Mulu over Glasplaat: “Ik hoop dat mensen hun verhaal erin kunnen vinden.”

Mulu bracht afgelopen zaterdag zijn debuutalbum Glasplaat uit met een line-up waar je bang van mag worden. De Groningse rapper staat in 2011 in de finale van de Grote Prijs van Nederland, in datzelfde jaar brengt hij zijn single Verslaafde uit. Begin 2013 volgt De Mulu EP waarop hij o.a. samenwerkt met stadsgenoten Kraantje Pappie en Abbeye. Na het succes van deze release in binnen- en buitenland kriebelt het bij Mulu voor een volgende plaat. Een jaar lang heeft hij aan zijn Glasplaat gewerkt. Voor HIJS reden genoeg om voor de tweede keer met hem in gesprek te gaan.

2014-12-13 Mulu HIJS interview 30 1280

Je kiest op Glasplaat voor featurings van Def P. en Raymzter. Waarom zij en hoe kom je in contact met dit soort jongens?
“De Nederlandse hiphopgeschiedenis is niet zo lang als die van Amerika en Raymzter en Def P. zijn grondleggers van de Nederlandse hiphop. Ik ben vereerd dat zij op mijn plaat willen staan in een tijd waarin de hele hiphopscene is veranderd. Ik maak alleen muziek die ik tof vind en ik vind mijn genre mooi genoeg voor commerciële doeleinden zonder het aan te passen voor commerciële doeleinden. Ik kwam Def P. tegen bij een show van Dope D.O.D., ik heb hem daar aangesproken en hem gezegd dat ik een nummer met hem wilde maken. Ik stuurde hem de track Stilte voor de Storm van mijn Mulu EP en daarna was hij verkocht. Met Raymzter heb ik al een hele poos terug contact gezocht via zijn website. Naar hem stuurde ik het nummer Als de avond komt, een nooit uitgebracht nummer. Hierop kreeg ik als antwoord dat hij zich vereerd voelde om met mij te mogen werken en zo hebben we altijd contact gehouden tot op de dag van vandaag.”

Glasplaat werd in het interview met HIJS begin 2013 al aangekondigd. In hoeverre wist je toen al hoe je album moest klinken?
“Dat is heel grappig want toen heb ik eigenlijk de naam pas bedacht. HIJS vroeg namelijk op dat moment aan mij: ‘Wat is je volgende plaat?’ En ik zei: ‘Ik denk zoiets als Glasplaat.’ Toen ik het artikel later las, stond er: ‘Mulu gaat blazen met zijn debuutalbum Glasplaat.’ Ik had nog niet eens het eerste nummer gemaakt maar wist al wel met wie ik het wilde maken. Het was ook een van mijn eerste interviews en ik wist nog niet wat wel of niet tactisch was om te zeggen. Ik vond Glasplaat eigenlijk wel een vette naam net als De Mulu EP omdat ik echt Mulu heet en mijn achternaam is echt Glas.”

2014-12-13 Mulu HIJS interview 35 640

Waarin verschilt dit album met De Mulu EP die je vorig jaar dropte?
“Het verschil met deze plaat en de EP is dat er meer mensen aan mee werken en ik nu ook echt mijn persoonlijke verhaal heb kunnen doen. De EP was meer een introductie.”

Waarom is er geen single of video voorafgaand aan het album verschenen?
“Ik heb veel muziekvideo’s gereleased en ik heb ook zeker muziekvideo’s liggen voor deze plaat, maar ik wilde mensen nu vooral een introductie tot de muziek geven, het hen goed laten luisteren en daarna goede beelden geven, zoals we naar mijn mening tot nu toe altijd hebben gedaan.”

2014-12-13 Mulu HIJS interview 37 1280

Welke tracks zijn je persoonlijk het meest dierbaar?
“Sowieso Tweede kans, dat is echt iets wat ik kwijt wilde. Het gaat over mijn adoptie. Ook Als ik 1 ding weet, dat is iets wat elke puber die teveel heeft geblowd heeft meegemaakt. Laat maar met Def P. is als je goed luistert voor iedereen wel een persoonlijke track. Loop van de tijd en Einde van de regenboog zijn voor mij inzichten die ik heb gekregen door de jaren heen. Die nummers zijn mij het meest dierbaar. Al is de hele plaat natuurlijk heel persoonlijk en dierbaar voor mij. Ik hoop dat mensen hun verhaal erin kunnen vinden.”

Vond je het moeilijk om open te zijn over bijvoorbeeld je adoptie?
“Nee, het is namelijk de realiteit voor mij en voor veel andere mensen. Ik schaam me er niet voor. Het is jammer dat ik mijn echte ouders nooit heb leren kennen. Tegelijkertijd geef ik een compliment aan elke ouder die de stap heeft gezet om een kind te adopteren. Ik sta zeker achter adoptie.”

Welke boodschap of betekenis zit er achter het artwork van Glasplaat?


“Als je het album luistert, kun je dat terugvinden in de voorkant van de plaat zoals o.a. de
kijkwijzer. Er is een wereldje gecreëerd waarover word gesproken op het album. De Mulu EP was zwart en dit album is wit. Dat betekent ook dat het voor mij een cross-over is naar een betere tijd.”

2014-12-13 Mulu HIJS interview 34 640

Je bent nog een relatief onbekende naam in de scene. Welke stap(pen) hoop je te maken met de release van je debuutalbum?


“Ik heb natuurlijk maar één cd gedropt met vijf nummers en nog wat losse videoclips. In de tussentijd heb ik niet zoveel dingen gedropt waarmee ik in de aandacht kon blijven. Ik ben blij dat er mensen zijn die mij door die ene cd toch kennen. Ik hoop met de release van mijn plaat vooral dat veel mensen het met plezier gaan beluisteren. Ik heb veel projecten lopen, ik wil hier niks mee aankondigen, maar ik hou van muziek maken en alles wat erop afkomt. Ik kan daar nu verder nog geen voorspellingen over doen, jullie zullen van mij blijven horen.”

Hoe regel jij je optredens en welke voldoening haal je daar uit?
“Sinds Eurosonic heb ik contact met Mojo en die hebben interesse in wat ik doe samen met Chubeats, dus zo kom ik aan mijn gigs. Mijn voldoening is dat waar we ook staan, mensen genieten van onze shows en dat geen enkele seconde in de studio verloren is geweest.”

2014-12-13 Mulu HIJS interview 27 1280

Voel je ook een bepaalde druk aangezien er de laatste jaren een hoop toffe acts uit Groningen zijn voortgekomen?
“Nee, ik voel geen druk. Groningen is niet groot, mensen kennen elkaar. Er zijn zoveel acts die nog niet aan het licht zijn gekomen uit Groningen waar je nog heel veel van gaat horen. Een aantal daarvan stond afgelopen zaterdag in mijn voorprogramma en dat betekent oppassen geblazen!”

Wat maakt Mulu anders?
“Ik ben ik, mijn naam is ook echt Mulu en ik denk dat dat al een heel groot verschil is met heel veel artiesten.”

Glasplaat is hier te beluisteren!

Geplaatst door bowie op 18 december 2014