Madlib – Shades Of Blue

Otis Jackson Jr. oftewel Madlib, de man met vele identiteiten (Quasimoto, Yesterday’s New Quintet en MC van de groep Lootpack) is druk bezig de laatste tijd. Heel druk mogen we wel stellen. Naast tracks produceren voor o.a. Wildchild, Dudley Perkings, Bilal en Zero 7. heeft Madlib nu een uniek project af; Shades of Blue : Madlib Invades Blue Note. Het is een project dat de hele geschiedenis van het Blue Note Jazz label combineert met de sounds van Madlib. Na ‘some diggin’ in the crates’ bij Blue Note geeft Madlib zijn sound aan een aantal Blue Note Jazz Classics.

Met een collectie van nieuwe en oude flavors begint Shades Of Blue met de openbaring "We are now having a little cooking session for Blue Note right here on the scene… En het wordt zeker een “cooking session”. Madlib levert remixes van o.a Ronny Foster’s " ‘Mystic Brew’ en maakt er een dope ‘Mystic Bounce’ van. De naam zegt het al en voor een jazzy track heeft het best wel een hoog bounce gehalte. Madlib voegt zijn drums en snares toe aan all time jazz classics. Maar ook dope hiphop samples van KRS, Gangstarr en A Tribe Called Quest worden hierin verwerkt. Zoals in “Slims Return” een lekkere jazzy beat te horen is met opeens KRS daarin gesampled met “That’s The Sound Of …” En op ‘Steppin’ Into Tomorrow geeft Madlib het al zeer funky nummer een wellustige hiphop beat. Het is chillen geblazen bij Please Set Me At Ease waar Madlib een Bobbi Humphrey track transformeert in een groovy, soulful beat waar rapper Medaphor overheen flowt. “Montara” is ook een super relaxte track met een hypnotiserend deuntje dat de beat een zomers briesje geeft.
Iets anders is Horace Silver’s Song For My Father dit is namelijk een persoonlijke track die opgedragen is aan zijn vader. Ook dope is de track Funky Blue Note. Deze track is zelf gecomponeerd door Madlib en is een eerbetuiging aan het Blue Note label.

De sfeer van dit album is uiterst relaxed. Super chille beats met lekkere trompetjes, saxofoons, jazzy vocals en natuurlijk de contrabas die de “old skool” jazz weerspiegelt.

Het is nu wel duidelijk dat jazz een van de grootste invloeden is van Madlib want hij weet echt geniaal deze tracks te combineren met een hiphop flavor. Dit is echt een cd die je van begin tot einde aan een stuk door luistert en daarna weer opnieuw begint. Het dope aspect van deze cd vind ik ook het concept dat je jazz hoort met een hiphop beat en daar doorheen hiphop samples, dit in plaats van hiphop met jazz samples!

Deze cd zal in de smaak vallen bij de meeste headz die Jazz wel kunnen waarderen. Deze hiphop restyle van de Blue Note cultuur is een stukje kunst op zich. Dit project dat het idee was van Peanut Butter Wolf zou dan ook wel eens kunnen uitgroeien tot een succes. Want wat een heerlijke combinatie toch… Jazz en hiphop! Om terug te komen op de intro van de cd… Madlib knows how to cook!

Tracklist:
01. Introduction
02. Slim’s Return
03. Distant Land: Hip Hop Drum Mix
04. Mystic Bounce
05. Stormy
06. Blue Note Interlude
07. Please Set Me At Ease
08. Funky Blue Note
09. Alfred Lion Interlude
10. Steppin’ Into Tomorrow
11. Andrew Hill Break
12. Montara
13. Song For My Father
14. Footprints
15. Peace/ Dolphin Dance
16. Outro

Geplaatst door bowie op 1 juni 2003