgenomen en aan andere is gesleuteld. Het nummer Het Zwarte Schaap bijvoorbeeld hebben we zelf met de band ingespeeld. En Nappie, van Last Crewsaders, heeft heel de boel gemasterd. Omdat in het bronmateriaal zoveel verschil zat, heeft hij daar een hele goede job aangedaan waardoor het geheel nu erg lekker klinkt.

Wat heeft Atmosphere voor jou betekend?

Ik ken hun muziek nu ongeveer een jaar of 7. De manier van verhalen vertellen van Slug is echt een voorbeeld voor mijn eigen muziek. Hij gebruikt personages waar hij inkruipt en weet dat op zo’n manier weer te geven dat ik dat heel erg interessant vind om naar te luisteren. Ik vind de nummers gewoon erg goed in elkaar zitten.

Achteraf geen nare verrassingen te verwachten van het management van Atmosphere wat betreft copyrights?

Ik heb hem met die gedachte ook een mail gestuurd en hij reageerde erg enthousiast. Hij vond het een hele eer dat wij dit op poten hebben gezet en de cd wordt dan ook naar hem opgestuurd. Zijn reactie staat ook in het hoesje en hij vond het erg cool. Qua liveshow is het trouwens een eenmalig en uniek gebeuren dus ik zou iedereen oproepen om te komen kijken!

Het album is vanaf 26 oktober gratis te downloaden op State. De releaseparty vindt plaats in Dynamo, Eindhoven. Voor 6,50 ben je erbij en de eerste 25 bezoekers ontvangen een fysiek exemplaar van het album.

Meer info: http://www.myspace.com/atmospheremixez en http://www.dynamo-eindhoven.nl

Geplaatst door bowie op 22 oktober 2009