Micranots – The Emperor & The Assassin

Rapper I Self Divine kwam eind vorig jaar al sterk naar voren toen hij met DJ Abilities het Semi: Official project uitbracht, maar nu keert hij weer terug naar de Micranots om met DJ Kool Akiem een derde album uit te brengen.

Micranots is eigenlijk best goed te vergelijken met Semi: Official: beide groepen hebben een duister geluid en I Self Divine klinkt niet echt anders. Micranots onderscheidt zich door het feit dat dit al het derde full length album van de heren is. De productie en de raps passen bij elkaar, de gastoptredens zijn ook beperkt gehouden. Slug komt nog een keer langs, maar eigenlijk was dat niet eens nodig geweest, natuurlijk komt hij goed, maar I Self Divine kan dit album zonder moeite in zijn eentje dragen.

Echte uitschieters zijn moeilijk aan te wijzen aangezien er gewoon een hoop goede nummers op dit album staan. Stuk voor stuk zijn het nummers die zowel qua productie als tekst hun mannetje staan. Het album opent met het nummer “Glorious”, dat ook de eerste single van het album is. Dit nummer is een goede aanduiding van wat er de rest van het album te verwachten is: zware beats en ijle samples met teksten die soms zeer direct zijn en de andere keer weer meer abstract:

“Time is of the essence, my first name is Right Now
son in yesterday, with a daughter in tomorrow
I always been a leader, got no problem following
But quick to take the lead when the leader starts squandering”

Erg is dit niet, I Self Divine heeft een vrij eigenzinnig stemgeluid en ook zijn flow is vrij herkenbaar. Toegegeven moet worden dat ik mezelf echt aan moest zetten om te luisteren wat hij eigenlijk zei, maar als je er eenmaal in zit dan blijf je luisteren.

Het vorige album, Obelisk Movements is eigenlijk de doorbraak voor Micranots geweest, dus moest dit album eigenlijk bewijzen dat ze niet de zoveelste hype waren die na een album weer in de vergetelheid raken. Dit is zonder twijfel gelukt, The Emperor & The Assassin is een album dat zijn voorgangers verbetert, en in een belangrijk jaar voor Rhymesayers waarin ook Eyedea en MF Doom albums uitkomen is dit een mooie opening van het jaar 2004.

Meer info: http://www.micranots.com

*Tracklist: *
01. The Intro
02. Glorious
03. The Origin feat. Mujaheed
04. Our Universe
05. Steel Toe vs. Rookie feat. Slug
06. Heat
07. Ms Gemnini
08. Eight Days
09. Amerikalogy
10. One Eye Titled
11. Elegant Ruggedness
12. Neutralize
13. Violence
14. Off Beats feat. Malcolm
15. Classic Literal
16. Judgement Day
17. Out

Geplaatst door bowie op 31 januari 2004