De oude Grieken groeten Lombardijen, dankzij Ricardo van Zwol

Ricardo van Zwol maakt al vele jaren muurschilderingen en staat daarin bekend om zijn realistische stijl. Zo kun je zijn werk bijvoorbeeld kennen van de pijlers van de Brienenoordbrug in IJsselmonde, waarvan het grauwe beton speels ‘opgerold’ wordt om de Delfts Blauwe tegels eronder te doen verschijnen. Het leverde hem veel lof op, wat hem voor de Rotterdamse woningbouwvereniging Havensteder de aangewezen persoon maakte om de wijk Lombardijen te verfraaien.

Toen van Zwol bij een reclamebureau werkte kwam hij in contact met een collega die muurschilderingen maakte. Hij kreeg de smaak ook te pakken en heeft er in de jaren daarna zelfs zijn beroep van gemaakt. In 2009 opende de citaten-route door Lombardijen en werd hij benaderd om een lange wand in de Aristotelesstraat te voorzien van een citaat van degene wiens naam de straat draagt.

In de afgelopen maanden mocht hij verderop in de wijk ook aan de slag, en schilderde op de zijkanten van maar liefst zes flats portretten van de oude Grieken die hun naam geven aan de straat waarin ze te zien zijn. Links onderin is opnieuw een citaat te vinden, maar in het midden van de muur prijkt nu dankzij van Zwol de heroïsch marmeren kop van de auteur van die tekst, omlijst door een toepasselijke lauwerkrans. Neem er eens een kijkje en check als voorproefje alvast deze fotoreportage van zijn werk daar!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 juni 2018