Het is eind september, tijd dus om de winnaar van de HIJS Beatbattle van deze maand bekend te maken. Y’skid heeft ervoor gekozen om alle beats te voorzien van commentaar. De winnaar van deze maand wint uiteraard een item op HIJS, een prijzenpakket en mag volgend jaar een professionele studio bezoeken om daar een release op te nemen. Wil jij dat ook? Inschrijven voor de volgende editie van de HIJS Beatbattle kan vanaf maandag 7 oktober.

De gerangschikte lijst van Y’skid is hieronder te bekijken:

 

1. Funkovski
Oe! Loop, hats, basstomp en shakers.. Allemaal een een dope sound. Hoopte wel op meer afwisseling, nu zijn het alleen mutes. Maar fuck it. Beat is wel dope!

 

2. Ollie Hoops
Dope vibe. Fris en warm tegelijkertijd. Funky. Sounds passen allemaal goed bij elkaar. Nice afwisselingen. Goeie progressie. Samples aangedikt met zelfgespeelde sounds. Goed gelayerd. Verschillende claps op de 2 en de 4. Netjes. Jammer van het afknip tikje na het gitaar flipje. Iets te abrupt geknipt. En het tamboerijntje op de achtergrond dat soms net iets hapert. Misschien wat minimale stukjes stretchen om het op te lossen.

 

3. Brawnztar
Nice one. Zelf gespeelde en kloppende tunes die niet plastic klinken. Dat is al een skill apart.
Goeie opbouw en afwisseling in de beat. De mix mag uiteindelijk wel dikker. Breder qua sound en de drums wat meer in your face ge-equalized.

 

4. SoulMate
Cleane drums, dope swing komt in. Dope effecten op piano sounds. Over in jazzy. Erg laidback. Hoopte wel dat de akkoorden me nog gingen verrassen.
 

5. DrekbakBeats
Klinkt authentiek. Toffe loop en ideaal voor een rapper met een nineties-feel. Maar als op zich staande instrumental gebeurt er verder te weinig.
 

6. Mute Maximus
Je kan haast niet missen met Curtis Mayfield samples, maar het is dope gechopt. Wat extra sounds bijspelen zou geen kwaad kunnen. Ik hoor een aantal herhalingen in samples om gaten op te vullen. Zou niet nodig hoeven zijn. Maar ik vind ’m toch tof.
 

7. Boze
Industrieel. Dub feel. Goed gemixte sounds. Niet melodieus of funky, maar wel ideaal voor te late feesten in grimey tunnels. De link met Dilla leg ik alleen niet helemaal. Had wel gehoopt op een climax.
 

8. Tantu Beats
Goed gelayerde drums. Goeie sub. Goeie afwisselingen. Gesamplede sounds aangedikt met zelfgespeelde sounds. Nice! Mis wel wat hoog in de sound van de basis. Dat komt er wel bij zodra de vocal / string samples inkomen. Die frisheid zou in de rest van de beat ook niet misstaan.
 

9. Redrum Beats
Futuristic sounds. Goed afgewisseld als song qua melodie. Mist nog wel wat extra lagen onder de synth en drums om ’m echt te laten knallen. De opzet staat. Nu nog het polijsten.
 

10. Guice d’Orange
Beat heeft een goeie vibe. Beetje een triphop sound. De sounds zijn goed bij elkaar geplaatst qua tonen en sfeer. De drums vind ik alleen jammer. De gekozen geluiden vormen niet 1 geheel. De kick, hi-hat en snare horen wel bij elkaar, maar de shaker hoort er niet bij. Zowel het geluid ervan als de swing is anders.
 

11. Burtsoundzz
Gekte met vocals. Ik vind het vet! Jammer dat de beat daarna niet zo gek gaat als als de intro. De elementen qua geluiden zitten er in, maar het is te recht voor wat het begin insinueert.
 

12. DeeVibes
Dope geloopt. Maar eerlijk is eerlijk.. Dit is een track van Bronx River Parkway die nog niet zo heel lang geleden uit is gekomen.

 

 

Maandwinnaar september 2013:
En daarmee is Funkovski dus de winnaar van de vierde maandelijkse editie van de HIJS Beatbattle. Namens Y’skid en de redactie van HIJS gefeliciteerd! Je wint een prijzenpakket, een item op HIJS en je mag volgend jaar een professionele studio bezoeken.

 

 

Meedoen?
Ben jij een beatmaker en wil jij ook dat je beats worden gecheckt door een ervaren Nederlandse producer en daarnaast kans maken op toffe prijzen? Inschrijven voor de volgende HIJS Beatbattle kan vanaf a.s. maandag 7 oktober. Voor meer info check je de pagina van de HIJS Beatbattle.

Meer Nieuws