Met zijn ‘Alien’ EP nodigt Arge. je uit om met hem te dansen op Mars

De Brabantse artiest Arge. brengt vandaag zijn eerste grote project uit waaraan hij met één producer werkte. De door Reyza geproduceerde Alien EP is zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. Tussen trippy beats, wolkerige samples en harde drums vertelt hij verhalen over de moeilijke periode die zijn ouders hebben moeten doorstaan, maar ook over hoe samenwerken in een team kan helpen in goede en mindere tijden. Wij spreken hem in zijn studio. “Als ik ook maar één iemand kan helpen met deze muziek, doet dat veel meer met me dan welke stream of like dan ook.”

Alien is een product van de donkere coronaperiode, waarin Arge. en producer Reyza al snel een klik bleken te hebben en een lange reeks productieve studiosessies inplanden. Vincent Klerkx, de man achter de artiest: “Ik zat er altijd bij toen de beats werden gemaakt. Reyza’s productiestijl is heel eigenzinnig en catchy. Daarna heb ik de nummers veelal geschreven toen ik alleen was. Dat werkt voor mij toch het fijnste. Dan kan ik helemaal in de beat duiken en opgaan in mijn eigen wereld.”

Legit klinken

Die wereld vindt hij op een industrieterrein in het Brabantse Kaatsheuvel, waar zijn ouders jarenlang een bedrijf runden in de verkoop, levering en het onderhoud van industriële naaimachines en aanverwante apparaten. Het meest levendig is een vertrek in de hoek, waar Klerkx zijn studio set-up heeft opgebouwd. “Ik kan hier dag en nacht terecht om te werken aan mijn muziek. Veel van mijn vrije tijd – ik heb ook gewoon een baan als ontwerper – ben ik hier te vinden. Als ik anderen full-time artiest zie zijn, heb ik het gevoel dat ik twee keer zo hard moet gaan. Daarom ben ik hier sowieso iedere avond. Als ik dit professioneel wil doen, moeten er uren in.”

“Als ik ook maar één moment denk ‘Hoor hem nou!’, kan het de prullenbak in.”

De grijs-bruine ruimte is summier aangekleed. Er staan langwerpige rgb-lampen om zijn vibe van  de dag te kunnen matchen, een prullenbak vol lege blikjes energiedrank, een bureau waaraan hij werkt en er staan dozen vol met merchandise-samples. Hij draagt zelf een sportieve winterjas, met op de borst zijn artiestennaam geborduurd. “Ik zoek continu naar kwaliteit en betere manieren om naar buiten te treden, ook als merk. Daarbij heb ik jaren zitten kutten met logo’s. Om vervolgens samen met mijn zus, die net als ik ontwerper is, te concluderen dat een tekstueel logo in een clean font het beste past bij Arge.” Trots laat hij de ringen om zijn vingers en een gouden oorbel zien, waarin hetzelfde logo zichtbaar is. “Maar zie je, de tekst is niet helemaal goed uitgelijnd”, wijst hij op zijn vinger. “Het scheelt milimeters, maar het moet wel goed gebeuren.”

Hij liep de laatste jaren wel vaker tegen zichzelf aan, vertelt hij. “Ik heb jarenlang gerapt op boombap-beats. Dat was mijn comfort zone. Maar als je er zo’n tweehonderd helemaal hebt volgepend, kun je weleens tegen een creatief plafond aanzitten. Ik wilde méér ontdekken, dus heb verder gekeken. Acht jaar geleden zou ik me niet thuis hebben gevoeld op de beats waarop je me nu hoort. Als ik m’n eigen muziek terugluister stel ik mezelf de eis: ‘Klinkt het legit?’ Als ik ook maar één moment denk ‘Hoor hem nou!’, kan het de prullenbak in.”

Een Biggie-beat volblaffen met tekst

Klerkx groeide op in het Brabantse dorp Kaatsheuvel. Daar viel volgens hem weinig te beleven, waardoor hij al snel hangend op straat te vinden was. Tussen vrienden met telefoons en aux-kabels maakte hij kennis met hiphop. Toen hij eenmaal in het genre was gedoken – via Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem en Opgezwolle – kreeg hij via een rapworkshop zijn eerste ervaring met schrijven. “Die werd door Fresku gegeven. Je kon als rapper uit veel verschillende beats van Y’skid kiezen, maar ik wilde per sé een track maken op de instrumental van Ten Crack Commandments”, lacht Klerkx. “Die heb ik toen echt helemaal volgeblaft met tekst. Toen ik de master daarvan terugkreeg besefte ik pas wat het met me deed. Ik kon gaan werken, gaan schaven, dingen veranderen tot ik erop kon viben. Zo wist ik meteen dat dit was wat ik wilde. Ik ben er nooit meer mee gestopt.”

De straat mag dan een van zijn kanten weerspiegelen, toch kan hij nooit als straat- of gangsterrapper getypeerd worden. Aan de andere kant is er namelijk de techneut in hem, die afstudeerde aan de universiteit en daardoor weer hele andere perspectieven opleverde. Zijn unieke kijk op de wereld en realistische zelfbeeld – waarin een noest arbeidersleven en grote muzikantendromen de degens kruisen – maken zijn muziek. “Op de universiteit hoefde niemand te weten van mijn rapcarrière, dat hield ik liever gescheiden. Het was ook in een tijd dat hiphop nog niet zo breed werd geaccepteerd als nu. Nu heb ik schijt aan wat anderen ervan vinden, en weten al mijn collega’s wat ik maak. Sommigen houden het actief bij. Uiteindelijk moet ik het zelf leuk vinden en mezelf nergens voor schamen. Wie gaat me gelukkig maken als ik het zelf niet doe? Je moet het zelf doen.”

Schoenendoos

Na een tijd van maken, zoeken, falen, zichzelf opnieuw uitvinden en opbloeien is het tijd voor Arge. z’n eerste grote project in samenwerking met één producer: de Alien EP, geproduceerd door Reyza. Het biedt afwisselend complexere rijmschema’s met melodieuze riedels en refreinen, met invloeden van rap, trap en popmuziek, en dat alles met een zachte G.

De mix van alle vocals deed Arge. zelf, en een van de nummers is door hem mede geproduceerd. Die drang naar meer doen dan enkel het schrijven en het performen kwam dankzij zijn verleden. “Vroeger nam ik alles op een crappy manier op. Zo crappy dat er een afgesneden schoenendoos om de microfoon heen zat. Als ik de sporen naar iemand stuurde die het moest masteren, zat er standaard teveel ruis op. Niemand kon er iets mee. Op een gegeven moment ga je dat zien als falen, en moet je harder werken. Je wil het óók kunnen. Dat iemand als Ivo (Statinski, die het project masterde, red.) me nu complimenteert met hoe alles klinkt, is voor mij een bewijs dat al het harde werk zich eindelijk uitbetaalt.

Dansen op Mars

De EP is het resultaat van de klik tussen producer Reyza en hem, maar ook van de muzikale omzwervingen van Arge. “Ik heb regelmatig wat uitgebracht waarvan ik later dacht ‘Had je dat nou wel moeten doen?’ Maar uiteindelijk zie ik het als een uitgebreide zoektocht naar mezelf. Ik heb, na in het verleden boombap en zomerse tunes gemaakt te hebben, nu m’n stem gevonden op eigentijdse beats in samenwerking met een paar van mijn favoriete producers. De volgende EP zal weer anders klinken dan deze.”

Toch koos de mc ervoor niet iedere beat met dezelfde energie te benaderen. “Het overkoepelende verhaal van Alien is dat ik door een moeilijke periode ben gegaan, en dat hoor je heel erg op deze plaat.” Soms voelt Arge. zich door situaties en relaties met mensen om zich heen liever een alien, zodat hij op elk gewenst moment in een ruimteschip kan stappen om te gaan dansen op Mars. De atmosferische productie van de plaat en de melodieuze zanglijnen nemen de luisteraar mee op die reis.

Het is echter niet zo dat alle toekomstige muziek van Arge. de stempel ‘sad’ op zich gedrukt kan krijgen. De Brabantse muzikant voelt zich nu beter thuis op producties uit verschillende subgenres, op een manier die toch eigen is. “Op een volgende plaat kan ik dus zomaar een hele andere kant opgaan. Als je dit niks vindt, hoop ik in ieder geval dat je aangehaakt blijft, want je zou nog weleens verrast kunnen worden.”

Het artwork van Alien; en alle andere bijbehorende media werden verzorgd door Vreemt, met hulp van freestyle-danser Lentasy. Stream de plaat hieronder in zijn geheel.

Geplaatst door bowie op 17 maart 2023