Peter Oostinga over I Love Hiphop 2013: “Alle elementen van hiphop komen samen.”

Er ging inderdaad al zoveel niet door, anders zou er helemaal niets overblijven. I Love Hiphop is een uniek festival omdat we in alle disciplines van hiphop zowel nationale als internationale namen boeken. Wij vinden het belangrijk om het evenement te organiseren, zowel voor mensen in Den Haag als voor mensen buiten de stad. Hiphop leeft wel in Den Haag, maar blijft min of meer verstopt. Door veel jongeren wordt er dan ook uitgekeken naar het festival en is het vaak een soort van droom van hen om daar te mogen optreden. Met Stichting Aight proberen we zoveel mogelijk hiphopevenementen te organiseren, zowel groot- als kleinschalig, om zo de aandacht en noodzaak voor hiphop duidelijk te maken.”
De droom van artiesten om eens on stage te staan tijdens het festival kan zomaar werkelijkheid worden. I Love Hiphop is een festival dat gerenommeerde namen programmeert, maar tevens talent stimuleert. “Bij het Haags Hiphop Centrum (H3C) draait alles om talentontwikkeling en dit soort events zijn goed om mensen te stimuleren. Op deze manier kunnen nieuwere acts op hetzelfde podium staan als bekendere acts”, stelt Oostinga.
Participatie van het publiek speelt een belangrijke rol op het festival. Zo kan er in het Paard meegedaan worden met de DJ Summit, waar ervaren dj’s tips en trucs laten zien, kunnen mc’s zich inschrijven voor de mc battles en kunnen b-boys en b-girls van alle leeftijden meedoen met de breakdance battles. “Zo kunnen ze lekker meedoen en hun skills laten zien en heeft het publiek meer dan alleen shows om naar te kijken.”
Die shows zullen dit jaar gegeven worden door Donald D (Zulu Nation), Propo ’88 & BlabberMouf en het Vlaamse hiphopduo Safi & Spreej. “Bezoekers hebben de mogelijkheid om acts met verschillende stijlen te zien en ook de andere elementen van hiphop onder ogen te krijgen. We blijven hopen dat de nieuwe generatie kennis wil maken met de traditie van de hele cultuur. Alle elementen van hiphop komen samen. Zo is er verderop in de week een graffiti-tour met internationale schrijvers. En we hebben dit jaar een graffiti-collectief, Bier & Brood, dat de decoratie gaat verzorgen. De decoratie is bij veel events een ondergeschoven, zo niet genegeerd kind en wij vinden het erg belangrijk dat het niet alleen goed klinkt, maar dat het evenement er ook tof uitziet. Een gedeelte van die decoratie gaat de hele week mee.”

 

 

Voor het concert van Bizarre Ride II The Pharcyde, dat bestaat uit mc’s Fatlip en SlimKid3 en producers J-Swift, L.A. Jay & K-Natural, is een apart concertticket vereist, naast het reguliere festivalticket. Ook is er de mogelijkheid om een voordelig combiticket aan te schaffen. “Het Paard heeft het concert geboekt en wij de rest van het festival. Dit is de eerste keer dat Aight, Musicon en Paard van Troje op deze manier samenwerken. We hebben samen bekeken wat de mogelijkheden waren. Het Paard was van plan om Bizarre Ride II The Pharcyde te boeken en was tegelijkertijd met ons in gesprek. Uiteindelijk hebben we besloten om op dezelfde dag het festival te laten plaatsvinden. Oorspronkelijk wilden we dat niet omdat dan ook in Eindhoven een groot graffiti-event is. Vandaar ook dat we op 23 juni weinig doen met graff en die tour later in de week gepland hebben.”
Wanneer is het festival volgens Oostinga geslaagd? “Als alles goed is gegaan en zowel de bezoekers als artiesten tevreden zijn over het festival. Maar daar gaan we wel vanuit, natuurlijk. Onmisbare zaken voor bezoekers? Het festival zelf mag je eigenlijk sowieso niet missen. We luiden de I Love Hiphop-week op een unieke manier in, maar de rest van de dagen zijn er ook allemaal dope dingen te doen, zoals een literaire avond met Sticks, een comedynight en een exclusieve internationale filmvertoning.”

 

Update: het tijdschema is inmiddels ook bekendgemaakt, check hier wie wanneer optreedt:

 

Voor meer info en tickets surf je naar de website van het festival. Bekijk hieronder de promovideo:

 

Geplaatst door bowie op 18 juni 2013