Opgezwolle Tot Nu: een revueshow uit het boekje

Als je een ‘Sticks & Rico doen veel Opgezwolle’-show in Bitterzoet neerzet, het uitverkocht raakt en iedereen het erover heeft op social media, kan er eigenlijk snel een conclusie worden getrokken: Opgezwolle is, ondanks het afscheid in 2007, nog steeds dé naam die de hiphopharten sneller laat kloppen. En wat is er mooier dan een revueshow te organiseren in het vernieuwde Hedon in de hometown, binnen een uur twee (!) shows uitverkopen en die te rocken met alle passie voor het vak die je in je hebt? Precies, dus zo geschiedde.

OPGE26

De Zwolse popzaal loopt al vroeg vol voor een avondje hiphop van de bovenste plank. Pauluz & Serch draaien de zaal warm met onder meer Jaylib, PRhyme, Winne en Zwart Licht dus de sfeer zit er al gauw goed in. Om iets over half negen wordt de cue gegeven om te starten met Van Kooten en de Bie’s Zwolle Zonder Dolle om over te gaan in de instrumental van Zwolle met begeleidingsvideo. Daarna mag A.R.T. de liveshow beginnen met Gekkenhuis en komen Sticks en Rico op. Wat volgt is een karrevracht aan quotables die het publiek mee kan rappen, want wat de mannen hebben is een oeuvre waar je u tegen mag (en misschien wel moet) zeggen. Tracks als Eigen Wereld en Verre Oosten klappen al vroeg de zaal in en naast tracks van alle Opgezwolle-albums komt ook materiaal van soloplaten als Fakkelteit, DMT, Alledaagse Waanzin en het zomerse Irie voorbij.

OPGE424

Het blokje met reggae-tracks Ooit, Zandloper van en mét Typhoon en Dries Bijlsma en Je Weet is een welkome en frisse afwisseling in de set die volgepropt is met klassiekers. Een bijzondere featuring is er ook voor Freez, die met een melig filmpje te laat en al blowend on stage wordt gehaald voor G-funk banger Kaapstad en Last Van. Top het bovenstaande af met wat tracks van Buitenwesten (Hamvraag knalt) en Fakkelbrigade (Groen Gras, Kosmos en In Rook Opgegaan) en als je dan denkt dat je alles hebt gehad, neemt Dokter Moon voor even de plaats in van A.R.T. en komen Jiggy Djé en Winne de bühne op voor Doag.

OPGE203kopie

Persoonlijke favorieten? Sticks die zelf even wat dj-werk doet tijdens Handleiding van Stick Bukowski, Rustug, die door iedereen om ondergetekende heen woord voor woord wordt meegerapt en het laatste blokje met louter knallers. Achtereenvolgens: Tijgers en Draken, meezinger Opgezwolle De Volle, even de pit ingestapt alsof het 2005 was bij Tjappies & Mammies om natuurlijk af te sluiten met Hoedenplank.

OPGE103

Het publiek moest volgens bezoekers die twee keer de show hadden bezocht wel langer warmdraaien dan de vrijdag ervoor, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken, want tam was het namelijk ook niet te noemen. Sticks & Rico bewijzen ook anderhalf decennium na hun debuutplaat dat niemand, maar dan ook helemaal niemand, kan tippen aan hen qua chemie, oeuvre en live performance. Na 30 tracks in ruim anderhalf uur is het mooi geweest en kunnen de tjappies, mammies en Gerrits, die over het algemeen oude fans (of zoals Sticks ze noemt: bloedtoppers van het eerste uur) betroffen, meer dan tevreden naar huis.

OPGE485

 

Geplaatst door Noah Godefroy op 30 maart 2015