Nikes: “Soms moet je gewoon uit je comfortzone stappen.”

Nikes a.k.a. Jugo Boss (Nikola Krstovic, 43) kennen we natuurlijk als producer van de Nijmeegse hiphopformatie Zo Moeilijk.  In 2017 bracht hij met rapper Lood De Kloot de Yung Van Geest EP uit, maar voor 2018 staat er meer op stapel. HIJS zocht de producer van de oude garde op in zijn nieuwe studio aan de Roggeweg, een klein industrieterrein vlakbij het Maas-Waalkanaal op twee kilometer van het Goffert Stadion, waar de Sljivovits (pruimenbrandewijn) rijkelijk vloeide. “Ik wil mezelf niet beknopt houden in mijn denkwijzen en werkethiek.”

Na drie Zo Moeilijk-albums, waarvan twee op Top Notch, werkt Nikes momenteel aan nieuwe projecten. Krstovic is een Nijmeegse producer van de oude garde en gaat lang terug: “Ik ben rond 1990/1991 begonnen met twee cassettedecks; het ene bandje op de andere continu overnemen. Net zolang overdubben tot je zestien keer achter elkaar datzelfde beatloopje had. Heel onhandig, maar zo deed ik dat toentertijd. Daarna kwam de Atari en een Akai X7000 sampler. Dat was toen helemaal het ding voor mij. Daar kon je maar heel beperkt mee samplen, maar dat was vaak al genoeg. Vooral voor kick, hat, snare samples en drumloops was het goed genoeg, maar voor overige muzieksamples niet echt. Desondanks heb ik er veel plezier aan beleefd. Nosa (rapper Zo Moeilijk) ken ik al vanaf midden jaren negentig, Roscovitsch (de andere mc van de groep) leerde ik iets later kennen en ik had ook jongens in mijn buurt die rapten en wel eens bij mij langskwamen op zolder om muziek te maken. Iets later was ook D-Incredible, naast Nikes tevens producer op het eerste Zo Moeilijk-album, bezig. In die periode leerde ik ook andere Nijmeegse producers, rappers en rapcrews kennen, zoals o.a. Ketama, Ruys, Moris, VL. Hoe dan ook, destijds zagen de homestudio’s er heel anders uit dan nu.”

Ontspannen nippend van een glaasje Sljivovits (шљивовица in het Servisch) verduidelijkt Nikes: “In die tijd had je doordat de benodigde apparatuur erg duur was niet veel: een drumcomputer als je mazzel had en misschien een keyboard. Toen ik een keer een Atari mocht lenen van een jongerencentrum en ik die sampler erop aansloot, ging er een wereld voor me open. Wow! Ik kan al die samples op die manier aansturen! Toen werd het echt tof en ging ik serieus beats en hele arrangementen maken. Dat was in ‘92/93 met de Atari 1040ST. Ik gebruikte destijds Cubase. Je had Cubase van Steinberg en Notator Logic of je moest het hardware doen met een sequencer. Die Atari heb ik heel lang gebruikt totdat ik een pc kocht. Het enige nadeel was dat het opstarten zolang duurde, maar het was wel een dedicated programma. Als jij ging sequencen deed ie alleen maar dat. Geen toeters en bellen of internet. Alleen maar die taak. Met een Amiga heb ik ook wel eens gestoeid met een vriend van me en dat was heel tof. Heel cool ook, want dan moest ik helemaal met de bus naar Groesbeek waar die maat van me woonde. Die maakte met andere gasten in de middelbare schooltijd eigen cassettebandjes met eigen hoesjes en verkochten dat op school. Dat waren baasjes hoor, allemaal hetzelfde jasje aan, haha. Dat was gewoon die tijd man.”

“Zo Moeilijk is al een tijdje uit elkaar en dat zal zo blijven. Keuzes.”

Kangol hats
Het heilige vuur kwam bij Nikes toen hij in 1988 getuige was van een open hiphopparty op Plein ’44 in z’n hometown. “Daar speelden TV Boys uit Uden en ook uit Nijmegen en Arnhem waren er wat dudes. Allemaal Engelstalig. Dat was kei cool, dat was echt tof. Mensen met kangol hats, ja gruwelijk man. Dat heeft me echt geprikkeld om wat te gaan doen. Dat vond ik zó dope. Ik deed toen alleen taggen en shit, maar vond muziek altijd wel tof en liep er altijd een beetje mee te pielen. Toen ik begon was ik 14/15. Die oude beats heb ik nog liggen op cassettebandje. Vóór de hiphop was ik trouwens echt fan van Prince, dat vond ik gruwelijk. Toen kwam breakdance en dat vond ik nog toffer eigenlijk, maar voordat ik met hiphop en graffiti in aanraking kwam, was het Prince.”

De hoogtijdagen van Zo Moeilijk
Nikes’ nieuwe studio ziet er strak uit met de nodige apparatuur waarvan nog niet alles uitgestald is. JugoBoss (Servische vader, Nederlandse moeder) staat op van zijn stoel en loopt naar het keukentje in de andere ruimte om nog maar eens twee glazen Sljivovits te halen. “Goeie herrie, hè?!,” zegt ie al proostend. “Home made in Servië, die komt via een neef van me.” Nikes vertelt dat de muzikale koers van zijn producties in de loop der jaren veranderd is. “Mijn Balkan-invloeden hoorde je vooral op Nijmeegse Modo. Daar heb ik mijn Joego-roots naar voren gedouwd. Op die tweede, Nieuwe Moves, was het meer hiphop en de cultuur van de boys. Een beetje elektronisch en een beetje Sranan, die Surinaamse invloeden. Meer het rastasausje en een mengelmoesje van van alles. Het album DNA van Duvel X Nikes uit 2012 was meer oldschool funk met rapper Duvel op de mic en U-Gene die zijn aandeel op de keys en achtergrondzang heeft.” Eind 2016 werd in eigen beheer het Nosa X Nikes-album Novi uitgebracht. “Dat waren een beetje 90’s hiphopproducties, soulvol en af en toe met een frisse twist.” Wat betreft nieuw werk van Zo Moeilijk verwacht Nikes niet dat er ooit nog wat uitkomt. Nikes: “We zijn al een tijdje uit elkaar en dat zal zo blijven. Keuzes.”

Terugkijkend op de hoogtijdagen van Zo Moeilijk (in 2008 bij de State Awards nog genomineerd in de categorie Beste Groep) zegt Nikes met lichte weemoed maar vol realiteitszin: “Ik mis gewoon de dagen van Opgezwolle, Zo Moeilijk en Winne en toen we allemaal nog hot waren. Ja, tuurlijk, maar dat heeft gewoon een bepaalde houdbaarheidsdatum en dat moet je begrijpen. Dat is een fase waarin we allemaal in de lift mochten. Ik vind dat het mooiste wat ik mee heb mogen maken naast mijn kinderen grootbrengen. Dat is het allermooiste, maar naast dat is dit nog wel een blessing. Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om voor duizenden mensen te staan die uit hun dak gaan terwijl je je muziek op een zolderkamertje maakt. We hebben bijna alle festivals wel gehad.”

“Als mensen mij vragen om een beat stuur ik niks! Je weet niet waar het belandt en hoe ze ermee omgaan.”

Uit je comfortzone
Als producer kiest Nikes de mensen met wie hij samenwerkt zorgvuldig uit. Hij ontmoet ze ook altijd face-to-face. Nikes, die als rasechte Nijmegenaar toch al recht voor z’n raap is, verduidelijkt: “Ik betrek niet zomaar mensen in mijn ding. Als mensen mij vragen om een beat stuur ik niks! Of ik moet je echt mogen dan stuur ik wel eens iets, maar ik heb er altijd een hekel aan gehad. Je weet niet waar het belandt en hoe ze ermee omgaan.”
Waar eerder op de dag rapper Tenshun en rapster Rosa Ana langskwamen in de studio om een track op te nemen voor een project, komen anderhalve week later rapper James en producers  A.R.T. en Soulution langs voor de opname van een nieuwe James x Soulution plaat.
Qua nieuwe projecten bracht Lood De Kloot uit Cuijk afgelopen zomer zijn door Nikes geproduceerde Yung van Geest EP uit. Nikes: “Dat is geen hiphop als in het traditionele werk, maar je moet jezelf af een toe een beetje prikkelen en jezelf uitdagen, dan wel heeft Lood me uitgedaagd…”

“Op een gegeven moment ken je het trucje van hiphop wel.”

Met Hayleewine maakt hij meer van de hedendaagse sound, grimey trap, dit project zal op korte termijn ook het licht moeten gaan zien volgens Nikes. “Op een gegeven moment ken je het trucje van hiphop wel. Ik kan daarin wel blijven hangen, maar je moet gewoon af en toe uit je comfortzone stappen, anders ga je niks nieuws leren. Zo liggen er nog een aantal hele dope soulvolle muziekstukken met zanger/toetsenist U-Gene, de Belgische bassist Bert Callens en mij, die nog afgemaakt moeten worden, maar die klinken nu al veelbelovend. U-Gene is gewoon een fucking baas. Als je praat over funk in Nederland dan is hij wel de man! Die gast speelde in de 90’s al met het Metropole Orkest, heeft met Anouk en Candy Dulfer getoerd en zat een tijdje in Urban Dance Squad. Als ik een issue heb dat ik niet uit een akkoordenpatroon kom dan bel ik U-Gene. Dan komt hij langs en is het gefixt. Dat heeft ie ook bij Duvel X Nikes gedaan. U-Gene komt binnenkort ook met een plaat. Hij heeft een aantal jaren geleden iets met Aardvarck gemaakt. Dat komt binnenkort uit op het label van platenzaak de Waaghals. Daarnaast staat er van mij ook materiaal op stapel met MC Stretch, hij is host op heel veel dancefeesten en festivals.” Van deze samenwerking laat Nikes wat demotracks horen die neigen naar electrofunk en de P-funk van Gotcha!

Nikes: “Vrij recent aan het lijstje nieuwe projecten is Darrell Cole toegevoegd, de uit Sierra Leone afkomstige Belgische MC. Dit gaat een ontzettend dope album worden en een verhaal op zich. M’n maatje en collega producer/DJ Cirino Brown kwam op een dag met Darrell binnenwandelen en sindsdien chillen we en zijn we met grote regelmaat in de studio te vinden. Als je met zulke jongens projecten doet krijg je veel meer muzikaliteit. Dat ontbreekt voor mij soms nog wel een beetje in de elektronische muziek. Het is vaak te statisch, alhoewel dat in sommige genres juist de bedoeling is. Ik wil een groot aantal nieuwe projecten gaan pushen en wil mezelf niet beknopt houden in mijn denkwijzen en werkethiek. Dat ik alleen de hiphop opzoek en dat mijn eindpunt is. Ik heb zoiets van fuck dat, ik moet alles kunnen doen. Of een muzikaal project commercieel lukt of niet, boeit mij persoonlijk niet zo. Je hebt jezelf gepusht om iets anders te doen dan je normaal zou doen. Ik denk dat je gewoon een rijker mens wordt door open te staan voor andere muziekgenres.”

Plafond vol steenwol
Het pand waar de studio in is gevestigd is onderdeel van Beatheaven Music Factory. Het bedrijf dat Nikes met compagnon Joost Aalbers en bevriende dj Tim runt. Hier worden workshops, dj- en producerlessen gegeven waarbij alles in het teken staat van elektronische dancemuziek. Nikes: “Dit is mijn fulltime job. Met Beatheaven hebben we een music academy, een dj-school/producerschool en doen we van alles. Workshops op locatie, scholen, een dj-team en geluidsapparatuur dat we verhuren.” Daarnaast heeft de producer ook webshop Custom Cable, waar op maat gemaakte audiokabels verkocht worden en is hij met bevriende videomaker Ufuk Ozcan in overleg om wat workshops op te zetten met betrekking tot videofilming, editing en dergelijke. “En over niet al te lange tijd gaan we samen met de heren van OrangeRoom van start met het live streamen van wat shows gehost door verschillende mensen, o.a. Duvel en Jawat… Wordt gezellig!! Er moet gewoon van alles te doen zijn bij en rondom Beatheaven.

“Ik wil overal wel mee kunnen werken en alles proberen.”

Nikes vervolgt: “In de studio zelf moeten nog dingen opgehangen worden, wat nieuwe bekabeling, alles moet nog een definitieve plek krijgen. Ik wil alles netjes in rekken hebben, alles bij de hand, pats boem! Wat compacter allemaal. De akoestiek is wel helemaal te gek hier. Daar ben ik echt blij mee. Alles wat je hier ziet is absorptie en een beetje diffusie. Alles is steenwol. Ik heb verschillende persingen erin zitten en het hele plafond ligt vol. Allemaal om het geluid te dempen voor de akoestiek hier intern. Dat het geluid rechter en neutraler wordt. Dat je meer je speakers hoort in plaats van je ruimte. Hoe beter je ruimte is ingericht en behandeld qua akoestiek, des te eerlijker je speakers gaan klinken.”
Tegen het eind van het interview komt ook Wouter van Ophuizen (Nimbuz) langs om de nieuwe studio van Nikes te zien. Een technoproducer die voorheen verschillende 12-inches dropte met bijvoorbeeld Jan Liefhebber. Hij is momenteel niet meer heel actief, maar erkent dat er ‘zoveel lui bezig zijn hier’.

Hardware
Jugo Boss vult de glazen nog maar eens met het goudgele Sljivovits-vocht waarvan hij in totaal 2 liter kreeg. De huisgestookte sterke drank zit qua alcoholpercentage rond de 50% en drinkt prima weg. Als ik Nikes vraag wat er zoal allemaal in zijn studio staat, geeft hij een korte introductie. “Qua apparatuur staan er in mijn studio o.a. compressors, een aantal vintage synths, een vintage Filtek EQ stereosetje, een Avalon Microphone Preamp, een D&R Dayner console en ik heb thuis nog een Telefunken Mic Preamp. Dat is allemaal vintage spul en dat is hartstikke duur, maar ook gruwelijke kwaliteit. Dat wordt niet meer gemaakt. Verder heb ik nog een Akai-hoekje met samplers, een MPC, een mini keyboard en een oude Philips mixconsole. Dat is heel tof, super funky ook en heeft echt die jaren ‘80 sound. Ik heb ook een Access Virus B, dat is eigenlijk een onmisbaar apparaat als je elektronische producties maakt. Ik heb hier nog een Siel DK70 en een Roland DX. Thuis heb ik nog twee Siel Cruise synths staan en een elektrische piano van Balvin. Qua software werk ik voornamelijk met Cubase en Logic en dan vooral GarageBand op mijn telefoon, dat vind ik ook tof. Dat is eigenlijk de uitgeklede versie van Logic op de iPhone. Ik maak daar ook hele beats mee als ik me verveel en op de bank zit. Dan tik ik even een beat in mekaar. Ik kan daar hele toffe dingen mee doen. Sterker nog, ik kan productiewijs nog toffere dingen doen met mijn iPhone dan met de computer. Waarom? Omdat er bepaalde appjes bijzitten die het makkelijker maken om hele gekke dingen en trucjes te doen. Ableton vind ik ook tof. Ik krijg daarvan binnenkort weer een opfriscursus van een maat van me. Ik wil overal wel mee kunnen werken en alles proberen.”

Meer info: beatheaven.nl / info@beatheaven.nl / customcable.nl

Geplaatst door bowie op 15 januari 2018