McMenemen: “Het gevoel om voor vijftienduizend man te staan was net als seks”

De meeste mensen zullen McMenemen nog niet echt kennen. En als peeps de geboren en getogen Hagenees wél kennen, dan zal dat vooral komen door het battlen. Menemen heeft namelijk al tegen een aantal gerenommeerde MC’s gebattled. Namen als Surya, Paradize en Ahab zullen waarschijnlijk wel een belletje doen rinkelen.

“Ook al is het lelijk om toe te geven, maar ik battle sinds 8 Mile. Je zag het opeens overal en ik was altijd al het type dat punchlines dope vond. Vooral omdat battles zo grappig kunnen zijn.” Maar 8 Mile was niet echt dé inspiratie om te gaan battlen. Het was meer het laatste zetje om punchlines te klappen in een battle. “Ik ben nu negentien en toen was ik vijftien. Ik was al wel met rappen bezig, maar van battles wist ik nog niks. Van battlen heb ik veel geleerd. Naast het feit dat je punchlines in teksten ook beter worden, doe je ook ervaring op het podium op.”

Maar deze MC staat niet alleen op het podium, hij zit ook vaak genoeg in de studio. Menemen kan niet echt een keuze maken tussen studio of podium. “Beiden dingen geven me een kick om eerlijk te zijn. Battlen zou ik niet voor altijd doen, maar van de studio induiken kan ik geen genoeg krijgen. Want om eerlijk te zijn: dat battle-gedoe in Nederland loopt niet altijd eerlijk af en daar wordt je soms wel eens moe van. Een voorbeeld is de voorspellende uitslag bij een battle. Maar ook de jury die er soms totaal geen verstand van heeft. Of dat er negentig matties in het publiek staan, waardoor het soms duidelijk vriendjespolitiek is. Natuurlijk is het niet erg om vrienden te promoten, maar soms is het echt overdreven. Ik zeg altijd gewoon tegen mijn vrienden dat ze ‘mogen’ juichen als ik gedisst wordt.”

Wanneer het gesprek verder gaat en de scene in Den Haag aan de orde komt, wordt McMenemen niet veel positiever. “Tachtig procent bakt er echt niks van, maar twintig procent is dan ook echt dope. Den Haag heeft talent, maar Agga is echt wack als het gaat om organiseren. Er zijn drie open mics in een jaar ofzo en het ergste is dat niemand er dan iets vanaf weet. De crews hier voelen ook echt haat tegenover andere crews. Sterker nog: er zijn crewleden die elkaar dingen misgunnen en zo kom je dus niet ver.” Maar dat wil niet zeggen dat deze man uit Agga niet samenwerkt met andere Haagse artiesten. Hij komt op verschillende mixtapes en albums te staan. Maar de beste man werkt voornamelijk met Killer samen, hiermee is hij een paar jaar geleden begonnen en staat tevens op de exclusieve HIJS-track.

Maar ook collabo’s met niemand minder dan Nuclear Familiy, Bees80 en Mohcain (Groen Gele Click) staan in de planning. "Ik ben heel druk bezig. Ik sta al op een aantal mixtapes en ben met zoveel collabo’s bezig. Ik probeer zelf op zo veel mogelijk mixtapes te komen. Hierdoor kan ik mezelf ontwikkelen, voor als ik later aan een eigen project begin. Ik wil zo een naam creëren zodat mensen denken: “Wanneer komt hij, ik kan niet wachten.” Verder komen er nog collabo’s met gasten zoals de Veelplegers, Regga, Excellent en nog een aantal namen die ik niet mag noemen omdat het nog niet honderd procent zeker is." Ook heeft deze MC een eigen crew genaamd Cri6. Deze crew bestaat uit, niet erg vreemd, zes leden. De groep is pas net gevormd dus er zijn nog niet echt tracks, maar die komen er uiteraard wel aan.

McMenemen omschrijft zichzelf als veelschrijvende MC, die naam wilt maken en niet bang is voor kritiek. “Ik schrijf over alles, over van wie ik hou, over hoe leip ik ben, of over liefdesverdriet. Mijn invloeden zijn vooral 2pac, Eminem, Raymzter. Wat beats betreft zijn mijn invloeden DJ Premier om op te freestylen en om te schrijven ligt het eraan. Meestal wel iets van Dr. Dre of iets in de buurt van Timbaland.” Wat dat betreft is McMenemen geen prototype underground rapper, om het maar is even lekker te generaliseren. Maar hij houdt wel van een lekker refreintje. En tja, dat dat nou soms commercieel klinkt: daar kan hij ook niks aan doen naar eigen zeggen.

Over podiumervaring heeft deze Hagenaar trouwens niet te klagen, maar het kan nooit genoeg zijn natuurlijk. Hij heeft op veel stages gestaan, van Hague Hiphop tot aan verschillende talentenjachten. Een keer mocht hij op het Flevo-festival zelfs voor een publiek van vijftienduizend man staan. “Het gevoel om voor vijftienduizend man te staan was net als sex, misschien zelfs lekkerder. Het was geen hiphop publiek, maar alsnog konden vijftienduizend mensen de handjes omhoog en omlaag doen de hele tijd. Ik kan het eigenlijk gewoon niet beschrijven. Ik wou gewoon nooit meer van stage af, maar dat kon ik niet maken. Ik huilde van binnen, na dat optreden besloot ik ook echt om mijn rapcarrière gewoon meer dan serieus te nemen.”

Meer info: http://www.myspace.com/mcmenemen & www.myspace.com/cri6

Geplaatst door bowie op 17 juni 2007