Mic Check

Mic Check? Daar heb ik nog niet eerder over gehoord. En dat kan kloppen. Mic Check is een nieuwe party in de Kleine Zaal van 013, georganiseerd door bijna dezelfde krachten die schuilgaan achter de succesvolle reeks Definities Van Dopeheid in 013 (in dit geval Nappie van Last Crewsaders en Mike van DVD). Dit keer geen Nederlandse, maar Engelstalige hiphop van eigen bodem.

Bij binnenkomst was het erg rustig in de zaal. De eerste act die het podium betrad was rapper Maximus Prime uit Delft. Geen bragging en boasting, maar teksten die dieper gaan en maatschappelijke topics behandelen. Dit zette hij tijdens zijn optreden extra kracht bij door het publiek te vragen een financële donatie te doen in de rondgaande collectebus. De opbrengst was bestemd voor probleemjongeren. Maximus Prime kreeg extra back up in de vorm van Royal en MC Prime en dat beviel uitstekend! Dit keer bevatte de show ook uitsluitend raps. Naast zijn raps doet hij ook veel spoken word.

De tweede act werd gevormd door Idaone. Een duo waar ik nog niet eerder van had gehoord. Eén van de rappers herkende ik wel, maar kan hem nog steeds niet plaatsen. Volgens mij heb ik hem eerder gezien op Tag 2003 in een andere formatie. Maar dat terzijde. De stijl is trouwens ook lastig te plaatsen, want de ene track zat vol met energieke lines en ander was ietwat doordacht. Zij kwamen in ieder geval ook strak en kregen de langzaamaan vollopende zaal in beweging.

Na een set van DJ Donor die de ruimte tussen de rappers vulde, was The Proov aan de beurt. Deze groep kreeg een aantal jaar geleden landelijke bekendheid door hun bijdrage aan een reclamecampagne van Nike. De beats waren vaak complexer en funkier dan de bekende boombap. Met Zuid-Amerikaanse invloeden, maar ook Zappa-achtige klanken. De track ‘Battle Mode’ deed het goed bij het bouncende publiek. Een groot compliment naar The Proov die ik in het verleden zoutloos on stage heb gezien. Deze keer hadden ze er beduidend meer zin in en dat had een positieve invloed op het publiek.

Over de laatste act, Dope Posse, kan ik kort zijn: ze waren dope! Jammer genoeg werkte het openbare vervoer niet mee en moest ik het doen met slechts twee tracks. De eerste 10 minuten van het optreden waren dope en lieten zien dat de ‘Posse’ het live performen nog lang niet verleerd zijn. Als ik de positieve berichten na afloop mag geloven, was ook dit optreden van een hoog niveau.

De eerste editie van Mic Check was dan ook een goed debuut want alle acts kwamen ill. Hopelijk nemen de volgende editie wat meer mensen de moeite om richting 013 af te reizen, want Mic Check verdient het.

Fixtures:
Hoogtepunt: De ‘reünie’ van Dope Posse
Dieptepunt: De niets-toevoegende host, die eigenlijk niet wist wie er optrad
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: Yep
Geluid: Erg goed!
Bezoekers: 200
Damage: 10,-
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 9 februari 2004