Ongezond – Skeffneckuz Luiwammes Wildspieker

De vierde release van Overdosis – het project dat J.A.E. met zijn label Hof van Jaeden heeft opgezet – komt op naam van de twee jonge mc’s Tivo en Mats en producer Wildspieker. Het relatief onbekende trio werd in aanloop naar hun release vergeleken met Opgezwolle op sommige fora: “Biters!! Ontwikkel je eigen style, Ongezond!!!” was er onder meer te lezen. Met ‘Skeffneckuz, Luiwammes, Wildspieker’ bewijst de groep echter een eigen sound te hebben.

In de onheilspellende openingstrack Ongezond neemt het trio je mee in een spookhuis op de kermis. Zodra Wildspieker zijn liefde voor harde beats met dikke synths heeft uitgesproken, doen Mats en Tivo onomwonden en ritmisch hun relaas. Op We Komen D’r Wel, de eerste minder pompende track van de plaat, openbaart zich een verschil tussen de twee mc’s: Tivo is meer van de flow, terwijl Mats meer van het tekstueel vernuft is. Op de brug naar het aanstekelijke refrein toont Tivo zich een ware tongue-twister met een rappe flow terwijl Mats met droge lines als “je moet dit, je moet dat, ik moet niks, ik mood… swing” op de proppen komt.

Na een denderend begin van de plaat is het tijd voor een adempauze. Tivo’s solotrack Hier neigt naar spoken word en is tekstueel sterk. “Tracks, drugs, verslaving, hier / Seks, lust, verzadiging, hier / tekst, rust, verklaring, hier.” Mats doet solo zijn zegje op Hoor Je Niet Meer: “Geen zin om te praten, toch vraag ik van alles / En je laat me achter, in een verhoogde staat van verwarring, ik snap het niet, denk ik.” Tivo en Mats laten zien dat ze tekstueel divers zijn en meer kunnen dan alleen gif spugen. Op de minder beukende producties van Wildspieker verwoorden de mc’s hun emoties goed. Aangekomen is een korte autobiografie van Ongezond. Op een dikke productie vertellen Tivo en Mats hoe ze met elkaar de studio indoken, over het doorzettingsvermogen van Wildspieker en hun aspiraties. Met Ropopopopopom wordt er stevig afgesloten. Grommend vallen de mc’s in op een duistere beat van Wildspieker.

De Utrechtse sound is op het debuut van Ongezond duidelijk terug te horen. Lowlife-perikelen en verses met pit, voilà: Ongezond. Sommige nummers wijken af van dit patroon waardoor een eventuele sleur voorkomen wordt. Tivo’s scherpe ritmiek staat op sommige momenten in schril contrast met de rustige, abstracte teksten van Mats. De mc’s hebben individuele kenmerken, maar als collectief halen ze het uiterste uit elkaar. In de eerder uitgekomen Achterbanksessies was al te zien dat Tivo en Mats twee handen op een buik zijn en Wildspieker wordt niet voor niets in de titel van de plaat genoemd. Zijn beats en sterke instrumentale fragmenten maken de plaat. Het trio kan proosten op een ongezonde samenwerking.

Skeffneckuz, Luiwammes, Wildspieker is nu uit via Hof van Jaeden

Tracklist:

01. Ongezond
02. Wie We Zijn
03. Platzak
04. We Komen D’r Wel
05. Hier
06. Hoor Je Niet Meer
07. Ik Ben Er Nog
08. Ver
09. Daar
10. Zeurpiet
11. Aangekomen
12. Iedereen Is Overal
13. Ropopopopopom

Geplaatst door bowie op 2 september 2010