Molemen-Ritual of the Molemen

Op deze nieuwe LP "Ritual Of The Molemen; doen naast Juice en Vakill o.a. Breez Evahflowin & C-Rayz Walz, Slug van Atmosphere, Def Jux rapper Aesoprock, MF Doom, Sebutones en Rasco mee. De line up is dus aardig uitgebreid met namen die er niet om liegen.

De uur durende LP opent met een intro die wordt gevolgd door “Reign”, een track van in mijn ogen een van de beste mc’s op dit moment; Juice. Juice is de verliezer van de Wake up show battle waarin hij het opnam tegen ‘freestyle champ’ Supernatural, desondanks timmert hij de laatste tijd aardig aan de weg mede door de release van zijn eerste album en vele features (o.a. op Binary Star). Ook op deze track komt Juice op de proppen met aardig wat dope battle rhymes. Op track 3 gaat het gewoon door in de lijn van battle rhymes. Breez Evahflow, C-Rayz Walz en Mr Metaphor collaboreren op de track getiteld “Challenge Me”.

De volgende drie tracks laten mensen uit Chicago zien hoe hiphop leeft in die stad. “Taste of Chicago” van EC Illa en Rubberroom is een track die ook op de eerder uitgebrachte Below The Ground”¦ Burried Alive stond. Vakill en Prime vegen de vloer aan met o.a. backpackers en commerciele rappers op respectievelijk The Equinox en Unbreakable. Track 9 is Slug van Atmosphere op een ietwat rustigere Molemen beat. Geen battle lyrics zoals bijna alle voorgaande tracks op het album, Slug maakt er (weer) een vette track van als hij rapt over “How I Won the War”. Cali agent Rasco doet het dit keer weer in zijn eentje over een hele vette Molemen beat, “No Guarantees”. De beat voor Mass Hysteria en Panik op “Persevere” is nog vetter. De skratches (a la Premier) als het refrein en de raps maken dit misschien wel de dopeste track van het album.

Dat Molemen qua producties erg afwisselend kunnen zijn laten ze horen op de track van Sebutones (bestaande uit de Canadezen Sixtoo en Buck65), met een beat die perfect geschikt is voor de duistere raps van beide rappers van het Anticon label. “Put Your Quarters Up” is een track die vooraf veel verwachtingen met zich mee brengt door de 3 zeer vette rappers; Slug, AesopRock en MF Doom. De beat bevat een sample dat waarschijnlijk uit een videogame komt en verschilt veel van de andere producties van het album, toch kan het naar mijn mening de verwachtingen niet helemaal waarmaken. Het album sluit met een track die al bekend was ; How We Chill pt. 2. Rhymefest en Juice maken duidelijk Chicago op de hiphop kaart staat en niks onderdoet voor b.v. New York. Ritual Of The Molemen is een erg vet album, Molemen laten zien dat ze verschillende productiekwaliteiten in huis hebben en kregen de hulp van een verschrikkelijk dope line up qua rappers. Veel battle rhymes plus o.a. Slug en Sebutones die wat diepere teksten ten gehore brengen.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001