Planet Asia

Het zou dan eindelijk toch gaan gebeuren…Rasco en Planet Asia samen op stage als de Cali Agents. Als voorprogramma stond ene Bukue One (ook uit de USA) gepland. DJ's voor de avond waren SP en Lovesupreme.

Bij aankomst voor de deur vreesde ik alle vrezen en ja hoor…mijn ergste nachtmerrie werd werkelijkheid: Rasco zou niet komen! Op het papier stond “wegens een acute rechtszaak in USA” maar vergeef me als ik dat onzin vindt en het me eigenlijk geen reet interesseerde. Het verlies werd wel royaal goedgemaakt doodat iedere bezoeker met een voorverkoop ticket (waaronder ikzelf) maar liefst 2 muntjes (à 1,80 euro) kado kreeg! WAUW!!! Wat heb je liever? Een optreden met Rasco erbij of 2 hele consumptiemunten? Kortom, het begon allemaal heel lekker.

Ik was nog nooit in het Patronaat geweest dus de entree was voor mij ook een verrassing. Zo te zien had DJ Lovesupreme een verkoudheid opgelopen of iets dergelijks daar de man met dikke wollen muts en sjaal probeerde de turntables te rocken. Dit ging hem niet echt lekker af. Er kwamen best leuke plaatjes voorbij maar de overgangen waren gemiddeld genomen zwaar beneden de maat. SP nam het roer over en dat leverde betere resultaten. Het geluid was best slecht maar werd later bij de optredens goedgemaakt.

Rond half 12 werd door de host verkondigd dat we op het punt stonden een show van de grote onbekende van de avond, Bukue One, mee te gaan maken. Het publiek liep aarzelend richting podium tot zich een aardige menigte vormde. Bukue One begon met zijn show, een best leuke beat (een verknipte Superfly van Curtis Mayfield) met een freestyle. Dit alles om de aanschouwers een beetje los te krijgen. Het lukte gedeeltelijk. Bukue One wekte de indruk dat hij niet zo down was met dames. Zijn moves, je kent ze van Jerry Springer en Ricky Lake van “talk to the hand cause my ears ain’t listening” en dergelijke, deden niet alleen mij de rillingen over mijn rug lopen. Zijn show stelde zeer weinig voor, af en toe grappig maar meer dan dat zeker niet. Hij had ongeveer 2 nummers qua tekst voorbereid, had ik de indruk, omdat de rest zo slecht was dat het wel freestyles moesten zijn. Normaal een leuke afwisseling bij hiphoppers is de dancehall en hij deed ook een aantal crossover tracks in die richting. Persoonlijk had hij van mij beter een hele show met dit materiaal kunnen vullen en zich nooit meer op een hiphopparty hoeven te vertonen maar goed, nog even doorbijten. Aan het einde van zijn ongeveer 30 minuten durende show kreeg hij wel wat applaus.
Hij begon Planet Asia te roepen en even later stond Cali Agent no.2 op het podium…

Aangezien ik voor Soul Father Rasco gekomen was en niet bekend ben met nummers van Planet Asia, was hetgeen wat ging komen een volledige verrassing. Dit kon dus ook heel positief uitpakken. Het begin: de muziek werd opgezet en ja hoor…de CD of MD sloeg over! Planet Asia, een vette gold chain met medaillon met een doorsnee van 10 centimeter dragend, wilde toch beginnen maar na een paar zinnen stopte hij toch om eerst de sound te fixen. Toen dit gebeurd was, ging het echt beginnen. Hij bracht (in tegenstelling tot zijn voorganger) de lekkere rauwe hiphop waar ik mijn hardverdiende centjes voor had neergeteld. De tracks werden overtuigend gebracht. Voor het eerst in mijn leven werd de soundman props gegeven, wat ik erg sympathiek van Planet Asia vond. Na ongeveer 20 minuten riep hij dames op stage want we zouden nu een party track gaan horen en ja, wat wordt over het algemeen geassocieerd met party: ladies. Echte ladies waren er niet veel dus kwam het er op neer dat er 15 meisjes op stage stonden die gemiddeld genomen nog niet mochten roken. De muziek werd aangezet en er verscheen een soort van Neptunes/Chingy-achtige track. Doodzonde! De tienertjes deden hun best om zo geil mogelijk te dansen maar voor zover ik het kon zien, lukte dat niet. Planet Asia deed gewoon zijn tekst, af en toe naar de meisjes kijkend. Toen hij aan het eind van dit nummer verkondigde dezelfde track nog een keer te gaan doen, brak mijn spreekwoordelijke klomp. Nu werd echter wel de X-rated versie van de tekst gedaan maar het kon allemaal niet meer baten. Even later kondigde hij een freestyle sessie aan met een of andere stoer kijkende original b-boy uit Kassel (Duitsland). Planet Asia ging lekker maar deze boy uit Kassel bakte er bar weinig van. Hij wekte bij mij de indruk dat dit zijn debuut was op een echt podium met een echt publiek. Het bewijs was geleverd dat stoer kijken en goed kunnen rappen toch echt twee verschillende dingen zijn. Er werden nog twee jongens op het podium gehaald om ook hun ding te doen. Dit werd (ik zou bijna zeggen uiteraard) Nederlandstalig en ook zwaar onder de maat. Ik heb persoonlijk nog nooit een optreden gezien waar de open mic een positieve draai aan de show gaf en hier was het weer hetzelfde liedje.

Het zat erop. Planet Asia ging er vandoor. De host zag zijn kans schoon om te laten zien dat hij ook kon rappen (dit had hij tussendoor bij de DJ’s ook al geprobeerd) en kondigde de halve Cali Agents crew al freestylend af. Er werd nog doorgedraaid door DJ’s SP en Lovesupreme (die zijn hoestdrank had gevonden en zijn sjaal af had). SP wist de crowd tot op een bepaalde hoogte te raken en er werd lekker gedansd op klassiekers van Lords Of The Underground, The GZA, EPMD en noem maar op. Zodra Lovesupreme zijn handen legde aan dit feest, was dit voor mij het signaal om te vertrekken.

Fixtures:
Hoogtepunt: geen
Dieptepunt: Rasco was er fucking niet
Bier: 1,80 euro
Wc: gratis
Garderobe: 0,70 euro
Fotograferen: jawel
Geluid: redelijk goed
Bezoekers: 350-400
Damage: 11,50 euro voorverkoop (incl.Rasco) en 9 aan de deur (zonder Rasco)
Cijfer: 5,5

Geplaatst door bowie op 7 februari 2004