Opgezwolle’s ‘Eigen Wereld’ krijgt een heruitgave op vinyl

‘Eigen Wereld’ wordt volwassen. Nou ja, het is eigenlijk al bijna achttien jaar een van de meest volwassen rap-albums van Nederlandse bodem, maar nu bereikt ‘ie ook daadwerkelijk de leeftijd. Op 23 januari is het precies achttien jaar geleden dat het magnum opus van Opgezwolle verscheen. In 2016 verscheen er nog een reissue op vinyl, en ook die persing ging als zoete broodjes over de toonbank. Top Notch kondigt een speciale nieuwe variant aan: Eigen Wereld: De Rest Is Geschiedenis. Die is vanaf vrijdag 12 januari te bestellen via de webshop van het label.

“Een van de meest iconische Nederlandse hiphopalbum komt opnieuw uit op vinyl en is nu als deluxe beschikbaar met een podcast! 18 jaar nadat de groep uit elkaar ging, is Kees de Koning in gesprek gegaan met Opgezwolle. Over het complete verhaal van Eigen Wereld en wat er allemaal is gebeurd. Deze audio is samen met het classic Eigen Wereld-album vanaf vrijdag 12:00 exclusief beschikbaar als 4LP op de Top Notch Shop.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Notch (@topnotchnl)

De platenbaas sprak de leden afzonderlijk, urenlang in het Zwolse poppodium Hedon, vertelt hij in de trailer die gepaard gaat met het bericht. “Want wat is daar nou gebeurd?”, vraagt hij zich hardop af. Opgezwolle ging na hun run van drie iconische albums (Spuugdingen Op De Mic, Vloeistof en Eigen Wereld) in 2007 uit elkaar. De mythische status van Opgezwolle komt wellicht voort uit het feit dat de groep stopte op hun hoogtepunt. Delic koos ervoor om een wereldreis te gaan maken en zich te richten op andere projecten, terwijl Rico en Sticks verder gingen in zowel groepsverband (FakkelBrigade) als solo. Een jaar na het FB-album Colucci Era bracht Sticks bijvoorbeeld een soloalbum uit met A.R.T. op de beats, en Rico werkte op zijn beurt aan DMT, zijn album met Kubus.

Regelmatig viel er in interviews te lezen dat een terugkeer van de groep uitgesloten zou zijn, tot teleurstelling van de fans. Maar de mannen zelf keken liever vooruit als in de achteruitkijkspiegel. We kregen tenslotte nog fabuleuze titels als IZM, Kidnap At The Noodle Shop, Rated R, Stickmatic en En Door. Kwaliteitsmuziek bleef er altijd verschijnen uit Zwolle.

Maar het verhaal over deze plaat, exclusief verteld door de drie hoofdrolspelers, is een must have. Vooral als je misgegrepen hebt bij de twee vorige vinyl-drops. Succes deze vrijdag!

Geplaatst door bowie op 10 januari 2024