MHD’s hits zorgden voor energie in de Melkweg

MHD, de 22-jarige rapper die dit jaar miljoenen views scoorde met zijn afrotrap-hits, liet afgelopen dinsdag zijn Franse klanken horen in de Melkweg. Een energieke show door een laid-back guy, die zijn onbekende tracks goed weet af te wisselen met zijn hits.

p2010062

Ondanks dat er tot een paar uur voor de show nog tientallen kaarten werden aangeboden via Ticketswap, staat er rond kwart over acht een lange rij voor de Melkweg. En ook binnen is de zaal al goed gevuld. Geen getrek-en-geduw-drukte, maar een fijne menigte. Een vrij jong publiek, dat meteen losgaat wanneer de DJ om kwart voor negen de eerste Afro-beats laat horen. Allerlei recente hiphoptracks worden meegezongen, waardoor de sfeer er meteen goed in zit. Om tien over negen, en dus goed op tijd, stormt MHD zelf het podium op met, verrassend genoeg, een nummer van zijn Amerikaanse collega-rappers. Met All The Way Up maakt hij zijn entree, gekleed in een zwarte velvet trainingsbroek, zwart shirt en een zwart vest. Afgestyled met een zwarte zonnebril en pet. Zijn twee back-up mc’s verschijnen in een vergelijkbare outfit.

p2010225p2010078

Het publiek zingt verrassend veel mee. Al vanaf zijn eerste track wordt er meer Franse tekst mee gerapt dan het vocabulaire van de gemiddelde Nederlander rijk is. De zaal blijkt dan ook gevuld te zijn met echte fans, afgaande op het gegil dat er klinkt wanneer de jonge rapper door zijn knieën gaat om wat dichter bij zijn publiek te komen. De meeste nummers worden enthousiast ontvangen, al valt er af en toe ook een rust in de zaal wanneer de Fransman zijn wat onbekendere tracks laat horen. Die rust weet hij goed te compenseren met de energie die hij brengt met zijn Afrotrap-hits. Het bekende ‘le Mouv’-dansje wordt fanatiek uitgevoerd en is ook op het podium te zien. In meervoud zelfs, wanneer een aantal meiden en jongens door de rapper worden uitgenodigd het podium op te komen. Het duurt allemaal wat lang maar wanneer er eindelijk een achttal is verzameld en zij de stage hebben bereikt, is er de vraag om een eigen versie van ‘le Mouv’ te laten zien, wat dan weer gefilmd wordt door MHD zelf. Als twee van de meiden door de zaal worden uitgejouwd maar van de rapper toch hun dansje af moeten maken, begint het allemaal wat studentikoos aan te voelen. Er lijkt niet echt over het showtje te zijn nagedacht en het voegt weinig toe aan het geheel. Gelukkig klinken daar eindelijk de échte Fais le Mouv-beats en keert de vrolijke sfeer terug. De Melkweg gaat echt los en zelfs op het balkon komt er steeds meer beweging in. De hit wordt gevolgd door anderen. Roger Milla maakt de mensen gek. Voorin ontstaat een kleine moshpit die al snel omturnt tot een dancebattle. Champions League sluit het repertoire af en voor die gelegenheid hebben de drie mannen hun zwarte shirt omgewisseld voor een Ajax-shirt. En net zoals dat hij opkwam met een hit van Fat Joe, sluit hij ook met datzelfde nummer de show weer af.

p2010133p2010181

Bijna de hele avond zijn er energieke nummers gebracht, ondanks dat de rapper zelf op het podium een rustige jongen bleek te zijn. Een paar keer nam hij het moment om een “znapschjat” te maken, maar showelementen waren er niet echt. Heel erg is dat niet, aangezien de nummers van zichzelf al energiek zijn maar het had wel wat spectaculairder gekund. De tracks werden snel achter elkaar opgevolgd en in ruim een uur tijd speelde hij zijn hele album. Zijn raps zijn duidelijk, zijn articulatie is goed en hij heeft zijn stemgeluid onder controle. Daarbij was het overduidelijk dat zijn tracks goed aanslaan en een hele menigte mee kunnen nemen. MHD bewijst dat je, ondanks ontbrekende showelementen, een goed optreden neer kunt zetten als het publiek (zoals ik) er amper een woord van verstaat.

p2010253p2010154

Geplaatst door bowie op 22 december 2016