Een oude Eminem-freestyle, een nieuwe Chance en ‘Sliders’ in onze playlist!

Uiteraard zorgen we ook deze week weer voor onze lezers, en in dit geval luisteraars. We hebben weer met volle concentratie, precisie en zorgvuldigheid twintig tracks geselecteerd die je hopelijk kunnen bekoren. We lichten twee nieuwe tracks uit Chicago uit, en doen er ook nog een alinea over een freestyle uit het Detroit van anno 2003 bij. Cheers!

Chance The Rapper – A Bar About A Bar

“Wat heb je?, vraagt Vic Mensa aan Chance in het begin van de nieuwste video van zijn stadgenoot. De twee Chicagoans zitten in een gezamenlijke schrijfsessie. Zijn gesprekspartner en collega-artiest begint te rappen: “I got a bar about a bar / It’s not a joke, it’s just a bar”, trapt hij een verhaal af wat hem uiteraard naar een bar brengt. Ondertussen schildert Washington, geïnspireerd door datzelfde verhaal, een nieuw werk. Dat is te zien geweest in het Art Institute Of Chicago. Een nieuwe Chance, dat van een single uitgroeide tot een interdisciplinair kunstwerk.

Dreezy, Hit Boy, Future – Sliders

In maart hoorden we voor het eerst over HITGIRL, toen producer Hit-Boy uit de doeken deed dat hij aan het werk was met Dreezy “my homegirl uit Chicago”. Het is zijn eerste full length met een vrouwelijke artiest, wat zowel voor hem spannend was. Maar voor Dreezy was vooral de afkomst een spannende factor: “Ik denk dat het in het begin een beetje een uitdaging was, omdat hij en ik een beetje uit twee verschillende werelden komen. Hij komt uit L.A., ik uit Chicago. Veel van de vrouwelijke rappers die nu uitkomen, worden door veel mensen in een hokje gestopt. Maar Hit-Boy is zo’n veelzijdige producer. We waren elkaar nog een beetje aan het aftasten, maar we moesten er gewoon in duiken.” Het resultaat van die gezamenlijke duik levert onder meer een collabo met Future op.

Eminem – The Conspiracy Freestyle

Dan is het tijd voor een track die tot vorige week nooit officieel werd uitgebracht, maar in 2003 in razend tempo uitgroeide tot must have op de mp3-spelers, gebrand werd op cd’s en op de DatPiff’s van deze wereld uitgroeide tot klassieker. DJ Green Lantern’s mixtape Invasion Part II / Conspiracy Theory bevatte een hele hoop freestyles en tracks uit de Shady Records-stal. De DJ zelf tekende bij Eminem’s label als officiële DJ, maar verliet in 2005 het schip, na onenigheid met 50 Cent. Maar hij zorgde er persoonlijk voor dat Shady ook met exclusieve freestyles en promotapes het internet en de radio-fans konden bereiken. Eminem’s anti-Benzino tijd in optima forma, op een beat die Slick Rick’s Ladi Dadi een nieuwe draai geeft. Nu eindelijk te streamen en niet per sé van je oude cd’tje of YouTube-rips te checken.

Alle 20 picks (inclusief de drie bovenstaande) beluister je hieronder. Pro tip: voeg de playlist toe aan je favorieten en blijf op de hoogte van onze smaak. Wil je. Doen dus.

Geplaatst door bowie op 31 mei 2022