The Notorious IBE 2013 gaat na lang touwtrekken toch door

The Notorious IBE wordt al sinds 1998 georganiseerd en is uitgegroeid tot een van de grootste breakdance-evenementen van de wereld. Waar het begon in voormalig poppodium Nighttown te Rotterdam, vond het vanaf 2008 plaats in Heerlen, omdat er geen financiële middelen beschikbaar meer waren in de havenstad. Diverse locaties in de Limburge stad vormden drie dagen lang het toneel voor allerlei onderdelen. Op het hoogtepunt trok het zelfs meer dan tienduizend bezoekers, afkomstig uit de hele wereld. Een succes dat alleen maar leek te groeien. Tot het moment dat twee weken geleden ineens dit bericht op de officiële website van het evenement verscheen:

RIP The Notorious IBE ?

It is with great sadness to report to the international Hip Hop dance community
that the involved responsible parties are unable to stage The Notorious IBE this year.

At this moment IBE’s future is undecided but we hope to save this great event in any way we can.

Tekst afkomstig van www.thenotoriousibe.com

Dante van der Heyden (16) is een online petitie gestart. Op Facebook kunnen mensen hun steun betuigen aan de organisatie van The Notorious IBE. Waarom?
“Er is geen duidelijkheid verschaft door de gemeente en ook niet door de organisatie van het evenement. Er lijkt niet eerst gezocht naar mogelijke oplossingen, er is direct geroepen dat The Notorious IBE dit jaar niet doorgaat.”
Welke connectie heeft Van der Heyden met het evenement?
“Als je in Heerlen opgroeit en je een beetje van hiphop houdt, groei je als het ware op met IBE”, vertelt de vwo-scholier.
Zijn petitie heeft inmiddels ruim 2.200 likes. De sympathisanten komen van over de hele wereld. Zo hebben er zich mensen uit landen als Roemenië, Iran, Duitsland en Zweden aangemeld op de Facebookpagina. Veelal zijn ze zelf actief in de b-boyscene. “Ik denk dat IBE onmisbaar is in de hiphopscene. Het evenement is op verschillende manieren uniek. Zo is er geen ware jury, het omringende publiek bepaalt wie doorgaat in de toernooien. De sfeer is er heel gemoedelijk en iedereen heeft het altijd naar zijn zin. Ik heb de Facebookpagina voornamelijk geopend om de gemeente en de organisatie van het evenement wakker te schudden.”

De oorzaak van het probleem lijkt te liggen bij de financiële structuur van Stichting The Notorious IBE, waar nog altijd veel onduidelijkheid over bestaat. Zo zijn er twee subsidies voor het evenement. Ten eerste is er een subsidiebedrag van € 40.000,- dat door de gemeente werd verstrekt. Het kostte cultuurinstelling Schunck* echter ook geld door onder andere loonkosten. Schunck* werd eerder in een blogpost door Harry Prenger aangewezen als verantwoordelijk voor het niet doorgaan van The Notorious IBE. “Onzin”, zo stelt Carine Jamin, hoofd communicatie van Schunck*. “Wij hebben geen invloed op de uitgaven van de Stichting The Notorious IBE. Zij verkeren op dit moment in zwaar weer, financieel gezien. Wij betalen wel de loonkosten van drie van die medewerkers, die zijn op dit moment veel te hoog.”


Beeld door Maurice van der Meijs

De keuze om te stoppen in de huidige opzet werd ingegeven door de bezuinigingstaakstelling waar Schunck* voor staat. Deze door de gemeente opgelegde bezuinigingen dwingen Schunck* tot striktere keuzes. Overleg tussen de drie partijen (Schunck*, Stichting IBE en de gemeente Heerlen) leerde dat er geen mogelijkheden waren om deze kosten op een andere manier te dekken. Stoppen zou daardoor voor Schunck* onvermijdelijk zijn.

Een andere subsidie, die via Schunck* verloopt, is iets wat onderzocht moet worden, vindt Jordy Clemens, raadslid voor SP in Heerlen. “Schunck* betaalde de salarissen voor de organisatie en heeft nu besloten daarop te bezuinigen, een opmerkelijke keuze”, zo stelt hij. “Cultuur dichtbij mensen brengen is een van de doelen die de gemeente Heerlen heeft gesteld. IBE voldoet prima aan dat doel. Toen ik het voor het eerst meemaakte, wist ik niet wat me overkwam. Heerlen werd overgenomen door breakers en hiphoppers. Toen kwam ik erachter hoe internationaal en divers die scene is. En dat het evenement heel goed past bij de Urban Culture, die in Heerlen de laatste jaren enorm in ontwikkeling is.”


Beeld door Maurice van der Meijs

De SP vindt het prima dat er in Heerlen veel geld aan cultuur wordt besteed. De Limburgse stad roeit daarmee keihard in tegen de gure wind die al een tijd uit Den Haag komt. “Wij vinden wel dat als heel Heerlen meebetaalt het óók zo moet zijn dat alle Heerlenaren moeten kunnen meeprofiteren. IBE is een voorbeeld van een evenement waarbij dat júist het geval is. Het evenement brengt veel Heerlenaren direct in contact met een vorm die ze (vaak) nog niet kennen en brengt cultuur nadrukkelijk op straat, dichtbij de mensen.”
De partij is voor heldere keuzes op het gebied van cultuur en kiest nadrukkelijk voor evenementen die cultuur dichtbij mensen kan brengen.
“IBE biedt onze stad zo ongelofelijk veel voor zo weinig. Dat mág niet verdwijnen.” Maar Clemens kijkt ook kritisch naar het probleem: “Er is nog een aantal zaken onduidelijk over met name de financiële structuur van IBE en waar het gemeentelijke geld via welke zijwegen allemaal terechtkomt.” Volgens Clemens moet er dus eerst een heldere structuur komen en als die er ligt (dat kan volgens hem nog vóór IBE 2013), moet het evenement ook dit jaar gewoon door kunnen gaan. “Bij elke euro kijken we of die euro ons ook daadwerkelijk dichter bij de doelen brengt. Er bestaan in Heerlen projecten die minder bijdragen aan die doelen, daarom vind ik dat Heerlen voor IBE moet kiezen. Dat betekent helaas echter ook dat er elders op cultuur bezuinigd moet worden, want we kunnen niet onbeperkt geld uitgeven.”

Door wat recente wisselingen in de organisatie van zowel Schunck* als Stichting The Notorious IBE lijken bovenstaande problemen op een ongunstig moment samen te vallen. The Notorious IBE staat namelijk ook vermeld in het bidbook voor ‘Maastricht Culturele Hoofdstad 2018’. Hierin komen de woorden ‘In Heerlen krijgt cultuur de ruimte’ terug. Omdat Heerlen aangesteld zou zijn om juist het ‘urban deel’ van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 te hosten, komt dit natuurlijk ironisch over.

IBE 2012 impression from Cuttin’ Class on Vimeo.

Volgens een nieuwsbericht op de website van de gemeente Heerlen, legt Stichting The Notorious IBE zich neer bij het niet doorgaan van de editie van 2013, maar gelooft het wel degelijk in de toekomst van het festival. De bedoeling is nog altijd om de lokale hiphopcultuur te versterken. En omdat Urban Culture nog altijd een belangrijk speerpunt is voor de stad Heerlen, wil cultuurwethouder Barry Braeken het subsidiebedrag van € 40.000,- voor hiphop reserveren. Stichting The Notorious IBE gaat onderzoeken of en hoe het hiphopfestival voor de stad behouden kan blijven.

Inmiddels is er een artikel in Dagblad De Limburger verschenen waarin staat dat de kans erg groot is dat het evenement toch doorgaat dit jaar. Cultuurgedeputeerde Noël Lebens zei in Provinciale Staten toe zich daarvoor hard te maken. Wethouder Barry Braeken bevestigt dat onderhandelingen met de organisatoren in een vergevorderd stadium zijn. Mocht het evenement toch doorgang vinden, is de belangrijkste eis dat het voor Schunck*, de stichting en de gemeente wel financieel acceptabel moet zijn. Er komen niet meer dan tweeduizend betalende bezoekers op het evenement af en het kost ongeveer twee ton. Schunck* draaide steeds op voor dat tekort. Het financiële risico zou zo te groot zijn.

En dan is het 25 februari 2013, kwart over zeven in de avond. Op het Twitteraccount @MijnParkstad verschijnt de tekst: ‘#IBE 2013 gaat door!!!!’ De tweets die daarop volgen, beschrijven de situatie zoals die op dit moment is: IBE moet gaan verzelfstandigen. Volgend jaar krijgt de organisatie geen extra geld van de gemeente Heerlen en zal het op zoek moeten gaan naar sponsoren voor het evenement. Volgens wethouder Barry Braeken zal IBE in 2013, weliswaar in afgeslankte vorm, doorgaan. Goed nieuws dus voor alle betrokkenen.

Is het een politiek kat-en-muis-spelletje wat hier gespeeld werd? Veel mensen hebben baat bij doorgang van The Notorious IBE. Zo zijn er enerzijds de breakers en bezoekers van het evenement, anderzijds is er de € 40.000,- subsidie die de gemeente hoe dan ook voor hiphop reserveert en natuurlijk de mogelijkheid dat Maastricht tot Culturele Hoofdstad van 2018 gebombardeerd wordt. De organisatie daarvan zal met het wegvallen van The Notorious IBE een van de belangrijkste evenementen verliezen. Een evenement dat al staat en een enorme naam heeft opgebouwd. Hoe dan ook, het was zonde geweest voor veel partijen wanneer The Notorious IBE geen doorgang had gevonden in 2013. De gemeente Heerlen zou met vuur spelen, het IBE zou zomaar door een andere stad weggekaapt kunnen worden. Iets wat Heerlen niet kan gebruiken, als je kijkt naar wat het de stad oplevert aan bezoekers en publiciteit. Wij konden het ons eigenlijk niet voorstellen dat er dit jaar geen editie van het festival plaats zou vinden, omdat de meeste partijen er baat bij hebben wanneer het wel doorgaat. Een van de grootste breakdance-evenementen ter wereld, daar snijd je niet in, zo lijkt ons. En met ons ook de tienduizenden bezoekers die het evenement in het verleden hebben bezocht. Gelukkig hoeft er over de bovenstaande scenario’s niet meer nagedacht te worden, want IBE gaat door in 2013 en dat is het belangrijkste.

Check hieronder het laatste nieuws rondom IBE dat vanavond bekend is geworden.

We hebben diverse keren geprobeerd om contact op te nemen met het bestuur van Stichting The Notorious IBE. Helaas waren zij niet bereikbaar voor commentaar.

Geplaatst door bowie op 25 februari 2013