Notorious BIG – Duets: The Final Chapter

Met The Notorious BIG: Duets The Final Chapter, wat zijn laatste album moet zijn, lijkt het hoofdstuk Christopher Wallace voorgoed afgesloten. Maar ach, degenen die daar nog in geloven zijn er vast ook heilig van overtuigd dat ET verantwoordelijk is voor graancirkels. Een ieder weet dat woorden als ‘retire’ en ‘quit’ niets betekenen in hip-hop land. Jay-Z is zogenaamd met pensioen, maar pikt op ieder album wel een graantje mee. En dacht je nu werkelijk dat Eminem, die geobsedeerd is door hip-hop, stopt na de release van Curtains Call?
Een slimme marketingstrategie, doen alsof het allemaal voorbij is en er niets meer volgt. Goed voor de aandacht en sales. En als het dan letterlijk voorbij is, zoals het op 9 maart 1997 was voor Christopher Wallace, dan gaat het label over op de volgende strategie. In opdracht van P Diddy werd oud materiaal door topproducers, waaronder Swizz Beatz, Scott Storch en Just Blaze, gerycled. Het resultaat; 18 technologische samenwerkingen tussen Biggie tracks en een rits van succesvolle artiesten.

In tegenstelling tot de CD hoes, met zijn artistieke knipoog naar de King of New York, is dit album geen meesterwerk. Meer een tribute, waarop men zelden de hardcore hip-hop touch die een levende Biggie aan zijn werk gaf in tact houdt. Jay-Z en Biggie vormen een dreamteam op het rauwe “Watchuwant”, dat een aanstekelijke neurie sample bevat. Ook The Game en Faith Evans zetten een prima performance neer op “1970 Somethin’”, begeleid door een indringende piano en beat die uit Biggie’s originele repertoire lijkt te stammen. Twee sleutelfiguren in de muziekhistorie zijn samen te horen op reggae-rap track “Hold Ya Head”. De zwaarbeladen teksten van Biggie worden door producer Clinton Sparks afgewisseld met een luchtig reggaerefrein op naam van Bob Marley.

Op “Living In Pain”, wordt Biggie bijgestaan door een orkest, rivaal 2Pac, Nas en Mary J Blige. Deze laatste weet er één geheel van te maken door alle losse coupletten aan elkaar te zingen.
De luisteraar wordt overspoeld met gastbijdrages, waardoor Biggie Smalls slechts een bijrol speelt en tot twee keer toe niet eens voorkomt. Op “It Has Been Said” en het eentonige “I’m With Whateva”, met Juelz Santana, Lil’ Wayne en Jim Jones, mag dan wel over hem gesproken worden, maar van een duet is niet eens sprake. Een egocentrische Diddy heeft het lef zichzelf voor te doen als de leermeester van Biggie op het pompende It Has Been Said, een typische Eminem productie.“I took him from coal to diamond, I molded his mind/ Enter the most phenomenal artist of any and all time/ I made a Frankenstein, my design impressed”. Hiermee geeft Diddy zichzelf duidelijk teveel krediet.

Waar Diddy wel aansprakelijk voor gehouden kan worden is het hitgevoelige gedeelte van dit album. Hij kleit Biggie in een trendy poppetje en probeert van elk straatlied een popnummer te maken. Team-ups met Nelly en R&B groep Jagged Edge op doorsnee urbanhit Nasty Girl tippen nog niet half aan het hardcore werk van de brede raplegende. Op de mislukte rock-meets-rap track Wake Up, het zuidelijke Breakin’ Old Habits, Missy team-up Ultimate Rush, en vunzige Mi Casa slaat de vermoeidheid toe, terwijl Biggie artiesten als Slim Thug, Korn, TI, en R Kelly ver achter zich laat.
Want Diddy mag dan wel een cast van topartiesten hebben opgetrommeld, kwalitatief gezien steekt BIG overal met kop en schouders bovenuit. Of dat nu ligt aan de uitzonderlijke kwaliteiten van The Notorious BIG, of aan de mate waarin commerciële hip-hop in waarde is gedaald; wie zal het zeggen?

Hopelijk komt er nog een volwaardig greatest hits album zodat Biggie’s meesterwerken in leven gehouden kunnen worden en de bittere nasmaak van deze tribute zo snel mogelijk weg gespoeld kan worden.

Meer info: http://www.biggieduets.com

Tracklist:
01. B.I.G. Live In Jamaica (Intro)
02. It Has Been Said, featuring Diddy, Eminem & Obie Trice
03. Spit Your Game, featuring Twista & Bone Thugz N Harmony
04. Whatchu Want, featuring Jay-Z
05. Get Your Grind On, featuring Big Pun, Fat Joe & Freeway
06. Living The Life, featuring Snoop Dogg, Ludacris, Faith Evans, Cheri Dennis & Bobby Valentino
07. The Greatest Rapper (Interlude)
08. 1970 Somethin’, featuring The Game & Faith Evans
09. Nasty Girl, featuring Avery Storm, Diddy, Jagged Edge & Nelly
10. Living In Pain, featuring 2Pac, Mary J Blidge & Nas
11. I’m With Whateva, featuring Lil’ Wayne, Juelz Santana & Jim Jones
12. Beef, featuring Mobb Deep
13. My Dad (Interlude)
14. Hustler’s Story, featuring Scarface, Akon & Boyz N Tha Hood
15. Breakin’ Old Habits, featuring T.I. & Slim Thug
16. Ultimate Rush, featuring Missy Elliot
17. Mi Casa, featuring R Kelly & Charie Wilson
18. Little Homie (Interlude)
19. Hold Ya Head, featuring Bob Marley
20. Just A Memory, featuring The Clipse
21. Wake Up, featuring Korn
22. Love Is Everlasting (Outro)

Geplaatst door bowie op 23 januari 2006