“Wij weten allebei wel het een en ander van New York graffiti in de jaren ’80 en wilden graag meer leren over de zienswijzes en acties van één van meest beruchte crews uit Berlijn”, zo omschrijven Martha Cooper en Ninja K de motivatie voor hun nieuwe boek 1 WEEK WITH 1UP.

Martha Cooper is inderdaad geen vreemde als het aankomt op graffiti, want de Amerikaanse brengt als fotografe al sinds de jaren ’70 de cultuur in beeld. Ze ging mee de yards op met de legendarische Dondi en bracht in de jaren ’80 het klassieke fotoboek Subway Art uit, dat door velen nog steeds als de graffiti bijbel gezien wordt. Vanavond voegt ze in Berlijn een nieuw boek aan haar bibliografie toe, als 1 WEEK WITH 1UP daar officieel gelanceerd wordt tijdens de release party.

1UP aan het werk

“Om te slagen met graffiti, moet je organisatorische skills hebben, lef, vindingrijkheid, de bereidheid steeds weer risico’s te nemen, tegen slapeloze nachten nachten kunnen, en boven alles, aan teamwork kunnen doen”, zo laten de dames weten in het persbericht. “Met de crew hangen gaf ons een uitgebreide blik op de gereedschappen, technieken, motivaties en persoonlijkheden van de graffitischrijvers van vandaag de dag.”

1UP

Het boek bevat verslagen van acties in de metrotunnels en op de daken en straten van Berlijn. Wie de inmiddels wereldberoemde crew volgt op social media, weet dat zij voor niks terugdeinzen, en als een ongekend geoliede machine te werk gaan. Een complete treinwagon van onder tot boven painten terwijl deze op het perron staat is iets waar zij hun hand niet meer voor om lijken te draaien, maar het boek laat in 180 foto’s en 30 verhalen zien hoeveel planning en organisatie er daadwerkelijk aan hun acties voorafgaat.

1UP is overal

“We voelden ons vaak alsof we in een spy movie zaten, met burner phones, maskers, versleutelde berichten en een verborgen web van mensen die samenwerken om iedereens veiligheid te garanderen”, zo omschrijven de twee auteurs hun week met 1UP.
De groep zelf kijkt er ook met plezier op terug: “Een hoop planning, nog meer chaos, te veel koude nachten, te weinig slaap en een heleboel adrenaline en lol. 1UP is overal. Er zijn geen grenzen en er is maar één regel: solidariteit.”

1UP met Martha Cooper

Het werk van 1UP met je eigen ogen bekijken? Op vrijdag 18 mei zijn ze in Rotterdam voor ons unieke #BALACLAVA event. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!

Meer Nieuws