No More Prisons Volumes 1 & 2

No More Prisons is een initiatief van Raptivism Records om het bouwen van meer gevangenissen in de VS tegen te gaan. Voor dit project heeft het label een flink aantal aansprekende namen kunnen strikken, waaronder Dead Prez, The Last Poets, The Coup en Krumbsnatcha. Het is een tijd geleden dat een verzameling van “conscious” artiesten hun medewerking verleende aan een soortgelijk project. Eind jaren ‘80, begin jaren ’90 was er het New Yorkse “Stop The Violence”-project van KRS-One en de "We’re All In The Same Gang" verzamelaar uit Californië. Of deze initiatieven uiteindelijk effect gesorteerd hebben, valt te betwijfelen, maar de intentie is natuurlijk meer dan goed. In deze tijd, waarin het oppervlakkigheid troef is in de hiphopwereld, is No More Prisons dan ook zeer welkom.

En hoe zit het met de muziek? Laat ik zeggen dat het een behoorlijke plaat is geworden zonder echte uitschieters maar ook zonder echte dieptepunten. Dedicated van Sister Asia (ft. Steele & Top Dogg) en Outa Site van Apani B-Fly Emcee zijn goede, donkere, tracks op cd 1, waarop de artiesten goed tot hun recht komen. Tekstueel is de hele cd eigenlijk een aanklacht tegen het racistische justitiebeleid en het desastreuze effect dat een gevangenisstraf op mensen heeft. Hurricane G is nooit een geweldige MC geweest en op het titelnummer No More Prisons klinkt ze schreeuwerig en tamelijk houterig, hetgeen ten koste gaat van de, op zich, zeker wel goede lyrics. Oudgediende Daddy O (ex-Stetsasonic) klinkt goed op het stemmige Voices, maar The Coup stelt teleur met het flinterdun geproduceerde Drug Warz. Het beste nummer van cd 1 komt op naam van Dead Prez, wat niet verwonderlijk is aangezien deze New Yorkers bekend staan om hun teksten over dergelijke onderwerpen, maar waar het bij DP soms schort aan goede productie, is Behind Enemy Lines een zeer sterke track. Hoogepunten op cd 2 zijn de nummers van Saigon, Zion I en Pyro ft. Self Scientific, terwijl de tracks van Crooked Lettaz, Shabaam Sadeeq (ver afgezakt helaas) ft. Stole en Mystic aan mij niet besteed zijn.

Al met al is No More Prisons een behoorlijk goede verzamel-cd, gemaakt voor een goed doel. Als je dit goede doel een warm hart toedraagt, is het zeker geen straf om deze cd aan te schaffen, maar de onderwerpkeuze wordt vrij eentonig na een tijdje. Productie is van wisselend niveau, maar over het algemeen toch wel ruim voldoende.

Tracklist:
Disc 1:
01. Infomercial (Meet The Press) – DJ Shame
02. Where Ya At – B.K.N.Y.
03. Dedicated – Sister Asia ft. Steele & Top Dog
04. Criminal – Danny Hoch
05. Evolution – Vinia Mojica ft. The Last Emperor
06. Outa Site – Apani B-Fly Emcee ft. L.I.F.E.
07. No More Prisons – Hurricane G ft. Rishi
08. Murda Box – Hedrush, dead prez & People’s Army
09. Voices – Daddy O
10. M.O.V.E – Rubberroom
11. Drug Warz – The Coup
12. Lunchbreak – Helixx C. Armageddon & Pri The Honey Dark
13. Inspiration – Prof. Cornel West
14. The Plan – The Reepz ft. Von Miesta
15. Behind Enemy Lines – Dead Prez
16. No More Prisons – Kool DJ EQ ft. The Last Poets
17. Battle Cry – Akbar

Disc 2:
01. Intro DJ – O-Negative ft. Grandmaster Caz
02. Elusive Freedom – Mystic ft. Spontaneous & Big Dro
03. Trap Me In – Shabaam Sahdeeq ft. Stole
04. Letter To Omnipotent – Saigon
05. Judas Factor – Crooked Lettaz: David Banner & Kamikaze
06. Rich Get Rich (Agallah Mix) – Lil’ Dap, Edo G & Chubb Rock
07. Locked – Zion I
08. Behind Enemy Lines (DJ Shame Mix) – Dead Prez
09. Battle Cry (Orig. Mix) – Akbar
10. Drug Warz (DJ Shame Mix) – The Coup
11. Hold The Key 2 – Krumbsnatcha
12. California Mind State – Pyro ft. Self Scientific

Meer info: http://www.raptivism.com & http://www.penaltyrecordings.com

Geplaatst door bowie op 24 mei 2004