Music update: een drill-debuut, snerpende samples en grown man shit

De Paasverplichtingen zitten erop, de soep is uit de ogen gewreven en de eerste festivalkater van het seizoen hebben we overleefd. Met ons hoofd omhoog kijken we naar de rest van het hiphopjaar. En met aangekondigde platen van Kendrick Lamar, Pusha T, Future en Jack Harlow zitten we de komende weken wel goed. Echter hebben we deze week geen nieuwe muziek van hen, maar van twintig (meer als je de featurings meerekent) anderen. We lichten er drie uit, de rest ontdek je natuurlijk zelf. Leggo!

Jae Skeese & Big Ghost LTD – Shuttlesworth Form

De 31-jarige Jae Skeese uit Buffalo stond ongeveer een maand geleden al op het podium in Amsterdam, toen vriend en labelbaas Conway hem uitnodigde om mee te gaan op tour door Europa. De Drumwork-rapper is al meer dan een decennium bezig, maar krijgt pas echt voet aan de grond sinds hij bij de Griselda-ster tekende. Nu is er Authenticity Check, een EP geheel geproduceerd door Big Ghost LTD. Over mooie co-signs gesproken. Introtrack Shuttlesworth Form is een creepy boombap-joint vol snerpende en valse tonen, die je deze zeer consistente plaat intrekt. Wie kennis wil maken met een nieuwe fijne mc voor in je playlist; begin hier.

Kay Flock – Shake It (ft. Cardi B, Dougie B & Bory300)

Drill is in een evoluerende fase aanbeland nu er een wave is van artiesten die de hits uit hun jeugd remixen. De bewegende en zoemende bassen uit het genre worden gemonteerd onder voornamelijk hits uit de jaren ’00. Kay Flock kreeg bijvoorbeeld van Elias Beatz een beat waarvoor Akon’s hit Bananza (Belly Dancer) werd geflipt. Samen met The Bronx-homies Bory300 en Dougie B represent hij hun gang en herdenken wat vrienden die ze verloren zijn, om waarschuwingen uit te delen niet te dicht in hun buurt te komen. En dan is er de vierde verse, waarin Cardi B haar flitsende drill-debuut maakt. Ook zij maakt duidelijk dat opps niet moeten denken aan rare moves. Later in haar couplet vertelt ze echter met een enkele woordspeling dat ze een leven zonder zorgen heeft: “Broke bitch said she was gon’ touch me (Like, what?) / She lyin’, hakuna matata!”

Ransom – Circumstances (ft. The Game)

Ransom maakt zich na Coup de Grace, een van de topplaten van 2021 die hij samen met Rome Streetz maakte, op voor een nieuwe release. No Rest For The Wicked gaat featurings van Willie The Kid, 38 Spesh en J. Arrr bevatten. Maar de meest opvallende samenwerking kunnen we al horen. Samen met The Game is Ransom op zijn grown man shit, als hij met openhartige bars het nummer opent: “My wife and daughters depend on me / They look to me for courage and strength, so I keep that energy / It’s meant for me; I’m stronger than most, but I got these tendencies / I think big, but the smaller shit be offending me.” Tussen zijn twee coupletten is ruimte gereserveerd voor The Game, maar de gastheer maakt overduidelijk meer indruk.

Stream alle 20 kersverse tunes:

Geplaatst door bowie op 21 april 2022