Ozomatli

Activisme
Zoek maar eens op Google naar ‘Ozomatli’ en ‘statement’ of ‘activisme’ en je zult zien dat de band veel statements ondertekent op het gebied van activisme. Ozomatli heeft altijd wel een boodschap voor de willekeurige luisteraar en de fan. Ozomatli is ook een band die een prima relatie met haar fans en andere geïnteresseerden onderhoudt. Dat is en blijft iets heiligs bij dit uiterst sympathieke gezelschap dat zich gewoon onder de mensen schaart en je nooit zal kunnen betichten van arrogantie. De naam Ozomatli is een symbool voor: een dansende aap in het vuur van muziek, dans, passie en oogst. Muzikaal gezien maakt de band gebruik van zang, rap, gitaar, bas, drums, percussie, klarinet, trompet etc. Na een eerste demo verscheen in 2000 het debuutalbum Ozomatli, op 11 september 2001 gevolgd door Embrace The Chaos met o.a. gastbijdragen van De La Soul en Common. Bassist/zanger Wil-Dog. Het tweede album Embrace The Chaos is misschien meer traditioneel in de zin dat elke song staat voor wat het is. We zijn op een andere plaats met de band. Hebben rond de wereld getoerd, verschillende dingen gezien en zijn betere muzikanten geworden. Het debuut Ozomatli is een stuk harder dan de eerste demo waarop je het beste materiaal uit je hele leven zet. Bij het debuutalbum is het van ‘wow, nu moeten we een cd schrijven in drie maanden!’.

Boodschap
Wat is de kracht van Embrace The Chaos? Ik zou zeker zeggen sommige boodschappen in de teksten. Sonisch en artistiek gezien is het een geweldige plaat. Hij is structuurwijs. Nee, ik zou niet willen zeggen dat het moeilijk is om een cd te maken met veel messageraps. Maar je moet je wel veel focussen opdat iedereen bij elkaar komt omdat er nu eenmaal zoveel mensen in de band zitten. Over de huidige staat van de wereld zegt Wil-Dog: Wij zijn een band tegen de oorlog. Ik denk dat de oorlog in Irak een valse oorlog was die niets van doen had met het verschaffen van vrijheid. Het gaat allemaal om geld en macht. Wij als band voelen dat we zoiets ter sprake moeten laten komen in onze muziek. En dat blijf je ook doen op het volgende album? He man, je moet gewoon wachten en dan zie je het wel (lacht)… We werken momenteel aan een nieuw album dat waarschijnlijk begin volgend jaar gaat verschijnen. In juni gaan we op tournee in Europa en ik weet zeker dat we veel nieuw materiaal gaan spelen. Dus laat het iedereen weten en zeg dat de beste band ter wereld komt.

11-9-2001 Embrace The Chaos?
Klopt het dat Embrace The Chaos in Amerika uitgebracht werd op 11 september 2001. Ja, dat klopt." Erg vreemd en ironisch niet? Ja, erg vreemd en ironisch, man. Het was een trip, weet je. Maar zoiets stond een keer te gebeuren in de wereld. En op die dag komt jullie album juist uit met de titel Embrace The Chaos. Ja, je probeert me toch niet te linken met iets dat gebeurt is of wel? (lacht wat ongemakkelijk). Nee, het is erg vreemd en geloof me: we zijn naar bed gegaan op 10 september met de gedachte dat ons nieuwe album een dag later uit zou komen. Ik werd wakker, deed de tv aan en zag het nieuws. Het was erg raar. Op 12 september hebben we een statement naar buiten gebracht op onze site en ook gezegd dat dit een proef was voor de regering. Wij zijn er vanaf het begin erg open over geweest. Twee weken na de aanslagen zijn we naar New York gegaan waar we gespeeld hebben. Ik geloof in vergelding, maar wie lijdt er nu uiteindelijk onder? De mensen. We waren erg verheugd dat het album uit zou komen, maar sommige dingen gebeuren nu eenmaal en zijn niet onder controle te houden. Soms wil je met je kind naar Disneyland, maar kun je niet omdat je een lekke band hebt. Dat is het leven, weet je.

Nieuwe elementen
Komt op het nieuwe album dezelfde sound weer terug? Het is een geleidelijk iets met ons. Het leven en de muziek verandert voortdurend. Er zullen dus ook nieuwe elementen in onze muziek zitten. Die hebben zeker te maken met de dingen die allemaal om ons heen gebeuren. Daar zijn we rechtstreeks door beïunvloed, onze muziek ook. Dus je moet het checken… Kom je naar het concert? Hehe, ik ga naar Parkpop in Den Haag waar jullie een gig doen. ;En daar ben jij hè? Beter kom je ons dan gedag zeggen. Ik zal er zeker zijn. Kom je ook gedag zeggen? Ja, ik zal jullie gedag zeggen… Ik heb jullie ongeveer een jaar geleden ontmoet in de kleedkamers van Paradiso waar ik een interview met jullie had. Dat had ik opgenomen, maar ik ben de tape verloren. Oh, shit. You’re a stoner, aren’t you? Ja, daarom doe ik nu een phoner met jullie. Hey brother, je moet uit die cafés en shops wegblijven, man. Heb je spacecake gehad? Wat is er met je aan de hand? Hahaha. We hebben een rapper hier in Nederland die Spacekees heet. Zijn echte naam is Kees. Hahaha! Is hij een rapper? Is ie goed? Ja, best wel. Hij heeft een hoge stem, maar behoort tot de subtop in Nederland. Echt? Ja, man.

Space Cadet
Zie je Chali 2na en Cut Chemist van Jurassic 5 als officiële Ozomatli-leden? Nee, officieel niet. Voor het leven zeker. Ze spelen ook niet tijdens liveoptredens. Kan ook niet, zij hebben hun eigen toerschema en wij de onze. Ze komen ook niet naar Europa. Na even bij zijn manager te hebben nagevraagd hoeveel gigs Ozomatli doet in Nederland, zegt Wil-Dog: Drie gigs, bro. Ik verwacht jou bij alledrie. Hahaha! Zonder die spacecake in je hoofd… Hey, je gaat deze tape toch niet verliezen hé? Nee man, ik tape nu en alles staat er op. Nee, want als je hem nu weer verliest is dit het allerlaatste interview. Haha! Dan gebruik ik bij de volgende interviewgelegenheid een pseudoniem, misschien Spacekees of zo. Whahaha! How about space cadet, man?… Je verliest je werk man, what’s up? Hoe laat is het daar? Halfacht ‘s avonds. Oké dit was het. Ik heb geen vragen meer. "Dat is het? Was ik zo saai? Nee, maar het was een kort interview. Misschien heb je zelf nog iets te zeggen? Ik wil zeggen dat we houden van het Nederlandse volk en ze ons hopelijk komen checken. Bedankt voor alle support die jullie ons geven. Wij hebben het beste publiek, niet? Denk je dat? Ok, kan ik me ergens wel in vinden… Jullie gaan wel op en neer, maar als jullie iets niet tof vinden… ik weet niet, het is een andere cultuur. Waar het beste publiek te vinden is? Dan moet ik zeggen Japan, bro. They go nuts dude. They’re crazy!

Livedata Ozomatli

24 juni Effenaar, Eindhoven
26 juni Melkweg, Amsterdam
29 juni Parkpop, Den Haag

Geplaatst door bowie op 27 mei 2003