Pete Rock – Underground Classics

Hij was een inspiratiebron voor grote namen als Just Blaze en Kanye West. Zelf had Pete Rock de grootste naam meer dan tien jaar geleden. Dat was nog voordat Dr. Dre de weskust een lift gaf en voordat DJ Premier meer en meer producties buiten de Gang Starr-foundation om deed. De rappende producer van het duo Pete Rock & C.L. Smooth leverde toen weinig anders dan topproducties af. Zowel op zijn albums met C.L. (zelfs de muzikale interludes zijn later door derden voor producties gebruikt), als op een album van bijvoorbeeld Da Youngsta’s. Vooral de Pete Rock Remix was berucht. Van Public Enemy tot Das Efx, hij maakte een totaal nieuwe en vaak verbeterde versie van het origineel. Zelfs monsterhits als Jump Around en Hip Hop Hooray kregen een behandeling door de #1 Soul Brother.

Die hoogtij-dagen liggen inmiddels al weer ver achter Pete, maar het produceren ging door. Voor zijn eigen solo-albums, maar vooral ook voor underground MC’s als Bumpy Knuckles en Non Phixion die Pete Rock nog steeds als held zien. Op deze productie verzamelaar komen de meest recente tracks van My Own Worst Enemy uit 2004. Verwacht dus géén nummers van Ghostface of de Boot Camp Click op Underground Classics te horen. Maar ook géén werk uit de beginperiode. Eigenlijk beperkt dit album zich maar tot vier projecten en twee singles. Met de enorme stroom aan diverse werkgevers van Pete Rock is het niet te doen om een overzicht op een enkel audio-schijfje te persen, maar Underground Classics is wel erg karig. Dit neemt niet weg dat het goede muziek bevat. Ik spreek expliciet over muziek, omdat de toegevoegde waarde van de rappers miniem is. Edo G is de enige die met zijn rhymes ook op andermans productie zou kunnen overtuigen. De mindere goden van INI en zeker The U.N. kunnen simpelweg niet zonder Pete Rock. De welbespraakte C.L. Smooth zou het ook best zonder Pete Rock redden, maar toch hoor ik hen het liefst samen, zoals op Back On The Block.

Op vinyl is deze release misschien een aantrekkelijke aankoop voor DJ’s die eerder de boot hebben gemist maar ik denk dat er, ondanks de constante kwaliteit, verder weinig mensen zitten te wachten op een beperkte verzamelaar als deze.

Tracklist:
01. Pete Rock – Give It To Ya’ll
02. The UN – Game Of Death
03. Edo G. – Boston
04. The UN – Ain’t No Thang
05. Pete Rock feat. C.L. Smooth – Back On The Block
06. INI – Fakin’ Jax
07. INI – Grown Man Sport
08. Edo G. feat. Krumb Snatcha & Jaysaun – Stop Dat
09. Edo G. – Situations
10. INI – Whatcha Say
11. INI – Step Up
12. INI – Center of Attention
13. Pete Rock feat. The UN – Nothin’ Lesser
14. Pete Rock feat. Grap Luva – Collector’s Item

Meer info: http://www.rapsterrecords.com

Geplaatst door bowie op 10 september 2006