Noodkreet vanuit de Rotterdamse straatcultuur: “Save Museumpark!”

In hartje Rotterdam komen dagelijks diverse urban sporters samen op het geasfalteerde gebied Museumpark om op deze ideale locatie hun sport uit te oefenen. Maar de afgelopen tijd doemden zorgen op bij de urban sporters: Museumpark dreigt te verdwijnen.

Het is al jarenlang dé ideale plek voor urban sporters. Skateboarders, rollerskaters, longboarders, BMX’ers, vrouwen, mannen, jong en oud. Iedereen is welkom op het geasfalteerde gebied van Museumpark. Alleen dreigt deze unieke locatie te verdwijnen. Het vergroeningsplan van gemeente Rotterdam zorgt ervoor dat de skaters hier amper tot niet meer hun sport kunnen uitoefenen.

Kim Butter, de oprichtster van actiegroep Save Museumpark, ging bij het moment dat ze hoorde van de verbouwing van het Museumplein direct de bouwplannen bekijken. Hierin zag ze al snel dat in het nieuwe plan veranderingen waren beoogd die nadelig kunnen zijn voor skaters. Al snel kwam er veel feedback vanuit de community en is de actiegroep ontstaan. “Dit is een plek die wij erg waarderen en dagelijks graag gebruiken. Gezien de naam van de projectgroep, zijn wij ervan bewust dat wij waarschijnlijk zullen verschillen in mening over de waarde van een groot stuk asfalt, maar toch willen wij onze bezwaren niet ongehoord laten”, aldus de actiegroep.

Inmiddels zijn ze in gesprek gegaan met wethouder Bert Wijbenga. Daarbij overhandigden ze ruim drieduizend handtekeningen. Inmiddels is het totale aantal alweer gestegen naar vierduizend. Hij beloofde zich in te spannen om Museumpark te behouden voor skaters en andere urban sporters. “Ik hoop echt dat jullie hier kunnen blijven. Laten we in overleg gaan en kijken wat mogelijk is’’, zei Wijbenga toen.

Het is van groot belang dat het Museumpark skatebaar blijft, vindt ook organisator Paul Mogwitz. “Dit is een plek waar iedereen zich veilig kan voelen. Toen ik begon met skaten, kon ik het nog niet zo goed. Het is dan heel eng om bij Westblaak op de skatebaan te gaan skaten. Het kan onveilig voelen en je kunt er echt een prestatiedruk voelen. Hier is zoveel ruimte dat je niet het gevoel hebt dat er ogen zijn die naar je kijken. Dat geeft een hele fijne en veilige omgeving.”

En dat is niet de enige reden: “Er komen op het plein namelijk ook veel niet-traditionele urban sporters samen zoals vrouwen en mensen uit de LGBTQIA+ community. Zij kunnen zich hier een stuk meer comfortabel voelen doordat er niet zo’n ‘arena-gevoel’ heerst als in de meeste skateparken.”

Laat je niet ongehoord, steun de community en onderteken de petitie via deze link.

Geplaatst door bowie op 23 april 2021