Mix Master Mike op de Lokerse Feesten

Ben je ouder dan pakweg 25 en ken je Mix Master Mike nog niet? Smack jezelf dan eerst voordat je verder leest. Voor de jongere heads onder ons is het begrijpelijker als ze nog niet bekend zijn met het DJ-fenomeen van de Beastie Boys. MMM is alweer 41 jaar is en maakte in de jaren ’90 naam. Check ter introductie deze zieke opening van de Beastie Boys show in 2004 in Amsterdam:

DJ DNS vertelt: “Mix Master Mike aka The Serial Wax Killer is een winnaar van menig DJ- en scratch competitie (o.a. de DMC World DJ Championships) en bekend van de Invisible Skratch Piklz (scratchcrew met o.a. DJ Q-Bert, Apollo en Shortkut). De meeste mensen zullen hem echter kennen van de Beastie Boys, van zijn rauwe solo sets en tegenwoordig ook van zijn shows met Blink 182-drummer Travis Barker.”

Voor zowel DNS, Broky B als Mista Sweet is Michael Schwartz een grote inspiratiebron. Sweet: “Mix Master Mike is voor mij persoonlijk een held en grote inspiratie geweest door de jaren heen. Samen met Q-Bert was hij toch de man die midden jaren ’90 het hele DJ-en en turntablism, en dan met name het scratchen, een hele nieuwe kant op stuurde en misschien wel een nieuw leven inblies. Zijn rauwe, wilde en vooral snelle stijl van scratchen spreekt mij enorm aan en ik heb tot op heden nog niet iemand gevonden die deze man evenaart (ook niet naar gezocht overigens).”

Op maandag 1 augustus staat de DJ geprogrammeerd als afsluiter die dag op de Lokerse feesten. Een groepje fanatieke liefhebbers springt in de auto om het officieuze lid van de Beastie Boys te checken.

Broky B: “Op een zeer gezellig festivalterrein met veel biertenten, schappelijke prijzen en een enorm podium maakt MMM zijn opwachting na optredens van Selah Sue, Jamie Lidell en Erykah Badu. De show van de Amerikaanse nu-soul diva was goed maar erg laidback, waardoor het publiek ietwat in slaap gesukkeld leek. Na de show van Badu werd direct een gigantische DJ-booth naar voor gereden en begon de MMM te beuken met harde beats en scratches. Zoals vrijwel alle hiphop DJ’s tegenwoordig, maakt ook hij gebruik van Serato. In plaats de verwachte hiphop tracks en breaks, kwamen er veel house-achtige dingen en dubstep voorbij. Dat laatste is trouwens niet zo verrassend aangezien de DJ vorig jaar een dubstep mixtape (NaPalm Rockets) uitbracht. Uiteraard was er het nodige scratchwerk te horen, kwamen er af en toe rock-klassiekers voorbij en pepte hij op de juiste momenten het publiek op met de mic.”

DJ DNS: “Zijn set zal echter een hoop vragen opgewekt hebben bij de hiphopliefhebbers; hij draaide letterlijk slechts 3 hiphopplaten. Het lijkt er op dat zijn platenkeuze voor deze show was afgestemd op een groter publiek.” Het draait echter niet alleen om de plaatkeuze, zo legt de DJ uit: “Hiphop is ook de stijl van draaien. Hij draaide op dezelfde manier als al die jaren ervoor dus je hoorde alsnog die recht toe recht aan style met 2 turntables en een mixer.” Broky B vult aan: “Misschien is dit wel de moderne hiphop DJ die net als de old-school DJ’s laat zien dat hij vele soorten muziek gebruikt om de crowd te entertainen, maar er toch een hiphopdraai aan geeft en het funky houdt door te scratchen en backspinnen.”

Mista Sweet is wat minder positief dan zijn twee collega’s: “De unieke draaistijl van de Beastie Boys-DJ is de rode draad door de set, maar de muziekkeuze was erg matig en op sommige momenten echt belabberd. Uiteraard werd alles wel goed aan elkaar gedraaid op MMM’s onnavolgbare manier (en met een beetje hulp van zijn laptop en mixer). De korte scratch- en/of backspinsessies waren dan ook mijn hoogtepunten, die verder helaas erg spaarzaam waren. Nu ga ik niet weer zeuren over het gebruik van de laptop, maar bij deze show had ik echt het idee dat de Mix Master per ongeluk iemand anders zijn laptop gebruikte.”

VERDICT

DNS: “Uiteraard had ook ik het doper gevonden als er iets meer hiphop of old school breaks waren gedraaid, maar het mocht zeker de pret niet drukken. Er is maar één Mix Master Mike die met zijn stijl van draaien en energie menig DJ aan de kant zet.”

Sweet: “Ik was blij hem gezien te hebben maar hij heeft mij (en veel andere mensen ook, zo bleek uit de SMS boodschappen die op een groot scherm getoond werden) toch wel lichtelijk teleurgesteld.”

Broky: “Persoonlijk had ik het tof gevonden als hij wat van z’n oude solo’s had gedaan maar het is goed om te zien dat hij met z’n tijd mee gaat en niet blijft hangen.”

Nu nog een keer Nederland aandoen Mix Master Mike. En hopelijk horen we dan toch iets meer hiphop tracks en breaks. We’re still hiphop fanatics!

Broky, DNS en Sweet: thanks voor jullie bijdrage! Voor de liefhebbers: Mix Master Mike draait elke zaterdag van 19:00-20:00 op http://www.xfm.co.uk.

Geplaatst door bowie op 11 augustus 2011