Op welke manier kan hiphop bijdragen aan de voorlichting over LHBTQIA+ onderwerpen in het Nederlands voortgezet onderwijs?

SCRIPTIE

Titel: Op welke manier kan hiphop bijdragen
aan de voorlichting over LHBTQIA+
onderwerpen in het Nederlands
voortgezet onderwijs?
Auteur: Sappho van Kastel
Datum: april 2022
Onderwijs: Breitner Academie – Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Aanleiding

Sinds ik mijn opleiding bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ben begonnen, kwam ik steeds meer in aanraking met de LHBTQIA+ gemeenschap. Ik merkte dat mijn omgeving en ikzelf de informatie heb misgelopen op de middelbare school en weinig kennis had over deze onderwerpen. Van verschillende deelnemers van deze gemeenschap kreeg ik verhalen te horen en kreeg ik met mijn eigen ogen te zien hoeveel verschillende reacties een man met lange, neppe nagels en hakken nog kreeg van de omgeving. Sinds 2020 kwam ik zelf erachter dat ik ook op vrouwen val, en dus daarmee val onder de letter B van LHBTQIA+ en ervaarde vanaf dat moment dat ik met een partner van hetzelfde geslacht veel negatieve reacties kreeg. Dit waren geen reacties uit mijn directe omgeving, maar uit personen van de Rotterdamse bevolking met de nodige vooroordelen.

Hiphop is altijd al mijn favoriete genre geweest binnen de muziek, maar dit begon tegendraads te voelen, sinds ik mij ging verdiepen in de songteksten. Sinds 2018, het jaar dat ik begon aan mijn opleiding. Het is het mij opgevallen dat veel hiphopnummers homofobe en racistische teksten bevatten. Door het besef dat ik pas vanaf 2018 begon na te denken over de LHBTQIA+ gemeenschap, vond ik het tijd worden voor een dieper onderzoek naar waar dit vandaan komt en hoe dit veranderd is/kan worden.

Naast de losse aspecten waarom hiphop en LHBTQIA+ mij aanspreken en waarom ik deze onderwerpen wil gebruiken, vind ik de combinatie van de twee erg interessant. Omdat het bij mij als een soort strijd voelde, merkte ik dat ik een manier wilde te vinden om de twee te combineren. Kunnen de twee tegenpolen elkaar aanvullen en versterken?

Lezen: SapphovanKastel_Afstudeeronderzoek_2122

Geplaatst door bowie op 16 juni 2022