Poolse hiphop ongekend populair in Europa

Het lijkt een raar fenomeen, maar Poolse hiphopparties worden in overvloed georganiseerd in Nederland. En waar feesten waar Nederlandse acts optreden wisselend succes hebben (en er nogal eens voor een halflege zaal wordt opgetreden), zijn de Poolse hiphopavonden veelal uitverkocht. Een ontwikkeling die positief verrassend is te noemen. X-Side is een organisatie die dit soort parties organiseert.

 

X-Side is opgericht in 2004 in Londen. In het begin was het gewoon een parttime-baan voor me, ik promootte gigs bij de Poolse community in Londen. Na een paar jaar breidde ik uit naar de UK en Ierland, en daarna naar Nederland. Vandaag de dag run ik de zaak helemaal in mijn eentje, maar er zijn een hoop gasten waarmee ik samenwerk.” 
Aan het woord is Daniel Maloszyc, oprichter van X-Side. Wat kan hij vertellen over de opmars van Poolse hiphop?
“In de vroege jaren 90 was Polen een vrije democratie. Buiten de mainstream media groeide hiphop heel snel. De hiphopcultuur was veelal geconcentreerd in de blokken waar de flats stonden, de typische Poolse architectuur. Nu is hiphop een volledige business met een aantal labels, kledingmerken, en wat het belangrijkste is: veel gerespecteerde producers, mc’s en dj’s.”

 

 

Het afgelopen jaar was een flinke groei te zien in het aantal Poolse hiphopparties in ons eigen land. Wat kan Daniel vertellen over die ontwikkeling? “Er zijn vele duizenden jongeren naar Nederland verhuisd om hun financiële situatie wat op te krikken of om simpelweg een nieuwe weg in te slaan. Zij missen de events, de muziek uit hun vaderland. Poolse winkels en kranten helpen ons enorm om te adverteren, dat is waar onze doelgroep zit. Met deze avonden probeert X-Side de talentvolle jonge artiesten een kans te geven om naast een grote headliner te staan. Laat die jonge Polen maar hun skills showen. Dat is waarom het draait.”
Verrast is hij allerminst door het succes van de Poolse events. “Als je ziet hoeveel Polen er zijn geëmigreerd, daar zit het succes. Je kunt het heimwee noemen. Plus, ik werk met de top van de Poolse hiphopscene.”

 

Wat vindt hij van Nederland als hiphopland? “Jullie hebben een heleboel toffe rappers, maar het is meer underground als in Polen. Ik heb het geluk gehad een aantal artiesten te mogen ontmoeten. Er zijn ook collabo’s uitgekomen tussen Nederlandse en Poolse artiesten. Denk aan bijvoorbeeld Joe Kickass en O.S.T.R. Die zijn dankzij Killing Skills met elkaar in contact gekomen. Killing Skills werkt nog altijd veel met Poolse artiesten, dat is een goed ding.”

 

Het feit dat veel Poolse bezoekers bereid zijn om 30 euro neer te tellen voor een hiphopavond, terwijl heel veel andere hiphopevenementen vaak nog geen tientje entree heffen en alsnog met een halflege zaal zitten, is op zijn zachtst gezegd verrassend te noemen. Hoe verklaart hij dat? “Het heeft niet alleen met heimwee naar Polen te maken hoor. Het is ten eerste een ontmoetingsplek, die Polen gebruiken om te socializen. Maar voor dat alleen betalen ze natuurlijk geen 25 tot 30 euro. Nee, ze houden van hiphop. Net als onze ouders vroeger van The Beatles hielden.”

 

Wat kan Fabian van Rootselaar, die X-Side in Nederland assisteert bij het organiseren van evenementen, vertellen over de opmars van Poolse hiphop in ons land? “Er was al een aantal feesten in de Bazart in Den Haag, een venue die inmiddels gesloten is. Ik kwam in contact met X-Side en ik had een aantal ideeën om te helpen. Met name de locaties, ik weet namelijk dat het toch best wel lastig is om met een locatie hier in contact te komen als je niet in Nederland gevestigd bent. Nu zijn er gewoon tweemaandelijkse events in Amsterdam en Den Haag. En een tijdje terug hebben we een eerste show in Antwerpen met succes afgerond. Buiten Nederland en België om organiseert X-Side ook veel shows in Polen en Engeland. Je kunt het gerust een internationale party-organisator noemen. X-Side zet gewoon een goede hiphopartiest neer die zijn naamsbekendheid heeft in Polen. De ene keer is het een artiest die aan de start van zijn carrière staat, de andere keer is het een gevestigde grote naam. Laten we niet vergeten dat hiphop in Polen erg groot is. Ik ervaar de avonden hier in Nederland gewoon als ‘pure Polish hiphop’. En je ziet ook dat het publiek gewoon zo vertrouwd is met de artiest omdat het voor hun bekend is.”

Is van Rootselaar verbaasd over het feit dat deze avonden overal in Europa zo goed lopen? “Verbaasd? Toen ik voor het eerst naar zo’n show ging, wist ik niet wat ik zag! Het was een show van O.S.T.R. en Hades en Joe Kickass was daar ook. Het was een geweldige avond. De sfeer was goed, de show zat goed in elkaar. En dat is bij al die avonden zo gebleven. Het niveau is hoog.”

 

 

Hoe ziet zo’n avond er dan precies uit? “Over het algemeen heb je een hoofdact met een dj die de avond aan elkaar draait. Soms boekt X-Side meerdere acts op een avond. Je ziet ook vaak dat verschillende artiesten contact zoeken met elkaar op zo’n avond en bijvoorbeeld een album samen opnemen en daar weer mee gaan touren. Dat werkt perfect. En dat het in Nederland nog meer gaat groeien, daar ben ik van overtuigd. Ze zetten goede events neer en met dat kleine beetje hulp van mij wordt het aantal beschikbare locaties alleen maar groter.

Het succes zit ‘m in de ervaring van X-Side. Ze weten hoe je de juiste line-up neerzet en de promotie is altijd goed geregeld. Ze hebben al aardig wat grote Poolse namen naar Nederland gehaald. Je ziet op zo’n avond eigenlijk alleen maar Poolse bezoekers, wat ook vrij logisch is vanwege de taal. Als je bijvoorbeeld kijkt naar die samenwerking van Joe Kickass en O.S.T.R., een combinatie van Engels en Pools, dan zou je met zo’n show ook wat ander publiek kunnen trekken. Wie weet is dat mogelijk in de toekomst.”

 

 

Hoe verklaart hij dat de avonden vaak uitverkocht raken met de dure entreeprijs? “De voorverkoop is altijd 25 euro en aan de deur 30 euro. Dat is een beslissing van de organisatie. Dat zit ‘m in een aantal zaken. Voor sommige locaties betaal je redelijke huren. Ook moet je niet vergeten dat een grote hiphopartiest niet gratis komt spelen. Dan moet hij ook nog overkomen vanuit Polen, overnachten, er moet security geregeld worden. Je kunt het eigenlijk niet vergelijken met een Nederlandse hiphopartiest, hiphop leeft daar zoveel meer als in Nederland. Hier in Nederland betalen we de hoofdprijs voor een cabaretvoorstelling en in Polen weer totaal niet. Het is gewoon anders. Omdat hiphopartiesten daar veel meer aanzien hebben, moet je er waarschijnlijk ook meer voor betalen. Daar komt bij dat Polen het niet zien als ‘zomaar een feestje bouwen’. Het is meer een kwestie van een dikke beat en het verhaal in de song, net als waarom Nederlanders naar Nederlandse hiphop luisteren, alleen zijn ze bereid om er meer voor te betalen.”

 

Het zijn nu vooral avonden. Een logisch vervolg lijkt een festival, zijn daar al plannen voor? “Er is een goed bezocht Polish Hip Hop Fest geweest in Rotterdam en dat is volgens mij wel goed bevallen. Dat zal in de toekomst sowieso vaker gaan gebeuren. Dat vergt nog veel voorbereiding, maar dat moet goed komen. Ik hoop vooral dat het in de toekomst een ander tintje krijgt door wat ik eerder zei. Misschien meer Engels-Poolse combinaties, daardoor krijgt het een nieuwe twist. Maar ja, daarvoor moet je bij Killing Skills zijn!”

 

Benieuwd geworden naar hiphop uit Polen? We hebben een Spotify-playlist gemaakt! Check die hier:

 

 

Volgens de agenda van X-Side staan er op 8 en 9 maart nog events in Nederland gepland: 

Geplaatst door bowie op 28 februari 2014