Nas – God’s Son

Op zijn zesde album God’s Son heeft Nasir Jones (echte naam) als weinig andere MC’s het vermogen om de luisteraar in te wijden in zowel de underground hiphop als de meer commercielere hiphopvariant. Met opener Get Down waarin de funk en het oldschool gevoel hoogtij vieren, lijkt Nas direct de toon te zetten voor 1 van de dopeste hiphopplaten van 2002. The Cross haalt echter het tempo er weer uit en maakt door de eentonigheid de hoge verwachtingen na de openingstrack niet echt waar.

Maar met het zwaar dope Made You Look toont Nas weer street credibility: wat een beat, wat een gevoel, wat een flow! Daar waar in het wat toegankelijke Hey Nas onder meer Kelis een belangrijke gastrol vervult, laten irritante zanglijntjes in I Can de aandacht ontglippen. Op het akoestische, beatloze Thugz Mansion (N.Y.), het rustigste nummer van God’s Son, hoor je de kritiek van de echte hiphophead al in de verte. Een akoestisch gitaartje, gelikt refrein en bijdragen van 2Pac & J. Phoenix, maken van Thugz Mansion een vervelende albumtrack.

Het door Alicia Keys opgesierde Warrior Song bezit de potentie om net zo’n hit te worden als If I Ruled The World uit ‘96, Book Of Rhymes en Revolutionary Warfare zijn sterke songs waar niets op af te dingen valt. In Dance brengt de mc een ode aan zijn overleden moeder, in het meeslepende Heaven schiet Nas verbaal weer met scherp, en het sterke One Mic spreekt voor zich.

Hoewel God’s Son best een goede plaat is, blijft het jammer dat Nas nergens het niveau en underground-gevoel van Get Down en Made You Look weet te evenaren. Mocht hij namelijk ooit een plaat uitbrengen met alleen maar dit soort tracks, dan ligt een klassieker in het verschiet.

Tracklist:
01. Get Down
02. The Cross
03. Made You Look
04. Last Real Nigga Alive
05. Zone Out feat. Bravehearts
06. Hey Nas feat. Kelis & Claudette Ortiz of City High
07. I Can
08. Book Of Rhymes
09. Thugz Mansion (N.Y.) feat. 2Pac & J. Phoenix
10. Mastermind
11. Warrior Song feat. Alicia Keys
12. Revolutionary Warfare feat. Lake
13. Dance
14. Heaven
15. One Mic (Brainpower remix – explicit)

Meer info: http://www.godsson.net

Geplaatst door bowie op 18 december 2002