Marco Polo – Port authority

Omdat de initiatiefnemer van het project ook de producer van het geheel is, ligt de focus tijdens de eerste luistersessie voornamelijk op de beats. Op dat gebied kan het album alvast succesvol verklaard worden, nog voordat er goed naar een rapper geluisterd is. Marco Polo laat wederom blijken veel talent te bezitten en houdt er zonder al teveel experimentele fratsen een geheel eigen sound op na. De drumsets pompen consequent, zijn samplekeuze getuigt van originaliteit en de instrumentals klinken rauw en sfeervol.

Hoewel Marco Polo met zijn beats de aandacht nogal naar zich toetrekt, laten ook de rappers er geen gras over groeien: ‘Anybody with a grill and a dick can come and get a hit and that’s it,’ spuugt Kardinal Offishall op War, een van de uitschieters op deze plaat. Masta Ace teert vervolgens op zijn ervaring en komt daarmee als altijd sterk uit de hoek: ‘I am kinda like the light, cause I show the way,’ rapt hij op Nostalgia. In de clip van deze track maakt de meest opvallende afwezige, Pumpkinhead zijn opwachting – waarschijnlijk om geruchten tegen te gaan dat er onenigheid zou bestaan tussen hem en Marco Polo.

Verder zijn de gedegen performances van JoJo Pellegrino, Supastition, Kool G Rap en OC vermeldenswaardig. Helaas zijn het slechts de meer gevestigde namen die van zich doen spreken, want de underdogs eigenen zichzelf geen opmerkenswaardige rol toe. Roc Marciano kan geen potten breken en Critically Acclaimed laat evenmin een positieve indruk achter. Ook routinier Buckshot overtuigt geen moment. Let wel: voor vrijwel al deze features geldt dat de ijzersterke beats het niveau nogal opkrikken en daarmee het objectieve beeld flink kunnen misleiden.

Het is verleidelijk om Port authority af te rekenen op de juweeltjes die het project dragen. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat de plaat teveel middelmatige momenten bevat, waardoor het een crime kan worden om alle achttien tracks achtereenvolgend te beluisteren. Daarvoor is het album niet consistent genoeg. Vooral tegen het eind zakt het niveau weg en verwordt dat wat eerder hoogstaande hiphop was, tot doorsnee achtergrondmuziek. Het mierzoete Relax ten slotte, is op een eerlijke plaat als deze gewoonweg een trieste afsluiter en de gerenommeerde artiesten onwaardig.

Gedeeltelijk bestaat Port authority uit het soort hiphop dat ook op verzamelaars als Lyricist lounge en Soundbombing te horen is, hoewel de sound natuurlijk meer van deze tijd is. Het was deze plaat echter ten goede gekomen als er zo’n vijf, zes tracks minder op zouden staan. In dat geval was het keer op keer interessant luistermateriaal geweest en zou de verslaving toeslaan. Nu leiden de overtollige tracks tot verveling en wordt het album waarschijnlijk vaker weg gezapt dan nodig zou zijn.

Tracklist:
01. Port authority intro
02. Get busy feat. Copywrite
03. Marquee feat. OC
04. War feat. Kardinal Offishall
05. Nostalgia feat. Masta Ace
06. Wrong one feat. Wordsworth
07. Low budget all stars feat. Kev Brown, Kenn Starr, Oddisee, Cy Young & Kaimbr
08. Speak softly feat. JoJo Pellegrino
09. Time and place feat. Ed OG
10. The radar feat. Large Professor
11. All my love feat. Jayshaun
12. Lay it down feat. Roc Marciano
13. Go around feat. Buckshot
14. Hood tales feat. Kool G Rap & DV Alias Khrist
15. Heat feat. Supastition
16. Rollin’ feat. Sadat X, Ju Ju & AG
17. For the future feat. Critically Acclaimed
18. Relax feat. J*Davey

Meer info: Marco Polo

Geplaatst door bowie op 19 augustus 2007