Nieuwe PunchOutBattles zondag van start: “Het is een soort Rome, maar dan zonder bloed.”

De audities zijn net afgerond, dus komend weekend gaat PunchOutBattles dan écht van start. Audities? Yes, dit jaar heeft de grootste rapbattle-league van Nederland ervoor gekozen voorrondes te houden. HIJS sprak juryleden Tim Beumers, Klopdokter en Excellent over deze verandering en wie er tijdens deze audities uit sprongen.

Voorheen stuurde iedereen een linkje met zijn muziek, daarvan werd een selectie gemaakt wie er wel of niet mee mocht doen met de PunchOutBattles. Nu zijn er theatervoorrondes gehouden waar de mc’s moesten battelen tegen een fictief karakter: een golddigger, een internethater of een streetguy. Tim Beumers is een voorstander van de verandering: “Het is misschien enger om te doen, zo met publiek, maar de kans dat je mee mag doen is veel groter. Eigenlijk heeft iedereen meegedaan die zich heeft ingeschreven. Normaal stuur je wat in en dan wordt bepaald of je wel of niet mee mag doen. Dan is de kans dat je gezien wordt kleiner. Nu wordt iedereen die zich inschrijft gezien en je pakt de ervaring mee. En ik vind het prachtig om te zien”, lacht hij. “Ik bedoel, als je ziet dat bepaalde gasten op komen lopen en dichtslaan omdat een chick met tieten voor ze staat, dat is geweldig.”
“Je hebt een heleboel mensen die gewoon dicht klappen wanneer ze een battle moeten doen”, vertelt Klopdokter. “Het is ook best eng; iedereen die ooit een battle heeft gedaan, weet dat. Je hebt daar iemand tegenover je staan die je gaat afzeiken en je weet niet eens waarover. Dus het is best heftig. Door die audities weten we nu wie daar tegen kan en wie niet.” Excellent is het met hem eens. “Een gerichte battle, in een cirkel met alle ogen op jou gericht, en de druk van de tegenstander die tegen jou loopt te battelen, brengt een andere pressure met zich mee. Het is een druk die je alleen maar kent als je daar hebt gestaan. Het is niet als optreden, wanneer er allemaal fans komen die al jouw liedjes kennen en vrolijk met je meezingen. Dit is een andere druk en die snap je pas als je daar gestaan hebt.”

CHCP_TIM_HIJS_01

In de ogen van Tim zijn de voorrondes precies een doorsnee van hiphop in Nederland: “Heel veel mensen willen het, en ongeveer tien procent is goed of heeft potentie. Dat is een beetje hoe het werkt in Nederland. Maar dat is ook normaal weet je. Als iedereen er goed in was zou iedereen wel rapper worden.” Klopdokter: “Ik kreeg veel kritiek over dat er veel rotzooi tussen zat. Maar tegelijkertijd, die rotzooi hadden we altijd al. De verhouding is niet anders dan voorheen, alleen nu zie je ze allemaal. En ja, dan heb je er een paar tussen zitten die er gewoon helemaal niks van kunnen. Maar dat hoort erbij.” Excellent vertelt waarom de voorrondes daarom juist een verbetering zijn. “Je hebt een gerichte presentatie van iemand. Je kunt zien wat iemand zal doen in een battle. Gericht op een fictief karakter, maar goed. Dan kun je nog steeds zien hoe iemand gericht kan schrijven.”

Geschreven battles
Een verschil tussen PunchOutBattles en voorgaande organisaties als Spitt en Geen Woorden Maar Daden is dat voor deze battles de teksten al van tevoren geschreven worden. Iets waardoor de kwaliteit volgens Tim beter wordt: “Freestyle is gewoon een vak apart en ik heb nog steeds heel veel bewondering voor mensen die dat goed kunnen. Maar het is ook heel moeilijk weet je. Ik ben ooit Nederlands kampioen geweest, maar je moet me nu echt niet meer vragen te freestylen. Toen deden we dat gewoon elke dag. In die Spitt-tijd, nadat 8 Mile uitkwam, was het echt een hype. Je had een volle Paradiso, gekkigheid, sfeer. Dat draagt allemaal bij aan de beleving ervan. Maar als je het nu puur op de kwaliteit zou beoordelen, dan is het helemaal niet zo goed. Ook de shit die ik gedaan heb. Het is heel vaak uit de maat, het rijmt niet echt, het is veel geschreeuw. Soms gebruikte ik trucjes. Dan eindigde ik met: “Als jij dit hebt, dan heb ik aaaawhaa.” En dan zei ik niet eens wat en mensen dachten: jaaa! Bij PunchOut is de entertainmentwaarde voor mij veel hoger omdat de kwaliteit veel hoger is. Ik wil bij een battle gewoon lachen.”

CHCP_KLOPDOKTER_HIJS_01

Wordplay & humor
1eKeuz is dan ook een naam die door Tim genoemd wordt als opvallend. “Ik vond hem heel grappig, hij is echt facking droog. Hij deed me een beetje denken aan toen ik vroeger battles deed tegen Klopdokter. Ik was dan altijd de agressieve, en doordat Klop zo’n houding had van ‘whatever sukkel’ had hij eigenlijk automatisch de overhand op het publiek voordat ie wat zei. Ik denk dat 1eKeuz wel zo’n rol naar zich toe kan trekken als ie zo laconiek blijft doen.” 1eKeuz is ook een naam die Klopdokter in de mond neemt. “Hij was lekker nonchalant en had hele grappige bars.” Hij noemt ook Sarukatsuki en Noah G, rappers die juist met wordplay bezig zijn. “Echt tot het extreme. Ik kan humor en wordplay allebei waarderen. Met woordspelingen moet je alleen oppassen dat je naar een bar toewerkt. Je kan van alles verzinnen, maar als je niet naar een punch toewerkt, ben je een goede taalkunstenaar, terwijl het doel van een battle is je tegenstander afmaken. Als je dat niet doet, dan ben je dichter des Vaderlands. Leuk, maar ja …” Sarukatsuki werd ook genoemd door Excellent. “Een zwarte boy met een Japanse naam, wat al heel apart is. Ik wil weten wat hij gaat doen. Hij kwam heel kalm binnen, maar toen hij begon was het een facking storm, en toen ie klaar was, was hij weer heel kalm. Ik wil weten of het zijn ding is om zo rustig binnen te komen en dan in een tornado te veranderen. Ik wil het allemaal wel zien.”

CHCP_EXCELLENT_HIJS_01

Excellent heeft geen voorkeur voor humor of wordplay, hij wil vooral originaliteit. Als voorbeeld noemt hij Cooper, “een cross tussen Geert Wilders en Baas B”. “Hij kwam heel erg racistisch over. Oké, het is controversieel, maar dat hadden we nog niet snap je. Hij choqueert op een bepaalde manier. Er zijn andere jongens die geprobeerd hebben te choqueren, maar die deden dat met hele simpele ‘je moeder’-dingen. Elke battle maar “je moeder, je moeder, je moeder”, het wordt corny weet je wel. Cooper kwam op een andere manier. Ik ben benieuwd wat hij de volgende keer gaat doen. Hij kan niet elke keer los gaan op Marokkanen, want dan gaat ie een probleem krijgen denk ik. Ik zie hem als een soort South Park. South Park kan wegkomen met iedereen beledigen, omdat ze iederéén beledigen. Als Cooper zich ook zo neerzet, kan ie ermee wegkomen. Ik ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Maar ik heb gewoon evenveel love en respect voor iemand die met grappen komt, dan iemand die met diepe wordplay komt. Ik vind het allemaal tof, als je maar weet te entertainen.” Tim sluit af: “Het is ook leedvermaak weet je. Het is een soort Rome, maar dan zonder bloed.”

De nieuwe reeks PunchOutBattles begint zondag 11 oktober. Meer info vind je op punchoutbattles.nl.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 9 oktober 2015