Nieuw spul van Stones Throw

Peanut Butter Wolf: B-Ball Zombie War
Peanut Butter Wolf is een bekende naam in de hiphopwereld. De westcoast-based DJ/producer pioniert al sinds het eind van de jaren ’80 en stond aan de wieg van Stones Throw. Hoewel hij vandaag de dag nog maar zelden achter de mengtafel te vinden is, laat Peanut Butter Wolf nog graag van zich horen als DJ én als drijvende kracht achter Stones Throw. B-Ball Zombie War is hier een voorbeeld van.

Deze mixtape is een compilatie van talent uit eigen stal. Je kunt eigenlijk nauwelijks van een mixtape spreken, want mixwerk, laat staan scratchwerk, valt niet te bespeuren. Beetje bummer dus, maar gelukkig staan er wel dikke tracks op die het toch interessant weten te houden. Voorbeelden zijn het erg vette Break It Down van MED, en ook tracks als Legendary Liricist Pt.2 van Percee P feat. J. Rocc en Mash’s Revenge van J Dilla feat. MF Doom en Guilty Simpson doen het goed. Een aparte track is een door Babu geproduceerde beat die wordt volgespit door de vierjarige (ja, je leest het goed) MC Niko. Op wat voor manier deze jongeman is verbonden aan het label, is niet duidelijk, maar bijzonder is het zeker.

Verderop in de collage wordt de sound wat vager en vintage en volgt een aantal tracks met duidelijke, disco/electro/breakbeat-invloeden. De soulsamples worden ingeruild voor 808’s en andersoortige modules. Dit tekent de breedheid van het assortiment van Stones Throw dat als hiphoplabel uitermate progressieve muziek uitbrengt.

Baron Zen: At The Mall: Remixes
Apart schijfje van een aparte artiest. Sweet Steve maakte tussen ’88 en ’92 furore onder de naam Baron Zen. Ook hier was labelmanager Peanut Butter Wolf al betrokken als beatbakker, hoewel Sweet Steve verruit het belangrijkste aandeel had als gitarist, toetsenist, bassist, drumprogrammeur en vocalist. Het beste wat er toendertijd aan zijn brein ontsproot, werd onlangs geremixed door een aantal labelgenoten, zoals Madlib, J. Rocc, James Pants en natuurlijk Peanut Butter Wolf.

Wat je kunt verwachten van Baron Zen? Een vage crossover trip, waarbij breakbeats, synthesizers, getweakte instrumenten en hoogst eigenaardige vocals in de blender worden gegooid. Baron Zen surft zo op de golven van verschillende stijlen als hiphop, disco, punk en pop. Het resultaat is een vreemd klinkend stuk muziek, wat weliswaar niet direct aan ondergetekende is besteed, maar wat het vast goed zal doen bij hippe feestjes, tweedehands modezaakjes en modeshows.

Heliocentrics: Out There
Een Stones Trow-release die uitkomt op naam van het sublabel Now Again. Het Britse Heliocentrics deed er ruim vier jaar over om Out There uit te poepen. Er staan dan ook vierentwintig instrumentale tracks op het album. Zelf omschrijft de negenkoppige formatie haar muziek als een mix van ‘hiphop, funk, jazz, psychedelic, electronic, avante-garde and ethnic music’ ik omschrijf het als ‘vage shit’. De Heliocentrics begeven zich in de visvijver waar ook het laatste deel van B-Ball Zombie War en At The Mall in ronddobberen, althans, qua avant-gardistisch gehalte. De vooruitstrevende sound vereist een geoefend, of in ieder geval gewend oor. Vreemde kruisingen van digitale en analoge geluidsbronnen zorgen voor een uniek geluid, dat lang zo slecht nog niet klinkt. Er zit duidelijk meer soul in dan de elektronische hersenspinsels van Baron Zen, wat het voor de gemiddelde hiphopliefhebber toegankelijk maakt. Toch blijven de meeste tracks voornamelijk weggelegd voor de kunstacademici onder ons.

Meer info: Stones Throw

Geplaatst door bowie op 10 november 2007