Promoe – The Long Distance Runner

Voor het nummer In The Jungle toog Promoe af naar Jamaica om daar met de zangers van Ward 21 de vocalen op te nemen in de legendarische King Jammy’s studios. De groep Ward 21 heeft een zwaar mompelend stemgeluid waar je van houdt of niet. Het is zeker niet het sterkste nummer van het album, dat is These Walls Don’t Lie. Deze hommage aan graffiti heeft een heerlijk papapapapapa meezingrefrein. Promoe raakte geïnspireerd door een brief die hij kreeg van een vriend van Bingo, een grote fan van Looptroop uit Australië. Bingo kwam om bij een treinongeluk tijdens het spuiten van graffiti.

De tekst van Fast Food World zou zo een hoofdstuk uit het boek Fast Food Nation van Eric Schlosser kunnen zijn. Na het lezen van dit boek besloten Promoe en Cos.M.I.C. om een ietwat bloederige rap te schrijven over hoe slecht vee én arbeiders worden behandeld in de fastfood-industrie. Bushman zingt het refrein / murder / supplying sickness in the fast food world / I see murder / supplying poison in the fast food world.

Het meest politieke nummer is zonder twijfel Kkkampaign. Hierin rapt Promoe dat oorlog / ain’t nothing but a campaign / freedom ain’t nothing but a brand name. De productie klinkt enigszins zweverig, maar de lyrics liegen er niet om.

In sommige nummers als Dog Day Afternoon, Fit You Haffe Fit en A Likkle Supm Supm probeert Promoe zelf ook op een reggaeachtige manier te chanten en dat gaat hem behoorlijk goed af. Hij is zeker niet de beste zanger in Zweden, maar het is een welkome afwisseling tussen alle politieke
spraakwatervallen.

Tekstueel en productioneel zit The Long Distance Runner goed in elkaar. Het album ademt relativerend. Hoe politiek Promoe ook uit de hoek komt, de muziek blijft fris, relaxed en de toon is vooral majeur. Hierdoor klinkt het album in balans en luistert het lekker weg. De niet-reggaeliefhebber zal bij dit album wat pit missen, maar voor degene die houdt van maatschappijkritische hiphop, aangekleed met reggae, is dit een absolute aanrader. Dit is mijn zomerplaat van 2004.

Tracklist:
01. Marathon
02. Long Distance Runner
03. In The Jungle (Feat. Ward 21)
04. These Walls Don’t Lie
05. Constant Consumption
06. Fast Food World (Feat. Cosmic And Bushman)
07. Justice (Feat. Anthony B)
08. Kkkampain
09. Dog Day Afternoon (Feat. Ranto, Timbuktu And Chords)
10. A Likkle Supm Supm
11. Mah Grrrl (Feat. Ghost)
12. Fit You Haffi Fit
13. Calm Down

Meer info: http://www.looptroop.nu

Geplaatst door bowie op 25 april 2004