P E R S O N A met Roscovitsch: “Dure kleding heeft niets te maken met flexness.”

In P E R S O N A gaat fotografe Eva Marlene Baselier op zoek naar onderscheidende artiesten, in zowel muziek als fashion. Welke statements maken ze met hun muziek en hoe past hun uiterlijke verschijning erbij? Aan welke items zijn ze gehecht en vinden ze merken belangrijk? Iedere episode van P E R S O N A covert een andere artiest in een nieuwe setting. De serie draait dan ook niet om tekst, maar om beeld. In deze tiende en laatste aflevering: Roscovitsch.

Roscovitsch -kortweg Rosco- was eenderde van de Nijmeegse hiphopgroep Zo Moeilijk, waarmee hij twee albums maakte; Nijmeegse Modo en Nieuwe Moves. Ook heeft hij featurings met onder meer Akwasi, Poke en Faberyayo.

Rosco weet niet of fashion voor hem belangrijk is, wel wil hij er flex uitzien. Tegenwoordig houdt hij het zo eenvoudig mogelijk, vertelt hij. “Schoenen en kleding van achthonderd euro zijn fashion statements. Dat kan en mag allemaal. Maar het heeft niks met flexness te maken.” Hoe ouder hij wordt, hoe meer aandacht hij besteedt aan kleding die fijn zit. “Spijkerbroeken draag ik daarom bijna niet. Wat mijn ouders, partner, collega’s en vrienden daarvan vinden deert me niet.”

Zijn gouden ring kan echt niet aan zijn outfit ontbreken. “Sinds ik hem heb, ben ik nog nooit zonder de deur uit geweest. Ik was een keer m’n ring een dag kwijt. Die dag, dacht ik aan alle plekken waar ik ooit ben geweest, sinds kinds af aan. M’n vader zag dat het niet zo goed met me ging. Hij heeft hem uiteindelijk gevonden.”

Hij is lang geleden verliefd geworden op hiphop uit New York. Zijn inspiratie komt daar dan ook vandaan. De NY winterlook kun je goed terug zien in de Was Me Naam-video van Zo Moeilijk. Hij haalt ook inspiratie uit bijvoorbeeld merken als Timberland, Tommy Hilfiger, Starter, Helly Hansen en Clark Wallabees. Maar ook uit oudere video’s, films en series rond van eind jaren tachtig tot eind jaren negentig. “En uit andere grote steden. Peeps in Londen zien er altijd wel fresh uit,” zegt hij. “Qua merken was ik altijd een Nike-freak. De laatste tijd ook wel Adidas, hoor. Carhart en Levi’s hou ik erg van. Patta vind ik hard sinds wayback en zo’n nieuw skatemerk, POP, mogen jullie ook in de gaten houden.” Rosco vindt soms ook hele extravagante dingen leuk. “Laatst was Offset jarig en hij droeg een goud pak met kroon en masker. Wat zag hij er prachtig uit…” Qua tekstschrijven liet hij zich vaak inspireren door de vroegere pimp-feesten. “Ze hadden toen pakken aan met een hoed en hoge schoenen en een serieuze planga. Toen zag iedereen er cool uit, man.”

Fotograve Eva fotografeerde Roscovitsch op de binnenplaats van de Premium Supply Store, in Nijmegen. Een winkel waar hij vaak komt en natuurlijk in zijn thuisstad.

Check nu de vier portretten in de tiende en laatste aflevering van P E R S O N A hieronder en check hier de andere episodes:

Geplaatst door bowie op 22 februari 2019