Q&A: Alfredo Pouwiel over documentaire Steen de Vader

Afgelopen dinsdag ging Steen de Vader, de documentaire over Stijn Kosterman in première. Inmiddels is de spraakmakende docu over Steen op YouTube verschenen. Wij namen contact op met een van de makers, Alfredo Pouwiel (a.k.a. Mortier van NUL7NEGEN) voor een Q&A over de totstandkoming van Steen de Vader.

Wat is het moment geweest dat je dacht: ik wil een docu over Steen maken?
“Danny Akker is begin 2012 gaan filmen met het idee om Steen een jaar te gaan volgen. Vanaf toen ben ik er ook al bij betrokken, maar meer op de achtergrond. Vorige zomer was er zoveel materiaal dat Danny en Steen er niet meer uitkwamen. Toen hebben ze mij gevraagd om het project over te nemen. Daarna ben ik begonnen met de montage en heb ik geprobeerd er een verhaal van te maken. Tot vorige maand heb ik er nog dingen bij gefilmd om dat verhaal compleet te maken.”

“Ik heb geprobeerd om de menselijke kant van Steen te benaderen. Iedereen kent zijn extreme kant nu wel.”

Wat was de insteek van Danny en verschilde die met wat jij voor ogen had?
“Danny was in eerste instantie meer op zoek naar de extreme kant van Steen. Terwijl ik juist heb geprobeerd om de menselijke kant te benaderen.”

Waarom wilde jij graag de menselijke kant laten zien?
“Steen heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt. Hij is vader geworden, zijn vader heeft een hersenbloeding gehad en problemen tussen hem en zijn ex-vriendin zorgden er voor dat hij zijn dochter lang niet heeft gezien. Als vriend zag ik wat dat met hem deed. Ik zag toen steeds vaker zijn menselijke kant. Ook omdat we betere vrienden zijn geworden, zag ik zelf steeds meer in dat Steen eigenlijk gewoon een hele amicale gast is. Dat wilde ik ook graag met het publiek delen, want iedereen kent de extreme kant nu wel.”

SteenBeelddocuinterview

Hoe is de taakverdeling tussen jou en Danny geweest?
“Danny heeft van 2012 tot eind 2013 Steen gevolgd met de camera en hij is de producent. Vanaf 2014 ben ik Steen gaan volgen met de camera en daarnaast heb ik de regie en montage gedaan.”

Wat je zelf al zegt, iedereen kent de extreme kant wel, maar de andere kant kent het publiek niet. Had je niet graag de docu in zijn geheel opnieuw willen vormgeven om nog meer de nadruk op zijn menselijke kant te leggen?
“Nee dat niet. Ik heb juist gezocht naar die balans tussen extremiteit en menselijkheid. Danny had de meeste extreme dingen al gefilmd, dus was het mijn taak om de menselijke kant op te pakken. Die extreme dingen horen er natuurlijk ook bij.”

“Zijn nieuwe album is vooral qua Steen-begrippen een emotioneel album geworden. De docu en het album horen in die zin zeker bij elkaar.”

Was er een specifieke aanleiding om de docu nu uit te brengen?
“Steen zijn nieuwe album Baby is af. In dat album heeft hij de problemen die hij afgelopen jaren heeft gehad van zich af kunnen schrijven. Het is vooral qua Steen-begrippen een emotioneel album geworden. De docu en het album horen in die zin zeker bij elkaar.”

Als kijker krijg je een beter beeld van Steen. Jij kent hem al jaren, wat voor persoon is hij voor jou?
“Stijn is een hele directe jongen. Ik houd daarvan omdat je weet wat je aan hem hebt. Maar het is ook een trouwe vriend die altijd klaar staat voor je als het moet. Zelf is hij voor mij de volgende Herman Brood figuur. Hij is zo verschrikkelijk creatief op zoveel verschillende vlakken dat ik hem zie als kunstenaar. Ik heb op dat vlak veel van hem geleerd.”

“Steen is een cultfiguur, dus verrast dat hij zoveel aandacht trekt ben ik niet.”

Herman Brood kende een triest einde. Denk je dat een dergelijk einde op de loer ligt bij Steen?
“Zoals ik nu zie hoe hij met zijn problemen omgaat, lijkt hij mij in dat opzicht wat verstandiger dan Herman. Hij zorgt er voor dat hij altijd een uitlaatklep heeft. Is het niet in de muziek, dan wel in de graffiti of nu zelfs met tatoëren. Dus daar ben ik niet bang voor.”

Ben je verrast door het succes van de docu? (een uitverkochte première en al meer dan 40.000 views op YouTube binnen 1 dag)
“Steen is een cultfiguur, dus verrast dat hij zoveel aandacht trekt ben ik niet. Dit is wel mijn eerste docu natuurlijk, dus in dat opzicht ben ik ben wel heel erg verrast dat het zo goed wordt ontvangen.”

Smaakt het maken van deze docu naar meer?
“Ja man, zeker weten. We hebben te horen gekregen dat de docu op 14 juni wordt uitgezonden op NPO DOC bij De Maker van Morgen. Naast dat ik heb ontdekt dat ik het heel leuk vind om in deze vorm verhalen te vertellen, is er nu ook gelijk een goede ingang in Hilversum waar ik zeker meer uit ga proberen te halen.”

Steenbeelddocuinterview2

Zijn er nog bepaalde scènes weggelaten die te extreem waren of is daar totaal geen sprake van geweest?
“Steen is op dit moment nog steeds bezig om een omgangsregeling met zijn dochter tot stand te brengen, samen met zijn ex-vriendin. Dat ligt ook nog steeds bij de rechter dus om dit proces niet in gevaar te brengen, hebben we er wel voor gekozen om een aantal scènes weg te laten, ja.”

Is er om dit proces niet in gevaar te brengen over gesproken om de docu pas uit te brengen wanneer dat achter de rug is?
“Ja, dat was eigenlijk wel de bedoeling. De uitspraak is een aantal weken geleden geweest, maar helaas heeft de rechter er toen geen definitieve uitspraak van gemaakt. Als hij dat wel had gedaan, dan hadden we die scènes er wel in gelaten.”

Zijn er nog dingen die je graag had willen laten zien in de docu, maar wat uiteindelijk niet gelukt is?
“Ik had zijn ex-vriendin ook nog wel het woord willen geven, maar de situatie staat dat helaas niet toe.”

Wil je ten slotte nog iets kwijt dat mensen echt moeten weten maar wat ik niet heb gevraagd?
“Dat ik hoop dat er (tegen beter weten in) nog een wonder plaatsvindt waardoor Hans (de vader van Steen, red.) toch zal herstellen op een of andere manier. Zoals het er nu uitziet, zit dat er niet meer in.”

De documentaire Steen de Vader is hier te bekijken.

Geplaatst door bowie op 1 mei 2015