Maffew Ragazino – Rhyme Pays

De uit Brooklyn afkomstige Maffew (M.oney A.nd F.ame F.uels E.veryone’s W.orld) Ragazino bracht de afgelopen jaren een EP en een collectie losse tracks uit, maar hij rapte zich pas echt in de kijker toen hij eerder dit jaar classics van Method Man en Da Youngstas onder handen nam. Met een vlijmscherpe en ongekend felle flow, gekoppeld aan toffe ‘street smart’ lyrics, plaatste Ragazino Sr. zich in het rijtje veelbelovende nieuwe mc’s. Rhyme Pays is zijn zestien tracks tellende debuutalbum dat gratis te downloaden is.

Op Maffew’s website staat te lezen dat hij muziek wil maken waarbij het niet slechts gaat om de beat, de dans of de populariteit in de clubs. Nee, het is hiphop “driven by the artist/mc, who commands the track with lyrics, flow, content, charisma, swagger, and contagious energy.” Wanneer Rhyme Pays op een positieve manier beschouwd wordt, kan gesteld worden dat deze doelstelling voor een groot deel is gehaald. Ondanks de op samples gebaseerde, 'traditionele' Eastcoast vibe klinkt ongeveer de helft van de beats namelijk inspiratieloos en vooral krachteloos, zodat de aandacht automatisch volledig naar de kwaliteiten van de mc in kwestie gaat. Of er nou een karige Super Nintendo-achtige sound overheerst zoals op Blue Rubies of de ‘vingerknip’ nadrukkelijk aanwezig is zoals op Lord Please, het resultaat is op net wat te veel tracks hetzelfde; een te slappe muzikale ondersteuning van de vocalen.

Dat de muziek op Rhyme Pays draait om de mc, ligt naast de weinig opvallende producties ook gewoon aan de onmiskenbare kwaliteiten van de hoofdpersoon. Een prettig stemgeluid, soepele flow en de overduidelijke liefde voor een lekker potje rappen, maken dat Maffew Ragazino een ruime voldoende verdient. De Brownsville mc vertelt ons over het leven in de straten van Brooklyn (City of God), de hustle om aan geld te komen (Million Dollar View), hij klopt zichzelf op de borst (Blaxploitation) en in enkele persoonlijkere nummers richt hij zich tot (de moeder van) zijn dochter (Isis) en God (Lord Please). Op laatstgenoemde track rapt hij:

“Lord, I know I been blasphemous, maybe the disbelief is the cause of this. I apologize for going against your powers, but you gotta understand when it rains it showers. I got this black cloud up over my head, but if I wasn’t a survivor, no you wouldn’t allow it.”

Op de hook van de titeltrack komt de keuze tussen het goede en slechte pad ook aan bod:

“Organized rhyme, I’m too sexy for jail, too fly to do the time. Let’s be clear now, I’ll never drop a dime, I just prefer the limelight over the life of crime.”

Hiphopliefhebbers mogen blij zijn met die keuze van Ragazino. Zeker wanneer de productie wat steviger is, zoals de funky opener Blaxploitation of de al wat langer bekende tracks Yowzers! (geproduceerd door het Nederlandse duo Vinyl Frontiers) en Bridget Fonda. Wanneer Maffew namelijk all out gaat over dat soort producties, zoals hij ook deed bij eerder genoemde remakes van klassiekers, komen zijn gretigheid, wordplay en sterke flow pas echt goed uit de verf. Voor liefhebbers van ongecompliceerde New York spitters is Maffew Ragazino dan ook iemand om in de gaten te houden. Het zou mooi zijn als ook wat meer interessante producers dat gaan doen, zodat Ragazino op een volgende release zijn volledige potentieel kan benutten.

Rhyme Pays is nu uit via Cash In Cash Out Records en gratis te downloaden via Maffew Ragazino’s eigen website.

Tracklist:

01. Blaxploitation (productie Frank Dukes)
02. St. Maffew (productie Vinyl Frontiers)
03. Rhyme Pays (productie Beewirks)
04. Black Sheep (productie Harry Fraud)
05. City of God met Rockie Evans & The Mad Stuntman (productie Sha Banga) 
06. Mama, I Got Wings (Interlude) met Rockie Evans (productie Qwan)
07. Lord Please (productie G Productions)
08. Ashes on My Block met Triple OG (productie A.B.)
09. Yowzers! (productie Vinyl Frontiers)
10. Million Dollar View (productie Sha Banga & A.B.)
11. Magick without Tears (productie Big Throwback)
12. Slumlord (productie Sebb Bash)
13. Jordan vs. Bird met Action Bronson (productie Digga)
14. Bridget Fonda (productie DJ Skizz)
15. Blue Rubies (productie C. Jonah) 
16. Isis (productie DJ Clark Kent)