Oh No – Disrupted Ads

Oh No mag zichzelf gelukkig prijzen; als opkomend producer kon hij afkijken bij zijn broer, maakte beats voor onder anderen Murs, Strong Arm Steady en De La Soul, werd getekend bij het prestigieuze label Stone Throw en maakte vorig jaar nog een LP met producer-legende The Alchemist, met wie hij de groep Gangrene vormt. Maar Oh No is er geen man naar om comfortabel te worden, vorig jaar bracht hij naast Vodka & Ayahuasca(die plaat met The Alchemist) ook nog eens vier andere platen en een EP uit. En nauwelijks in het nieuwe jaar is daar al weer Disrupted Ads, een sfeervol geheel dat dit keer eens niet vanuit een concept gemaakt is. Normaal gesproken is Oh No een man van concepten, in 2006 maakte hij met Exodus Into Unheard Rhythms een plaat waarop hij alleen het werk van pianist/componist Galt MacDermot samplede, in 2009 gebruikte hij op Dr. No’s Ethiopium enkel Ethiopische samples.

Disrupted Ads is dus een stuk losser in elkaar gezet, vanwege het intro lijkt het concept ‘reclames’ te gaan worden, maar dit past hij gedurende het album zo weinig toe dat het te verwaarlozen is. Deze losse manier van werken doet de plaat eigenlijk wel goed. Maar zes nummers op het album (van de 17) bevatten gastvocalen van rappers en hoewel niet elke MC even goed uit de verf komt, zorgt de afwisseling voor het grootste effect. Broer Madlib had op OJ Simpson (met Guilty Simpson) al bewezen hoe goed een mix van instrumentals en raptracks kan werken en nu gaat ook Oh No met deze formule aan de haal.

Het intro Doctor Visit vloeit over in de eerste instrumental Creepers en hoewel de 8-bite hype al lang en breed over is, is het melodietje dat Oh No gebruikt zo goed dat hij er toch mee wegkomt. Jones’s is het eerste nummer waar op gerapt wordt en dat doen Blu en MED heel verdienstelijk. Blu klinkt alleen anders dan hij normaal doet omdat er een vreemd soort compressie op zijn stem gebruikt lijkt te zijn. Wet Em Up is misschien wel de sterkste beat van het album, de vieze synthlijn wil maar niet gaan vervelen en is met 1 minuut en 4 seconden eigenlijk veel te snel weer afgelopen. Net als The Difference dwingt Wet Em Up alle rappers onder ons tot een freestyle en dat is precies de kracht van Oh No; de kapot geknipte sample, de scheef geplaatste drums, de stuwende baslijnen, alles lijkt hetzelfde gevoel uit te willen dragen. Dit gaat zelfs zo ver dat op Punchdrunkpatterns de rappers (Tristate & Midaz) een beetje overbodig aanvoelen; ze weten zich aardig te redden maar de beat steelt duidelijk de show. Het Dilla-achtige Cleansing heeft een verrassend kick-patroon en ook deze track nodigt uit om over gerapt te worden. Een ander hoogtepunt van de plaat is Animals en hier zijn de MC’s wel van toegevoegde waarde. Roc C en Chali 2Na (van Jurassic 5) voelen de beat feilloos aan en schudden je in het midden van het album weer even wakker.
Want ondanks de soms zenuwachtige melodielijnen is Disrupted Ads toch vooral een lounge album, maar het verlaagt zich nergens tot liftmuziek omdat het daarvoor gewoon té goed en té spannend is. Dit komt zeker naar voren op een nummer als Drifters. Dr. No speelt met een dromerige zang-sample als thema om je vervolgens weer te verrassen met een saxofoon-sample en een briljante drumsolo. Op Rollin’ Up pakt Oh No zelf ook de microfoon en doet The Alchemist ook nog een coupletje. Helaas missen beide producers de souplesse en spitsvondigheid van een ‘full time’ rapper en dat zorgt voornamelijk voor tenenkrommende brag & boast. The Alchemist:

you’re just a dot on the screen, not even showing up/ on a scan/suckers only do what they can/ so when the shit hits the fan/the start choking up

Gelukkig hebben de mannen van Gangrene wel een prettige flow en redelijk stemgeluid, waardoor ook Rollin’ Up geen nummer is dat geskipt hoeft te worden. Door de afwisseling van instrumentals en raptracks en zijn korte speelduur (bijna 37 minuten), is Disrupted Ads afgelopen voor dat je het doorhebt en dat is zeker in het genre hiphop een groot pluspunt; een genre dat door het gebrek aan live-instrumenten al snel dynamiek mist en gaat vervelen. Disrupted Ads blijft prikkelen en Oh No probeert nergens iets anders te zijn dan hij is; een sample-liefhebber die bovenal vanuit zijn gevoel muziek maakt. Er staat een aantal uitschieters op Disrupted Ads, maar toch doet dit laatste wapenfeit van Dr. No het vooral goed als compleet album dus vergeet niet om eerst de shuffle-knop uit te zetten!

Tracklist:

01. Intro – Doctor Visit
02. Creepers
03. Jones’s ft. Blu & MED
04. Wet Em Up
05. Same Shit ft. Rapsody & Psalm
06. Boom
07. The Difference
08. Punchdrunkpatterns ft. Tristate & Midaz
09. Perfect Cylinders
10. Cleansing
11. Animals ft. Ron Artiste
12. The Magmas
13. Rollin’ Up ft. Gangrene
14. Drifters
15. Improvement ft. Declaime & Georgia Anne Muldrow
16. Outro
17. Controlled Riots ft. Souls of Mischief

Geplaatst door bowie op 18 februari 2013