The Most Offical – Mixtape

DJ 360: “I’m here with my mens – Most Official: SugaCane, SD, Rowdy, U-niq, Probz and MD.”

Eerlijk gezegt had ik nooit gedacht dat het er ooit van zou komen. Toen ik voor het eerst hoorde van een mogelijke samenwerking van deze mannen dacht ik aan een niet serieus te nemen gerucht dat via een forum de wijde wereld in was getypt. Het zou immers een onmogelijke combinatie van Rotterdam en Amsterdam in één en dezelfde crew opleveren. Zeg nooit nooit tegen de mannen die opereren onder de vlag van Now Or Neva, want nu draait inderdaad de eerste release van deze allstar formatie in mijn cd-speler.

Cane: “The hood know i could blow back in 9-6 / Still convinced I’m the hottest since 9-6.”

Zeker voor de fans van 25 jaar en ouder is er hier sprake van een heus dreamteam. De vaste luisteraars van VPRO’s Villa 65 weten dat de heren regelmatig tot zeer regelmatig in de studio opdoken voor een freestyle of optreden. Het was de tijd waarin een huidige NOS nieuwslezeres samen met DJ Knowhow en Mental Kees een programma maakte voor de liefhebber van een toen betrekkelijk nieuw genre dat naast die twee uurtjes per week maar bar weinig aandacht kreeg. Op mijn middelbare school waren er hooguit 10 heads. Gelukkig zat één daarvan bij mij in de klas. Damn, wat zijn de tijden veranderd.

DJ 360: “2006 marks the year we taking it back to ’86.”

The Most Official maakt gebruik van het beste uit twee decennia. Eerst verspreiden ze het grote nieuws en de eerste tracks via internet om vervolgens terug te keren naar hun roots om op de straat hun produkt aan de man te brengen. Een manier van je eigen muziek verkopen zoals we die kennen uit het geboorteland van hip-hop. Niet geheel onlogisch, want de muziek van TMO klinkt ook Amerikaans. Het zijn ijskoude straatverhalen die zich nu eens niet in Queens, Compton of Houston, maar in onze eigen Randstad afspelen.

U-Niq: “They call me king of the slum, because I rep where I’m from, Rotterdam city, ill as it comes.”

Op bekende instrumentals en solide, maar geen spraakmakende eigen producties is de click zowel in groepsvorm als op enkele solo-tracks te horen. Qua stemgeluid hebben alle zes de MC’s een apart geluid, maar onbekenden zullen als eerst de ragga klanken van Rowdy, de fuck-the-world attitude van Cane en het scherpe geluid van U-niq weten te herkennen. Het is een pré dat geen van allen met een duidelijk nederlands accent rapt. De gehele ammo van MO spuugt vooral kwaad, maar toont een enkele keer ook andere emoties. De solo track Junior van M.D. is een welkome verfrissing en vertelt over het krijgen en opvoeden van je eigen vlees en bloed. Maar ook Turn Around van Mr. Probz is zo’n track die niet alleen qua produktie en chorus opvalt, maar ook de ziel van de schrijver wat verder blootlegt. Iets wat op het MO debuut-album hopelijk vaker gaat gebeuren. Ook is het jammer dat voor deze tape de hoofden niet vaker bij elkaar zijn gestoken voor bijvoorbeeld een 4 om 4 track. Dit is iets wat maar weinig groepen kunnen doen en waarbij de uiteenlopende stijlen én klankgeluiden eens lekker onderstreept zouden worden.

Rowdy: “Rowdy Don keep it live sunrise till sunset / MC’s hit the floor and I ain’t even bust my gun yet.”

De cd start rauw, suddert 60 minuten door, maar is en blijft rauw tot het volume wordt weggenomen. Zware kost dus voor luisteraars die de rappende hollandse happy meals gewend zijn. Maar heb je net als de leden van The Most Official honger naar de donkere realiteits hip-hop i.p.v. de vrolijk gekleurde geluiden die op witte basisschoolpleinen uit witte oordopjes klinken, dan moet je deze tape zo snel mogelijk op een straathoek in de buurt aanschaffen en naast je Supercharger Mixtape in de kast zetten.

Cane a.k.a. C-Boogie: “I still got this hunger, I don’t get any younger.”

*Tracklist: *
01. Next Block ft Cane, U-niq, Mr. Probz, Sonny D, Rowdy & M.D.
02. The Hood ft Sonny D & U-niq
03. Bring ‘m Out ft Mr. Probz, Sonny D & U-niq
04. Eventhough ft Cane
05. Fly With Me ft Cane, U-niq & Rowdy
06. Quiet Storm ft U-niq, Mr. Probz, Sonny D, Cane & Rowdy
07. Turn Around ft Mr. Probz
08. Cold World ft Sonny D, Mr. Probz & U-niq, Cane & Rowdy
09. Like This ft Sonny D, U-niq, Mr. Probz, Cane & Rowdy
10. Junior ft M.D.
11. Last Dayz ft M.D., Sonny D & U-niq
12. Clean The Game Out ft U-niq, M.D., Cane, Rowdy & Sonny D
13. Club Fight ft Sonny D
14. I’ll Hurt You ft Cane, U-niq & Sonny D
15. Rules Of Society ft U-niq
16. Outro

Geplaatst door bowie op 18 februari 2006