Michael Franti – Yell Fire!

De reggae invloeden van zijn band Spearhead en de positieve invalshoek waarmee hij zijn sociaal-kritische ervaringen belicht zorgen ervoor dat zijn muziek niet zwaarbeladen, maar juist inspirerend overkomt. Dat is dan ook de vibe van zijn nieuwe album Yell Fire, het vervolg op de platen Stay Human en Everyone Deserves Music. Franti heeft een aantal landen aangedaan in het Midden Oosten, waar hij speelde voor de soldaten en bezocht ziekenhuizen waar hij oog in oog kwam met kinderen zonder ledematen en sprak met betrokkenen. Dit alles gebruikte hij als input voor Yell Fire.

Franti bundelde de krachten met een aantal muzikanten uit Kingston, waardoor dit album als een reggae plaat bestempelt kan worden. Openingstrack “Time To Go Home” is een heerlijke mid-tempo zomerplaat, die evenals eerste single “Yell Fire” met een krachtig refrein de wereldbevolking in actie wil zien. Op het zachtaardige “Sweet Little Lies”, wat aangevuld wordt met een clap-along stuk, zingt Franti met een lage stem over zijn dromen die hij het liefst werkelijkheid zou willen zien.
“Everyone On The Move” is een vrolijk nummer dat alle volkeren hand in hand op de dansvloer moet krijgen. Met behulp van reggae gezang als back-up probeert Franti de donkere dagen eveneens op te lichten met “Hey Now Now” en “Light Up Your Lighter”, terwijl men met het up-tempo “Hello Bonjour” de wereld in drie talen wakker probeert te schudden met “Don’t tell a man that he can’t come here cause he’s got brown eyes and wicked kinda hair/ Don’t tell a woman that she can’t come here cause she prays a little different to a God up there/ You say you’re a Christian cause God made you/ You say you’re a Hindu and the next man a Jew/ And we all kill each other cause God told us to?/ Hell no, Hello, bonjour, hola.”

Niet alleen zijn omgeving geeft hij inspiratie, ook zelf put hij kracht uit zijn nummers. Het rockachtige “I Know I’m Not Alone” benadrukt dat afstand liefde niet beïnvloedt, terwijl “Tolerance” en het akoestische “Is Love Enough” een wat somberder tintje dragen dan de rest van het album. Tijdens een indrukwekkende show in de 013 vorig jaar zong Franti voor een vriendin die het leven liet dankzij een zelfmoordterrorist. Het uiteindelijke resultaat is het laid-back “One Step Closer” geworden, dat met zijn fijne soulinvloeden en achtergrondzang van P!nk de uitblinker van deze plaat is.

De documentaire van Franti in Irak, Israel en Palestina laat treurige beelden zien. Muzikaal gezien koos Franti echter een ander pad. Geen treurige piano’s, rauwe gitaren of zwaarbeladen teksten vol woede, verwijten, verdriet of haat. Zijn sombere en donkere bevindingen worden verrassend genoeg overgebracht met vrolijke en inspirerende songs. En dat is hem evenals op zijn eerdere albums prima gelukt. Franti lijkt de mensen in oorlogsgebieden wat te willen geven ter ondersteuning, en degenen in betere levensomstandigheden het goede voorbeeld te willen geven. Als de rest van de wereld dat voorbeeld nu ook maar eens aan zou nemen…

Tracklist:
01. Time To Go Home
02. Yell Fire!
03. I Know I’m Not Alone
04. East To The West
05. Sweet Little Lies
06. Hello Bonjour
07. One Step Closer
08. Hey Now Now
09. Everybody On A Move
10. See You In The Light
11. Light Up Ya Lighter
12. What I’ve Seen
13. Tolerance
14. Is Love Enough

Meer info: http://www.spearheadvibrations.com

Geplaatst door bowie op 4 juli 2006