Pete Philly & Perquisite

Het Nederlandse duo Pete Philly & Perquisite is klaar om wereldwijd zijn opwachting te maken met het nieuwe album "Mindstate" dat zowel op cd als vinyl uitkomt via Unexpected Records in samenwerking met P-Vine en Epitaph. In het hoofdkantoor van Epitaph Europe te Amsterdam hadden Pete & Perquisite tijd voor een interview met HIJS over het Engelstalige Mindstate album dat straks uitkomt.

Na de Mindstate EP ligt in April het Mindstate album in de winkels… Zijn jullie opgelucht of wordt het nu pas spannend?
Pete: Spannend? Voor mij wordt het echt heel spannend. Het is mijn eerste volledige album en dat geldt ook voor Perquisite. Ik weet niet precies wat de verwachtingen zijn, maar ik hoop natuurlijk dat er genoeg positieve response komt dus ja, het is heel spannend vooral.

Het album telt zeventien tracks, zogenaamde “Mindstates”, zijn dit de persoonlijke vertolkingen van jouw gedachten Pete? Op het nummer “Grateful” uit je bijvoorbeeld je waardering naar familie en vrienden, en “Paranoid” vertolkt jouw paranoïde gedachten…
Pete: Ja, het is heel erg hoe ik die dingen ervaar of heb ervaren. Het ding waar ik bijvoorbeeld wel eens paranoïde van wordt is dat ik een soort ‘semi-bekendheid’ ben binnen de hiphop scene. Soms ben ik op plekken en dan merk ik dat en dan weet ik niet welke houding ik moet aannemen. Het wordt dan vaak toch anders geïnterpreteerd. En ik wordt natuurlijk ook wel eens para van de industrie.
Perquisite: Die track is natuurlijk al een half jaar geleden geschreven. Toen waren er dingen aan de hand die nu niet meer gelden. Eigenlijk zijn er nu minder redenen om para te zijn. Toentertijd waren veel dingen nog onduidelijk.

De nu al omstreden track “Hope” met Talib Kweli is een aardige trekpleister voor het album. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen en hoe beviel dit?
Pete: We zaten te denken wie we überhaupt op het album wilden hebben; Senna, Cee-Major, Benjamin Herman, maar los daarvan; wie zouden we er nog meer op willen hebben? Toen dachten we dat als we echt een dope Engelstalige lyricist op het album wilden hebben, dat Talib moest zijn. Daar heeft vooral Perquisite veel werk van gemaakt door het management van Talib te benaderen. Op een bepaald moment had hij z’n Europese tour en kregen we 3 a 4 dagen van te voren te horen dat hij in Londen zou zijn. Toen hebben we halsoverkop tickets geboekt en een studio gehuurd in een achterbuurt van Londen waar hij vervolgens is langsgekomen met z’n manager. En daar hebben we die track dus opgenomen…
Perquisite: Ik heb echt tig keer gemaild en gebeld voor dat we dit rond hadden. Talib is een van mijn favoriete MC’s, al vind ik z’n laatste album tegenvallen. Zijn eerste album vond ik het beste; daarna ging het wat mij betreft achteruit. Daar hebben we het ook met hem over gehad.
Pete: Ja, ik vind gewoon dat je als fan, want dat zijn we ook, wel eerlijk moet zijn. Maar ik denk dat hij ook te weinig heeft gehoord van mensen om hem heen waar hij mee bezig was voor z’n laatste album. Maar los daarvan blijf ik heel veel respect hebben voor hem, ook omdat het gewoon een hele chille gast is.

Jullie zitten nu bij het Punk label Epitaph waar ook artiesten als Sage Francis, Atmosphere en Gift of Gab zitten. Hoe is dit tot stand gekomen en opent het nieuwe deuren voor jullie?
Perquisite: Het was zo dat ik al eerder een aantal EP’s had uitgebracht. Via distributie van Rushhour waren er daar in Japan al redelijk wat van verkocht. Toen kreeg ik de aanbieding vanuit een Japans label (P-Vine) om het eerstvolgende Unexpected album in Japan via hen in licentie uit te brengen. Nu wordt het Mindstate album dus ook daar geperst. Vervolgens kregen we de smaak te pakken en zijn we op zoek gegaan naar eenzelfde constructie voor Europa. We zijn gewoon doorgegaan met het album; qua sound, qua mastering, qua artwork, qua video’s, qua alles, maar we zijn op zoek gegaan naar een grotere partner die het album in licentie wou uitbrengen voor Europa. Via de bassist van Pete zijn we in contact gekomen met Epitaph. De rest is geschiedenis.
Pete: Het toffe is gewoon dat wij helemaal ons ding hebben gedaan, geen compromissen hebben gesloten en dat dit label dat heel goed snapt, weet wat je ermee kan doen en dan ook nog eens de kracht heeft het te kunnen doen. Het is een goede samenwerking. Wij hadden het creatieve concept al rond en zij voegen nu de extra power qua promotie toe. Het is voor mij echt een verademing om te weten dat ik sowieso mensen overal kan bereiken.

Wat zijn de verwachtingen van Epitaph?
Pete: Nou het is meer een wederzijdse verwachting. Zowel Epitaph als wij verwachten van elkaar dat we hard zullen werken om dit project succesvol te laten verlopen. Wij gaan veel optreden en zijn zullen promotioneel datgene doen waar ze sterk in zijn.

Is er al informatie bekend over optredens of een Europese Tour?
Pete: Nee dat wordt nu opgezet door onze Europese boeker.
Perquisite: Er is wel iemand die ons in heel Europa gaat neerzetten. Dat is iemand die in Duitsland zit dus dat is wel cool. Maar wat betreft Nederland is het tot nog toe nog een beetje onduidelijk.
Pete: Als mensen willen dat ik in Nederland speel, want aan mij ligt het echt niet, dan moeten ze dat vooral mailen naar hun zaal ofzo, want ik heb geen zin meer om Nederlandse zalen te moeten overtuigen van mijn kunnen. Einde van deze maand spelen we bijvoorbeeld op het Cape Town Jazz Festival in Zuid-Afrika. Ik wil graag overal spelen en we zijn ook zeker bereid om dat te doen.

Het Mindstate album is reeds gereleased in Japan. Eerdere releases van Unexpected Records gingen daar als warme broodjes over de toonbank. Hoe verwachten jullie dat dit album daar gaat lopen?
Perquisite: Ja qua verwachting; dat is altijd lastig. Maar tot nu toe is de samenwerking met P-Vine gewoon heel goed gegaan. Het is ook gewoon de Japanse mentaliteit denk ik; heel straight. En het zijn harde werkers. De Japanse versie ziet er echt goed uit en er staat een extra remix op van DJ Mitsu van de track “Hope”. Het is even afwachten maar ik heb te horen gekregen dat zij wel goede verwachtingen hebben.

De clip-single Insomnia is reeds op de televisie. Komt er nu met hulp van de labels een nieuwe volgende clip op tv?
Pete: Wat ons betreft natuurlijk wel.
Perquisite: Daar kunnen we nog geen uitlatingen over doen.
Pete: Als je suggesties hebt, hoor ik het graag!

In 2002 won Corey de Grote Prijs van Nederland. Als deelnemer was jij redelijk teleurgesteld. Van deze winnares is inmiddels niks meer vernomen, terwijl jij nu grote stappen zet. Laat dit blijken dat een opstap als de GPNL niet echt nodig is?
Pete: Nou, ik was teleurgesteld doordat ik teveel heb geluisterd naar mensen om mij heen. Mensen zeiden echt dat ik zou winnen en dan creeër je deels toch een gevoel van geloof waardoor ik ook het gevoel kreeg dá;t ik zou winnen. Maar ik heb tapes gezien van dat optreden, en dat was waarschijnlijk een van de wackste shows die ik ooit heb gegeven. Typisch is dan ook weer dat ik van goede optredens geen video materiaal heb en van dit optreden vanuit 6 verschillende hoeken beeldmateriaal. Ik snap wel heel goed waarom ik niet had gewonnen, want dingen liepen gewoon niet tight. Het was gewoon nog niet daar. En Corey wat betreft act wel. Ik neem het haar ook helemaal niet kwalijk dat zij gewoon probeert moves te maken.

Het Mindstate project is een Pete Philly & Perquisite release. Hoe gaat het nu verder solo?
Pete: We gaan ons beide focussen op een solo-album. Ik wil even rechargen en nadenken wat ik wil. Ik wil wel wat te zeggen hebben namelijk. Er komt sowieso een tweede Pete Philly & Perquisite plaat, maar de reden dat we even los van elkaar gaan opereren is ook omdat dat de uiteindelijke samenwerking alleen maar goed zal doen. Los van elkaar ontwikkel je jezelf toch weer verder.
Perquisite: We willen dat het tweede album echt weer anders is dan dit album. Ik denk dat als we eerst ons eigen ding hebben gedaan we dan ook weer veel nieuwe energie hebben om een nog doper tweede album af te leveren.

Perquisite is naast producer ook nog label-eigenaar van Unexpected Records. Waarom je eigen label en is dit goed te combineren?
Perquisite: Vanaf de eerste plaat loopt het onverwacht goed. Ik vind het gewoon leuk om platen op mijn eigen label te kunnen uitbrengen en ik ben ook zeker van plan hiermee door te gaan. Maar in de eerste plaats ben ik een beatcreator. Het zijn twee dingen die zijn te combineren.
Pete: Nou, net aan dan… het wordt tijd dat je mensen aanneemt!

Over het downloaden van muziek hebben jullie ook een sterke mening…
Pete: Het ding is: Wij zijn een beginnende act. En als je dat gaat downloaden in plaats van aanschaffen, dan kill je zeg maar alle mogelijkheden tot meer materiaal. Het ding is dus dat men nu de keuze heeft om te downloaden of te kopen en dat vind ik heel storend. Maar ons album is straks gelukkig legaal te downloaden via I-Tunes.

Release datum in Nederland: 4 April.

Audio: EXCLUSIEF!
Pete Philly- Motivated

Meer info: http://www.unexpected-records.com/ & http://www.ourmindstate.com/

Geplaatst door bowie op 22 maart 2005