‘Nachtmerries’: Berry Oost leeft het snelle leven met een doel

Veel rappers van de huidige generatie zijn op bullshit, zo vindt Berry Oost. Het is vast zijn motivatie om zichzelf op zijn nieuwe EP Nachtmerries helemaal bloot te geven. Zo laat hij je niet alleen weten dát hij de traplife leeft, maar laat je ook kraakhelder weten hoe dat eruitziet en wáárom hij zo leeft.

Als je hieronder op play drukt, stap je rechtstreeks in het leven van de Rotterdamse rapper, die met Nachtmerries zijn eerste volledige release uitbrengt bij het label Bonne Chance Music. Vorig jaar releaste hij diverse solosingles als Eerlijk Verliezen en Dit Is Die Life en dit voorjaar pakte hij door met nummers als Murdertalk en Puur. Nachtmerries borduurt daar op voort en Berry is weer constant op de grind. Hij vertelt zijn verhaal met soepele triplet-flows en komt altijd direct en to the point. Recht-voor-je-raap-rap, zouden ze het in Zwolle noemen.

Hij leeft een duister leven, waarin hij continu op zoek is naar geld. Maar in de mistige jungle die de buurt is, is geld niet het doel maar een middel; Berry doet er namelijk alles aan om ervoor te zorgen dat zijn kleine later safe zit. “Mattie, ik zorg voor m’n fam en ik houd het stabiel zonder iets te beloven” rapt hij in het agressieve Wie Ga Je Roven, waarin hij zich richt tot rappers die hun publiek voor de gek houden met teksten over levens die ze helemaal niet leven. En met ongeloofwaardige lyrics gespit door leugenaars kan Berry helemaal niets, vandaar dat hij op de rest van de EP open kaart speelt. Het resultaat is een plaat vol retrospectieve en gedetailleerde teksten, op veelal trapproducties waarin keys en bas de hoofdrol spelen. Regelmatig wordt er muzikaal gas terug genomen, zoals in Regen en Te Laat, om de rapper zijn bewogen leven tot nu toe te laten schetsen en op sleutelmomenten te reflecteren. Zo staat een zin als “Soms deden we dom voor een kop” haaks op een voltreffer als “Maar hij met de streams is de laatste die lacht.”

Berry is Rotterdammer en realist, dus volgens hem hoef je geen bluf van zijn kant te verwachten. Hij vertelt op Nachtmerries niet alleen waar hij vandaan komt, maar gaat bijna zover dat je voor je kunt zien hoe de tegels eruit zien waarover hij loopt. Het zorgt voor een plaat die qua topics en feel wel iets gevarieerder had kunnen zijn, maar prima wegluistert. Nu nog hopen dat hij met Kerst in New York zit en daar een Roley kan kopen. Zonder nachtmerries.

Geplaatst door bowie op 3 mei 2018