Gerenommeerd fotograaf Stacii Samidin maakt zijn filmdebuut op het IFFR met MELT, een film over de Rotterdamse rapper Sammie Sedano. Het duo reisde naar Paramaribo, Parijs en Chicago, waar ze zijn persoonlijkheid via ontmoetingen met andere creatieve geesten portretteren. Samidin: “We trekken hem eigenlijk uit elkaar.”

“Een hele grote verrassing”, zegt Stacii Samidin over de selectie van zijn film MELT voor het gerenommeerde International Film Festival Rotterdam. Onderwerp van de film is Rotterdamse rapper Sammie Sedano, met wie hij al jaren samenwerkt. “Wij komen echt van de streets, dus we zijn trots dit op het grote doek te kunnen laten zien. We bewijzen dat er ook voor jongens zoals wij mogelijkheden zijn.”

“Ik kom in werelden waar mensen normaal aan voorbij lopen”

Samidin kent het straatleven niet alleen, hij portretteerde het ook. Het leverde de diverse indringende beelden van zijn doorlopende fotoserie Societies op. Gangleden in Los Angeles passeren daarin de revue, maar ook bewoners van sloppenwijken in Nairobi, en zijn eigen Rotterdamse stadsgenoten. “Ik kom in werelden waar mensen normaal aan voorbij lopen”, legt hij uit. “Dat breng ik juist in beeld. En doordat ik veel dingen accepteer laat ik een eerlijk en oprecht beeld achter. Daarom noem ik het ook Societies. Eigenlijk is het een wereld, binnen een wereld van het hedendaagse. Dat laat ik zien.”

Samidin exposeerde in binnen- en buitenland, tot aan het Rijksmuseum toe. In de tussentijd, was hij vaste fotograaf van Sammie Sedano. “Sammie is mijn broer. En ik noem iemand niet zomaar zo”, bezweert hij. “Ik volg hem al heel lang, omdat wij in dezelfde wijk woonden—Rotterdam Noord. Daardoor kon ik veel dichter op Sammie zitten.” Noord vormde hen beiden, denkt Samidin. “Het is nog één van de laatste wijken met veel karakter, en dat zie je ook terug in Sammie, denk ik. Echt karakter, echt Rotterdams. Een buurt in een buurt.”

Toen het duo door een samenwerking met Red Bull Music Academy de kans kreeg om naar sessies in Parijs en Chicago te gaan, wilde Samidin dit ook in bewegend beeld vast gaan leggen. “Voor hem was het nieuw om te gaan reizen, en dat maakte het helemaal interessant”, legt hij uit. “Ik was heel erg benieuwd om te zien hoe hij, buiten zijn muziek om, als jongen geïnspireerd werd door nieuwe omgevingen. Van jongen uit de wijk, ineens naar Chicago, Paramaribo en Parijs. Het is heel mooi om te zien hoe hij daarin gegroeid is als artiest.”

“Fotografie is mijn opvoeding geworden”

Zelf maakte de fotograaf door de jaren heen ook een behoorlijke groei door. “Ik ben niet opgegroeid met een camera in mijn hand”, vertelt Samidin. “Op mijn achttiende ben ik in de leer gegaan bij fotograaf Kees Spruijt [bekend onder meer van zijn fotoreportages over de harde kern van Feyenoord -HIJS]. Hij heeft mij alles geleerd over het maken en ontdekken van nieuw beeld. Dat heeft heel mijn leven veranderd; fotografie is mijn opvoeding geworden. Daaruit is Societies ook ontstaan, dat is mijn levenswerk. Mensen kennen dat van de foto’s gangs, maar het is uitgegroeid tot een bredere discipline over heel de wereld.”

Door de naam die hij de afgelopen jaren opbouwde als fotograaf, en Sammie tegelijkertijd als rapper, begon het werk waarmee zij drie jaar geleden begonnen meer op te vallen. “MELT zou eigenlijk een drieluik van korte films worden. Vijf tot zeven minuten, dat soort korte reportages”, blikt de filmmaker terug. “Uiteindelijk is het geen reis meer van een weekje geworden. Het is uitgelopen tot een compleet verhaal.”

Dat levert volgens Samidin een zeer intiem portret op. “We trekken hem eigenlijk uit elkaar”, zegt hij. “En al zijn verschillende eigenschappen worden dan weer samengesmolten tot Sammie”. Daarnaast zien we zijn ontmoetingen met gelijkgestemde creatieve geesten tijdens reizen naar Paramaribo, Parijs en Chicago. “Het geeft elke keer weer motivatie, om in het buitenland te zien hoe hard mensen gaan. En dat hiphop overal leeft”, aldus Samidin. “We ontmoetten steeds weer dezelfde soort mensen. Daarmee laten we zien dat we op deze wereld allemaal onder één dak wonen. We hebben allemaal dezelfde soort patronen, maar anders ingevuld.”

“Toen ik nog binnen mijn eigen wijk leefde, kon ik nooit dromen van dit”

Gevierd fotograaf Samidin kijkt met spanning uit naar zijn filmdebuut. “Toen ik nog binnen mijn eigen wijk leefde, kon ik nooit dromen dat ik een tentoonstelling in het Rijksmuseum, of een buitenlands museum zou hebben. En nu hebben we een film gemaakt die op doek draait, op het IFFR”, beseft hij opgetogen. “Het is de eerste film die we uit eigen hand konden invullen, zonder dat iemand zei wat het moest worden. Het enige is dat we nu de versie van 30 minuten mogen laten zien, omdat er meerdere films draaien. Voor een eigen premiere gaan we ook vechten—Er is nog een versie van een uur.”

Vrijdagavond 24 januari vindt de premiere van MELT plaats als onderdeel van het RTM x Off Screen programma in filmhuis Lantarenvenster, waarin veelbelovende Rotterdamse filmmakers uitgelicht worden. Het volledige programma vind je op de site van het IFFR.

Meer Interviews, Nieuws, Rotterdam